Propagandă electorală dezlănţuită la Schela

Propagandă electorală dezlănţuită la Schela
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Biroul lui Iacov Bărceanu e „de neatins”, dar fostul primar dă indicaţii şi sfaturi din penitenciar * Afişele electorale au cucerit fiecare metru pătrat * Bătălie aprigă între partide şi candidaţi *

La un pas de intrarea în comuna Schela, Mircea Geoană priveşte nostalgic dintr-un afiş decolorat de vreme. În spatele indicatorului cu numele comunei, aprig mâncat de rugină, staţia de autobuz s-a transformat în panou de afişaj electoral. Din nou afişe cu Mircea Geoană care, se pare, nu deranjează partidele şi candidaţii din cursa pentru Primăria Schela.

În comună, stâlpii de înaltă tensiune sunt îmbrăcaţi în chipuri de candidaţi şi sigle de partid, iar bannere se leagănă la fiecare adiere de vânt.

Candidatul PSD merge în tandem pe afişe cu preşedintele Consiliului Judeţului Eugen Chebac. Liberalii impresionează prin dimensiune şi aria de acoperire: un poster uriaş ţine loc de perete la o clădire în construcţie, iar un gard întreg din afişe cu chipul candidatului împrejmuieşte sediul de partid.

De pe bannerele pe fond alb ale candidatului democrat-liberal lipseşte  portocaliul tradiţional şi sigla de partid. Ele există, dar simbolic, în câte un pătrăţel discret, pe afişele de pe panourile electorale. Nici PC, nici UNPR sau candidatul independent nu se lasă mai prejos.

În weekenduri comuna dă pe-afară de forfotă şi partidele o ţin tot într-o lansare. Localnicii îţi spun dintr-o suflare cu cine au dat mâna: Victor Paul Dobre, Mircea Toader, Dan Nica... Pe 26 septembrie, duminica viitoare, cei 2.865 de alegători sunt aşteptaţi la cele trei secţii de votare – două în satul Schela şi una la Negrea - pentru a decide cine le va fi primar pentru următorii doi ani care au mai rămas din acest mandat.

Guvernul a stabilit această dată pentru alegeri deoarece primarul PSD Iacov Bărceanu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pe buletinul de vot localnicii îi vor găsi pe aspiranţii la fotoliul de primar în această ordine: Maricel Petrea (PSD), Ioel Baranga (PNL), Gicu Uşurelu (PC), Ionel Neamţu (PDL), Stela Frangulea (UNPR) şi Sorin Stroia (Independent).  

Biroul lui Bărceanu e „tabu”

Fireşte că alegerile sunt organizate pe banii comunei! Viceprimarul (PSD) Maricel Petrea nu ne-a putut spune nici măcar cu aproximaţie cât vor costa sau care e bugetul pregătit pentru scrutin. Speră însă că nu va exista şi un al doilea tur, pentru a nu dubla sumele deja cheltuite pentru ştampile, tuş, hârtie, buletine de vot, indemnizaţia şi transportul membrilor Biroului Electoral.

Discutăm în biroul fostului primar Bărceanu. Vicele se aşează cu sfială pe o canapeluţă. Biroul primarului pare neatins. L-o fi făcut tabu?! Recunoaşte însă că vorbeşte des cu Iacov Bărceanu:

„E normal să ţinem legătura. Îi cer părerea acolo unde nu ştiu. Mă sună. Sunt îndreptăţit după 10 ani de echipă să-i termin mandatul. La postul local Rural Tv s-a transmis doar informarea şefului de post despre ce riscă cei care oferă sau primesc mită electorală. Nu am informaţii să se fi oferit ceva până acum, dar la alegerile trecute s-au dus la oameni cu icoana: le-a dat banul şi i-a pus să jure că vor vota cu...”, ne spune viceprimarul.

Vorbind despre campanie, Maricel Petrea recunoaşte că ar fi vrut să-i cânte la lansare Fuego: “Discutând cu echipa am ajuns la concluzia că în acest moment nu toată lumea s-ar distra şi s-ar simţi bine. Mi-aş fi luat concediu să-mi fac campanie, dar sunt singur şi nu pot pleca din Primărie”, spune cu regret Maricel Petrea.

La plecare, dăm de consilierul judeţean PSD Ionel Petrea: „Viceprimarul e fratele meu!”, ne spune mândru politicianul. Familia la nevoie se cunoaşte!

Pe contre!

Deşi la Biroul Electoral nu s-au înregistrat plângeri sau sesizări legate de mersul campaniei, nemulţumiri există. „Campania a cam început cu stângul! Campania începea pe 11 septembrie, la ora zero, dar la 23 şi un sfert erau sforile agăţate de un stâlp, iar la 12 au întins bannerul într-o disperare, fără să ne întrebe dacă îl pot pune acolo. Ţinând cont că stâlpii sunt ai Electrica şi Electrica e tot a lor...”, spune Maricel Petrea.

De cealaltă parte, liderul PNL Victor Paul Dobre, după o plimbare cu trăsura prin comună, a apăsat pe trăgaciul electoral: „PDL utilizează tot armamentul din dotare, instituţiile deconcentrate, inclusiv cele care prin natura activităţii nu ar trebui să fie politice!” Extrem de interesant că celui care candidează din partea PDL i-a fost ruşine să utilizeze sigla şi culorile PDL. Sunt de 20 de ani în PNL, am trăit înfrângeri dramatice când am rămas în afara Parlamentului, dar niciodată nu mi-a fost ruşine de partidul căruia îi aparţin. Este incredibil! Le este ruşine de propriul lor partid”.

Cum au mai rămas doar 5 zile de campanie, bătălia se va încinge şi mai rău!

Citit 3034 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.