Primarul Dumitru Nicolae: „Să punem pioneze sub scaunul Guvernului”

Primarul Dumitru Nicolae: „Să punem pioneze sub scaunul Guvernului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Până la sfârşitul anului se vor mai reduce 5 la sută din personalul Primăriei şi 7 la sută din fondul de salarii” * „Funcţionarii nu sunt plătiţi la adevărata lor valoare” * „Am fost zgârcit cu sărbătorile acestui an, dar Sărbătoarea oraşului o facem cum trebuie” *

- Domnule primar, care sunt efectele măsurilor de austeritate impuse de Guvern la nivelul municipalităţii?

- În urma restructurării impuse s-au redus 62 de salariaţi din Primărie, 20 la sută din cheltuielile Primăriei şi 25 la sută din salariile bugetarilor. Din informaţiile primite, rezultă că până la sfârşitul anului se vor mai reduce 5 la sută din personal şi 7 la sută din fondul de salarii.

De ce? Pentru că nu le iese guvernanţilor stamba la cot. La întâlnirea cu primarii de municipii de la Bistriţa Năsăud ni s-a transmis că se vor mai face restructurări şi reduceri că nu ajunge ce am făcut până acum. Trebuie să găsim soluţii de supravieţuire.

- Deşi salariile bugetarilor au fost reduse cu 25 la sută, asupra funcţionarilor Primăriei planează suspiciuni că au în continuare remuneraţii foarte mari şi tot felul de sporuri şi prime. Asemenea suspiciuni sunt alimentate şi de liderul sindical Marcel Gurzu. Care este adevărul?

- Niciodată funcţionarii publici din Primărie nu au fost plătiţi la adevărata lor valoare şi pentru munca depusă. Nici nu pot să fie. Munca lor se bazează pe dorinţa lor de a se afirma şi pe un patriotism local, altfel ar pleca încotro văd cu ochii. Astăzi, Primăria se poate mândri că a accesat sute de milioane de euro pe fonduri europene ISPA, POR şi alte programe, mai mult decât alte municipii din ţară.

Toate aceste fonduri au fost accesate prin eforturile şefilor de departamente şi salariaţilor Primăriei. Când rămân peste program sau vin sâmbăta şi duminica la birou, aproape toţi salariaţii sunt la treabă pe proiecte europene: domnul Hanţă, doamna Palade, doamna Stamate, cărora le mulţumesc pentru activitatea depusă. Acest an din plină perioadă de criză ar fi fost imposibil de traversat fără fonduri externe.

Eu sunt nemulţumit de modul în care liderul de sindicat Marcel Gurzu sprijină această acţiune şi nu numai. Sindicatul dlui Gurzu, care nu este cel mai mare din Primărie, este excesiv politizat. Nu se preocupă de problemele sindicale, doar denigrează conducerea Primăriei şi iniţiază pe cotizaţiile sindicaliştilor procese fără consultarea membrilor şi cred că nu este bine.

Domnul Gurzu ar vrea să fie un lider sindical care să vină şi să bată cu pumnul în masă aici şi să spună cui dau primă şi cui nu. Eu nu voi face aşa ceva niciodată.

- Există în Primărie vreun departament de activitatea căruia nu sunteţi mulţumit?

- Eu sunt nemulţumit de activitatea oficiului juridic. Sunt foarte multe procese pierdute şi nimeni nu este vinovat. Pe legea noastră, sancţionarea funcţionarilor este făcută ca să nu poţi sancţiona pe nimeni.

- Ce aţi făcut pentru reducerea birocraţiei din Primărie?

- Eu sunt un antibirocrat convins, dar nu-i suficient. Noi tot ne comparăm cu primării din Germania sau Franţa, dar nu avem datele lor. Cât timp într-o primărie sau într-un oraş ca al nostru nu ai carte funciară, certificat pe terenuri, e greu să te mişti.

În Ardeal, de pe timpul Mariei Tereza există aşa ceva. La noi îţi vine să te spânzuri când trebuie să rezolvi o problemă de acest gen. La Primărie, arhiva a luat foc de două ori şi acum reconstituim ce mai putem reconstitui.

- Prefectul a atacat în contencios dispoziţia privind salarizarea în plus a funcţionarilor publici care desfăşoară proiectele cu finanţare externă. Cum comentaţi?

- Nu are cum să câştige. A făcut-o pentru că sunt primar PSD şi din păcate asta-i tot ce contează la noi în România azi.

- Gălăţenii sunt nemulţumiţi de faptul că e mai puţină lumină pe străzi. Câtă economie aduce la buget această măsură?

- Este o hotărâre luată pe indicaţiile guvernului. Mai mult de o treime din becuri nu se vor stinge. Economia pe care o facem stingând luminile este simbolică.

De Crăciun şi de Anul Nou vom avea iluminat festiv. Eu am fost zgârcit cu sărbătorile acestui an, dar sărbătoarea oraşului, de Sfântul Apostol Andrei, o vom face aşa cum trebuie.

- Spuneaţi la începutul interviului că se caută soluţii de supravieţuire. Care ar fi acelea?

- Soluţii de supravieţuire înseamnă să găsesc lucrări pe fonduri europene şi nu numai. Trebuie să ne ducem la Guvern să-i punem nişte pioneze sub scaun să nu mai reducă pe „neve” din toate părţile. Păcat că l-au pierdut pe Vasile Blaga. Era cel mai bun din guvernul ăsta.

Citit 2338 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.