Orașul modern nu mai poate fi centrat pe mașina personală

Orașul modern nu mai poate fi centrat pe mașina personală
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Inginerul gălățean Florin Grigorescu a definitivat partea tehnică, dacă putem spune așa, a lansării unui nou partid local. Este vorba despre Partidul Orașul Durabil (POD) Galați. Fostul consilier de la Primăria Generală a Capitalei a fost prezent la sediul redacției noastre, în cursul săptămânii trecute, ocazie cu care am dorit să știm care este motivația creării acestei noi formațiuni politice. În plus, am abordat o temă nouă, legată de schimbarea mentalităților, în sensul în care orașele moderne nu mai pot fi centrate pe autoturismul individual, o tendință cât se poate de vizibilă în Occident.

”Oamenii și-au dorit tot mai multe mașini, iar această dimensiune culturală a fost încurajată de administratorii publici. Mare parte din investiții s-au făcut în infrastructura pentru autoturisme, iar așa ceva trebuie să schimbăm. Este nevoie de educație urbană pentru că nu poți să construiești parcări pentru toate mașinile și atunci acestea devin parazitare în oraș. Trebuie să ne îndepărtăm de acest model și să nu mai funcționăm din inerție pentru că nimeni nu are nici măcar curajul să deschidă acest subiect”, ne-a declarat Florin Grigorescu.

Acesta consideră că, din momentul conștientizării subiectului, este nevoie de un orizont de timp de 1-2 ani până la primele schimbări. În plus, fostul consilier general a menționat că primarii de sectoare Radu Mihaiu și Ciprian Ciucu, dar și brașoveanul Allen Coliban au abordat acest subiect, însă, doar la nivel declarativ. ”În București, cel puțin, s-au făcut acele mari parcări de tip «kiss&ride», iar oamenii își aduc copiii până în buza școlii, tot cu mașina, evident”, ne-a mai spus Florin Grigorescu.

Citit 2001 ori Ultima modificare Luni, 03 Iulie 2023 11:14

5 comentarii

  • postat de Galatean
    Miercuri, 05 Iulie 2023 15:54
    89.137.226.***
    Da, in momentul proiectarii cartierelor cu strazile inguste., intersectii la fel si locuri de parcare putine, a fost optiunea la acel stadiu.
    Nimeni nu s-ar fi gandit ca or sa fie atat de multe masini unde nu mai este loc sa le parchezi.
    Si atunci, haideti sa ne reorganizam
    Orasul nu edte suprael
    0
    0
  • postat de Cer
    Marți, 04 Iulie 2023 12:55
    95.76.2.***
    Hai sa mai mâncăm ceva.......ca parca nu suntem sătui de ceilalți mâncători. Politicienii, polițiștii și mai nou profesorii nu vor mai avea respect MULT TIMP. POATE 1% SUNT CORECTI DAR DIN CAUZA MAJORITATII AU PIERDUT ORICE FEL DE INCREDERE A CETATENILOR.MARS.
    0
    0
  • postat de Mario
    Marți, 04 Iulie 2023 08:42
    89.137.136.***
    Un neica nimeni care nu tb băgat în seamă...a luat o săracul pe aratura...
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Marți, 04 Iulie 2023 00:48
    86.127.162.***
    pai daca orasul a fost facut fara parcari, ca asa era in comunism, hai sa lungim comunismul mai departe. Nu te opreste nimeni sa ai zone pietonale frumoase ,unde sa iesi sa te plimbi de drag, zone de distractie, dar asta nu are nimic in comun cu masinile. Adica dupa ce ne-am castigat libertatea de m
    0
    0
  • postat de Cititor
    Luni, 03 Iulie 2023 15:04
    86.122.131.***
    Da, cam asa au spus si comunistii imediat ce au ajuns la putere...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.