O strategie a judeţului până în 2015

O strategie a judeţului până în 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fostul proiect a ajuns la… WC! * Acum, strategia se construieşte pe bani europeni * CJ aşteaptă sugestii * BERD vrea pod? *

Bine că gândim dincolo de ziua de azi, la o strategie de dezvoltare a judeţului până în 2015! „O nouă abordare strategică a judeţului” Galaţi, dezbaterea de ieri organizată de Consiliul Judeţului, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a fost într-adevăr de factură nouă, prin interesul deosebit pe care l-au arătat participanţii.

N-au fost foarte mulţi, dar interesaţi: mai ales reprezentanţi a organizaţiilor neguvernamentale, mai puţin ai mediului de afaceri şi mai puţin ai administraţiei publice din judeţ. În fine, bine că s-a dezlegat dialogul, căci astfel riscăm să avem în continuare tot o înşiruire sărbătorească de „trebuie” şi „o să” ca în Programul PCR de la Congresul al IX-lea…

Prezenţa societăţii civile a fost ieri net superioară celei din administraţie, aleşii fiind se vede iarăşi ocupaţi. Ieri am aflat, lucru dezvăluit de şeful Patronatelor IMM Galaţi, Marian Filimon, că proiectul anterior de strategie a judeţului, realizat cu ani în urmă, a fost descoperit, în sfârşit, la minister. Nu se pierduse! Zăcea… într-un WC! Măcar nu era ud…

Primari şi consilieri „subţiri”

De remarcat că primarii şi viceprimarii din judeţ nu prea şi-au făcut timp să vină ieri – şi prin judeţ înţeleg şi municipiul Galaţi. Doar câţiva, printre care edilul din Târgu Bujor şi vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comunelor, primarul Scânteieştiului, Ghiorghe Bute.

Primarii care nu vor participa la alcătuirea acestei strategii vor pierde însă din punctaj atunci când vor încerca să câştige finanţare externă, dacă proiectul lor nu se înscrie în strategia cu pricina… Consilierii judeţeni şi-au făcut un obicei din  a lipsi de la astfel de „fleacuri” care nu privesc decât…. viitorul judeţului.

A fost prezent doar consilierul judeţean Avram Trandafir, care şi-a declinat însă calitatea: a vorbit ca şef al ATOP. Strategia despre care s-a vorbit este obiectul unui proiect câştigat de CJ, de peste 700.000 lei, nerambursabili, de la UE, plus peste 100.000 lei din bugetul de stat.

Pe consilieri i-ar putea interesa măcar suma aprobată de dumnealor drept cofinanţare: peste 16.000 lei.  Strategia judeţului o puteţi găsi în fază de proiect pe site-ul CJ Galaţi: www.cjgalati.ro.

Podul – la BERD, aeroportul – secre

În finalul discuţiilor de ieri am aflat două aspecte încă neprinse în strategie, de la managerul de proiect, directoarea Direcţiei de Dezvoltare Regională a CJ, Laura Angheluţă: Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare – „BERD a anunţat o licitaţie pentru realizarea unui studiu” de pod peste Dunăre, ceea ce face oportună includerea podului în cadrul strategiei.

De asemenea, „se anunţă nişte negocieri în ceea ce priveşte ideea de a construi un aeroport şi sper să se materializeze.” Cine? Ce? Când? Deocamdată, discreţie…

„O abordare îndrăzneaţă”

„Sunt lucruri pe care le-am promovat încă din mandatul trecut şi le continui în mandatul acesta şi sunt sigur că le voi finaliza în mandatul viitor. Poate vi se pare o abordare îndrăzneaţă. Da, este aşa cum va fi şi strategia pe următorii cinci ani: o abordare îndrăzneaţă”, a declarat în deschiderea dezbaterii preşedintele CJ, Eugen Chebac.

Din păcate, din câte am văzut ieri, unele autorităţi au refuzat să colaboreze cu date sau au ignorat nevoia de comunicare, iar datele statistice oferite au vreo doi ani vechime.

Strategia prezenta ieri date economice ascendente, din… 2007 şi 2008, între timp realitatea fiind cu totul altfel, mult mai jos. Discuţiile de ieri au ridicat mai multe mingi la fileu celor care lucrează la strategie, o societate ieşeană. Dar asupra ei vom reveni într-un articol viitor.

Citit 974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.