În condițiile în care a plătit 1.300.000 de euro - preț nepurtător de TVA - pentru a cumpăra fostul sediu al BCR și construcțiile anexe, Primăria municipiului Galați va trebui să mai cheltuiască aproape 600.000 de lei pentru ca imobilul să devină funcțional.
Concret, este vorba despre refacerea instalațiilor de curenți slabi, pentru care a lansat o achiziție publică la care așteaptă oferte până pe 12 aprilie 2023.
Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", administrația publică locală a preluat, la finele anului trecut, construcțiile de pe strada Brăilei nr. 35, în care a funcționat Banca Comercială Română (BCR): clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, având o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele - garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi, deci nu a generat niciun cost.
În noiembrie anul trecut, Primăria era preocupată de achiziţia şi montajul unei firme luminoase de exterior, pentru care a fost de acord să plătească 12.000 de lei fără TVA. Numai că absența firmei luminoase nu era singura deficiență a imobilului. Dovadă, achiziția publică lansată la începutul acestei săptămâni.
Deficiențe care trebuie remediate
"În urma preluării sediului BCR, în vederea relocării Direcției de Taxe și Impozite Locale la noua adresă din strada Brăilei nr. 35, municipiul Galați dorește execuția lucrărilor de «Refacere instalații de curenți slabi, sediul BCR, strada Brăilei nr. 35». La momentul vizitei în clădire s-au constatat următoarele: obiectivul nu dispune de instalație de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, sistem efracție, sistem video, sistem control acces, sistem voce date; obiectivul este parțial cablat cu cablu rezistent la foc, cablu de efracție și de rețea, ceea ce înseamnă că au existat sisteme de curenți slabi, dar au fost dezinstalate la momentul părăsirii obiectivului de către foștii proprietari", se precizează în caietul de sarcini al achiziției publice.
Conform documentației, lucrarea va consta în realizarea sistemului de comunicații și transmitere date în interiorul fostei clădirii a BCR. Valoarea estimată a contractului se ridică la 571.322 de lei fără TVA, ofertele sunt așteptate până pe 12 aprilie, iar criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut".
Autoritățile, preocupate de calitate
După cum se precizează în caietul de sarcini, vor fi realizate: instalație detectare, semnalizare și avertizare la incendiu, sistem detecție efracție, sistem video, sistem control acces, sistem voce date. "Lucrările prevăzute a fi executate, precum și materialele utilizate la realizarea instalațiilor din prezentul proiect vor fi de cea mai bună calitate, astfel încât, în final, să asigure performanțele din proiect, necesare bunei funcționări a instalațiilor electrice de curenți slabi ale clădirii. Se vor folosi numai materiale, aparate și echipamente noi", precizează Primăria.
Mai mult, executantul va fi obligat să asigure și să garanteze că "experții- cheie" pe care îi propune în ofertă sunt disponibili pe întreaga durată a contractului, pentru realizarea activităților prevăzute și că aceștia sunt capabili de a obține rezultatele și indicatorii asumați prin contract, indiferent de numărul de zile lucrătoare sau de perioada de desfășurare a activităților", punctează Primăria.
N-ar fi rău ca municipalitatea să manifeste aceeași exigență și pe șantierele de lucrări publice, nu doar când e vorba despre clădirile în care își desfășoară activitatea.
Potrivit caietului de sarcini, termenul de realizare a intervențiilor este de trei luni (90 de zile) de la data predării amplasamentului și a emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
De ce ne-a trebuit o clădire nouă
Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", autoritățile au ajuns la concluzia că "spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistența contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor, precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare". Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16 de pe Basarabiei nr. 55. S-a decis astfel cumpărarea fostului sediu al BCR, iar imobilul a fost declarat de interes public local.