Lucrări la prima conductă cu apă de Vrancea a Galațiului

Lucrări la prima conductă cu apă de Vrancea a Galațiului
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Așa cum ați putut afla, marți, din „Viața liberă”, operatorul Apă Canal a anunțat scoaterea din funcțiune a conductei magistrale de aducțiune Dn800mm, în perioada 1-5 august, pe tronsoanele cuprinse între căminele de golire din Șerbeștii Vechi și zona râu Rusca Mare, respectiv între Stația de repompare Filești și căminul situat în str. Brăilei c/c str. Drumul de Centură. Pe aceste tronsoane, Tancrad și Citadina derulează, începând din 1 august, ultima etapă a lucrărilor de reabilitare pe conducta magistrală de aducțiune Șerbeștii Vechi - Galați (una dintre cele două conducte magistrale de aducțiune care alimentează Stația de repompare Filești).

Conform Apă Canal, această conductă magistrală Dn800mm a fost pusă în funcțiune în 1969 și a fost prima conductă de aducțiune care a alimentat municipiul Galați, respectiv, Uzina de Apă nr.1, cu apă de profunzime de la frontul de captare Vadu Roșca. Altfel spus, a fost prima magistrală care a adus la robinetele gălățenilor așa-numita apă de Vrancea, cu o capacitate maximă proiectată de 31,5 milioane de metri cubi anual.

Ulterior, în 1980, s-a dat în funcțiune și cea de-a doua magistrală, Dn1000mm, cu apă de profunzime de la frontul de captare Salcia-Liești. Soluțiile tehnice au impus ca fronturile să fie construite la aproximativ 70 km depărtare, unul în vestul orașului Galați (Salcia–Liești), iar celălalt în județul Vrancea (Vadu Roșca). Fronturile sunt situate într-o zonă protejată din punct de vedere sanitar, pe malul drept al râului Siret.

De la cele două captări, Vadu Roșca și Salcia-Liești, apa brută este transportată la Stația de pompare Şerbeştii Vechi, iar  de aici către Stația de repompare Filești prin cele două conducte de aducțiune: Dn 1.000 mm, respectiv Dn 800 mm. Apa distribuită de la fronturile de captare este dezinfectată prin clorinare în cadrul Stației de repompare Filești, înainte de a fi pompată în rețeaua de distribuție a orașului.

Reabilitarea în trei etape a primei conducte cu apă de Vrancea a vizat o lungime de 17 km. În cea de-a treia etapă, care a început marți, se vor reabilita tronsoane cu o lungime totală de 3.969 metri și 5 cămine (a câte 20 de metri fiecare), prin Programul Operațional Infrastructură Mare. S-au înlocuit armaturi de mari dimensiuni (vane de linie, vane de golire, compensatori), practic s-a intervenit în toate punctele vulnerabile ale magistralei.

Această a treia oprire a magistralei care aduce apa de la Vadu Roșca este, totodată, și ultima, ne-au asigurat reprezentanții Apă Canal.

Citit 6877 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2023 09:57

2 comentarii

  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 05 August 2023 03:15
    188.25.195.***
    n-am mai vazut apa de vrancea in centru de vreo 30 de ani
    0
    0
  • postat de LILI
    Joi, 03 August 2023 13:01
    86.124.200.***
    De ce nu avem și noi în Țiglina1 apă de Vrancea măi APĂ CANAL???Nu plătim apa ca și cei din Filești ???Așteptăm un răspuns!!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.