Proiectul PNL pentru eliminarea supra-impozitării part-time a fost adoptat de comisia de Buget a Senatului

Proiectul PNL pentru eliminarea supra-impozitării part-time a fost adoptat de comisia de Buget a Senatului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Propunerea inițiată de PNL pentru a se opri supraimpozitarea contractelor part-time a fost adoptată de comisia de Buget din Senatul României, în ciuda faptului că PSD s-a abținut. Această inițiativă urmează să intre la vot, în Senat, săptămâna viitoare.

„Anul trecut, ministerul finanțelor condus de Adrian Câciu a adoptat Ordonanța 16/2022 care a produs modificări semnificative Codului fiscal. Printre acestea se numără și măsura legată de contractele part-time. Conform OG 16/2022, contribuțiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care obțin venituri în baza unui contract de muncă part-time nu pot fi mai mici decât în cazul salariului minim brut pe țară. Astfel, o persoană care avea un contract de două sau patru ore contribuie asemenea uneia care lucrează opt ore pe zi.

Numai că, această măsură a făcut ca sute de mii de români să fie afectați de prevederile actuale ale legii. De la introducerea sa și până acum, măsura și-a mai demonstrat ineficiența, la fel cum s-a întâmplat și în urmă cu câțiva ani, când tot PNL a reușit să obțină eliminarea supraimpozitării muncii.

Modul în care sunt taxate, în prezent, contractele cu timp parțial de muncă creează o mare inechitate, fiind o măsură profund injustă. Este o nedreptate să suprataxezi un angajat care lucrează doar câteva ore pe zi.

Prin inițiativa legislativă inițiată alături de colegii parlamentari PNL situația românilor afectați de măsura luată de Ministerul Finanțelor se va îndrepta. Practic, efectele acestei inițiative vor fi: revigorarea înregistrării de noi contracte de muncă part-time și reducerea semnificativă a muncii la negru. Munca trebuie încurajată, nu suprataxată”, a declarat președintele PNL Galați, deputatul George Stângă.

Supraimpozitarea contractelor part-time a fost decisă în luna iulie a anului trecut prin Ordonanța Guvernului numărul 16. Prin aceasta, tuturor contractelor de două sau patru ore li s-au aplicat contribuții ca pentru un contract full-time, de opt ore.

(P)

Citit 1558 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 16:21