Mozaicuri fără noroc

Mozaicuri fără noroc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul Florin Pâslaru (FOTO) i-a adresat un protest scris primarului Dumitru Nicolae – „un protest, în sensul bun al cuvântului”: să nu mai emită autorizaţii de construcţie unde există lucrări de artă monumentală, ca mozaicurile din Ţiglina, de pe pereţii de la stradă ai A-urilor.

Putem spune însă că răul a fost făcut, cel puţin în privinţa mozaicurilor care făceau cândva Galaţiul mai special: sunt deja obturate mai mult sau mai puţin de construcţii în stil „nuca-n perete”! Şi, practic, ar fi dificil de imaginat unde s-ar mai putea construi acolo. Dar să nu ne punem cu inventivitatea românului…

Pâslaru ne-a mai relatat ieri că, la un moment dat, plasticianul Sergiu Dumitrescu a făcut ofertă Primăriei să cureţe măcar mozaicurile. Primarul a avut în plan reabilitarea mozaicurilor monumentale, dar a rămas „la nivel de intenţie”. 

„Când se vorbea despre Galaţi, se vorbea despre peşte, despre SIDEX şi despre aceste monumente din Ţiglina. Am luat măsurile pe care am putut să le iau atunci.”

Ca secretar al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Pâslaru s-a angajat să descurajeze distrugerea unor astfel de monumente.

Poarta turcească „face” 300.000 lei

Deputatul Florin Pâslaru are şi o altă ţintă concretă: „Mă chinui de câteva, luni, cu Primăria Municipiului Galaţi, să refacem acel monument cunoscut sub numele de Poarta turcească. Am vorbit cu cei de la ADP, am vorbit cu cei de la Cultură, am vorbit cu Primăria – toată lumea spune „da”, încerc de câteva luni să ne întâlnim”.

Deputatul s-a angajat chiar să aducă „ceva bani” de la Ministerul Culturii, care ar putea fi convins să dea 15 la sută cofinanţare din valoarea proiectului, estimat la „3 miliarde de lei vechi – foarte puţin – mai puţin de 100.000 de euro!”

Pâslaru se gândeşte că s-ar reduce din costuri dacă ADP şi Ecosal vor face curăţenie în zonă, iar „lucrări adiacente” – vreun gărduţ, poarta de lemn etc. vor fi realizate de  „o societate de construcţie din subordinea Primăriei”. Aceasta nu mai există, am preciza, dar cum oamenii fostei societăţi au fost absorbiţi tot de societăţile Primăriei, poate le dă cineva adunarea…

Ministerul aşteaptă ca Primăria să spună cât investeşte: cu cât e cota gălăţenilor mai mare, şi ministerul va da mai mult, în cadrul acelui procent de cofinanţare. De salvarea monumentului s-a ocupat la un moment dat arhitectul Durbacă, a mai precizat deputatul.

Din păcate, cei care îl vor restaura trebuie să sculpteze în beton, în căutarea fragilelor cărămizi originale. Deşi, la vremea când clădirea de secol XIX de lângă Prefectură era demolată, au existat promisiuni tocmai de la societatea de construcţii a Primăriei, între timp desfiinţată, că acea cărămidă va fi folosită la Poartă. 

Pâslaru le-a cerut celor din Primărie şi Consiliul Judeţului „să facă presiuni” asupra sa şi a colegilor săi, pentru că „au intrare” la ministere, acolo unde autorităţile locale nu răzbat!

Citit 649 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.