Parcul „Carol I”, redeschis gălățenilor după modernizare (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Parcul „Carol I”, redeschis gălățenilor după modernizare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

„Mi-nu-nat! Ne place foarte mult!”, „Hai la umbră, că leșin de cald!”, „Mai ții minte cum spuneai, Natalia: «Mami, iar mă duci în parcul fără leagăne?!». Uite ce frumos arată acum! Are loc de joacă și poți să faci și sport!”, „Sunt și peștișori în lac? Sau măcar broscuțe?!”... Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile gălățenilor care, luni după-amiaza, au umplut Parcul „Carol I” (fost CFR), redeschis publicului după o modernizare care a durat 14 luni.

Numeroși gălățeni de toate vârstele, în special locuitori ai zonei, au venit, luni, 21 august 2023, la redeschiderea Parcului „Carol” după o modernizare cu fonduri europene atrase de Primăria Galați.

„Foarte frumos! Este o transformare radicală a parcului. Ne plăcea și înainte, că era un loc umbrit, plin de copaci, dar acum putem să spunem că este cel mai frumos parc din oraș”, ne-a declarat una dintre gălățencele care tocmai străbătuse labirintul special amenajat. Acesta este unul dintre punctele de atracție ale parcului, alături de foișor, luciul de apă, spațiul de joacă pentru copii și cel de fitness.

„Locuim în această zonă! E minunat! Vrem să vedem cascada. E mai wow, și după aceea mergem la locul de joacă”, ne-a spus o mămică venită cu fetița în parc.

„Stăm la două minute de parc, de când așteptăm să se redeschidă! Sper ca Pufi să se bucure de spațiul de joacă pentru căței!”, ne-a declarat, entuziasmată, stăpâna unei cățelușe mici și foarte energice.

„Redăm gălățenilor unul dintre cele mai vechi parcuri din Galați. După o investiție de aproape două milioane de euro, avem un parc mult schimbat față de ceea ce știam, cu cinci zone diferite de activități. Avem prima zonă amenajată pentru iubitorii de animale, pentru că am avut solicitări din partea dumnealor să vină cu cățeii în parc. Există un mic lac artificial, o zonă pentru copii, fântâni arteziene. Avem 114 de arbori nou-plantați, din care 45 sunt cireși japonezi. La primăvară, când vor înflori, vor crea o feerie de culoare”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu, la inaugurare.

De ce foișorul a rămas aici

Edilul-șef a oferit și explicații pentru faptul că pavilionul rustic, realizat în 1913 de inginerul Vasile Petrescu, a rămas în Parcul „Carol” deși a făcut parte, inițial, din ansamblul din Parcul „Eminescu”: „Vă pot spune a suta oară că nu ar fi putut fi adus pentru că nu ar fi suportat transportul în Parcul «Eminescu». Cu chiu și vai am reușit să găsim o echipă de muncitori care să-l renoveze. Mă bucur că astăzi este în siguranță. Cei care vor să se bucure de un strop de Parc «Eminescu» în Parcul «Carol» vor putea să o facă”, a spus primarul.

Facilitățile parcului

Conform datelor oficiale furnizate la solicitarea noastră, suprafața spațiilor verzi din parc a crescut de la 21.474 mp la 21.612 mp. Aleile și platformele ocupă 4.400 mp - suprafață similară cu cea dinainte - iar luciul de apă – 441 mp.

Parcul are cinci zone cu funcții specifice. În zona de intrare și aleea centrală este o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală cu paviment din dale cu inserții de iarbă și două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi). Există și o alee istorică ce punctează câteva date importante din istoria orașului Urmează zona de alei pietruite și înierbate simple cu vegetație în trepte ce formează un mic spațiu cu vedere la lac. O altă zonă este cu gradene și cascadă, iar zona de agrement are loc de joacă și echipamente de fitness. În plus, a fost realizată și o zonă specială pentru animale companie.

Au fost amenajate spațiile verzi și aleile pietonale, s-a instalat mobilier nou, precum și echipamente de fitness și echipamente de joacă pentru copii, s-a refăcut împrejmuirea și s-a instalat iluminat ambiental cu corpuri LED, s-au realizat rețele noi de apă și canalizare, precum și sistem de irigație. Mai mult, parcul beneficiază și de instalație de supraveghere video. A fost amenajată toaleta și un punct de colectare selectivă a deșeurilor și e prevăzută amplasarea a două chioșcuri pentru alimentație publică, conectate la rețeaua de apă și energie electrică.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin POR 2014-2020 a fost de 9.613.081,87 lei, iar cofinanțarea de la bugetul local a fost de 192.261,63 lei. Investiția este pusă în operă de Asocierea Consumcoop Galati - Fragar Trading SRL - Submit SRL. Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, valoarea iniţială a contractului a fost de 6.114.277 de lei fără TVA şi a ajuns, în urma ajustărilor, la 8.028.645 de lei fără TVA. Între timp şi liderul asocierii şi-a schimbat numele în Coop Galați Societate Cooperativă.

„Nu-mi rămâne decât să sper că cetățenii vor înțelege eforturile făcute pentru ei și vor și păstra parcul la standardul de azi. Evident rămâne în sarcina noastră, a autorităților, să păstrăm standardul spațiilor verzi așa cum le vedem azi la inaugurare”, a mai spus primarul.

Parcul „Carol I” este menționat de către Gheorghe N. Munteanu Bârlad în lucrarea „Galaţii" între parcurile existente în oraș în anul 1927. În anul 2020, Consiliul Local Galați a hotărât schimbarea denumirii Parcului CFR în Parcul „Carol I”, având în vedere rolul definitoriu pe care Regele Carol I l-a avut în istoria României, inclusiv în istoria orașului Galați.

 

 

Citit 3468 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2023 08:01

3 comentarii

  • postat de Galateanul
    Marți, 22 August 2023 13:18
    81.12.150.***
    In sfarsit pot spune si eu: FELICITARI ! Recunosc ca este o schimbare majora a ce a fost si ce este acum parcul CFR.
    0
    0
  • postat de Ioan Dogaru
    Marți, 22 August 2023 11:56
    86.124.200.***
    Foarte frumos! Am impresia că toate marile locuri de distracţie pentru gălăţeni trebuie duse cât mai departe de marile cartiere ale Galaţiului. Dacă se poate la Gârboavele sau la capătul străzii Domnească. Vorba aia! Să funcţioneze şi Transurbul cumva.
    0
    0
  • postat de MM
    Marți, 22 August 2023 11:48
    5.13.202.***
    Frumos parcul!
    Pro:
    Chiar pot spune ca este cochetel si diferit de altele realizate de aceeasi administratie.
    Contra:
    Arteziana, marca inregistrata la OSIM. Si anume, acelasi LIGHEAN cu o simpla teava pe mijloc.
    Foisorul, zici ca lucrarea este neterminata cu acel beton/asfalt in fata.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.