Cârciumile de pe malul Dunării ar putea fi demolate, pentru revitalizarea turistică a Falezei (FOTO)

Cârciumile de pe malul Dunării ar putea fi demolate, pentru revitalizarea turistică a Falezei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)

Faleza Inferioară a Dunării are șansa de a scăpa de toate construcțiile inestetice care parazitează acum malul - obturând priveliștea celor care ar vrea să admire în liniște fluviul - dar și de cele care afectează zona de promenadă a gălățenilor. În locul coșmeliilor de tot felul, mai mari sau mai mici, mai dichisite sau mai grosolane, ar urma să fie amenajate cinci puncte de alimentație publică, cu aceeași dimensiune și estetică, pe care comercianții le vor putea închiria pentru a deschide restaurante și baruri cu terasă. Informații în acest sens ne-a oferit primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

"Cadrul construit din zona falezei este perceput ca fiind neadecvat - construcții mari și urâte, terase cu aspect neîngrijit, chioșcuri (multe dintre ele neautorizate), cabluri de energie electrică supraterane", scrie negru pe alb în Planul Urbanistic Zonal actualizat al Falezei Dunării. Despre acest document ați putut citi recent în ziarul "Viața liberă", la momentul acela aflându-se în consultare publică.

Părerile urbaniștilor, ale peisagiștilor și ale arhitecților nu diferă de ceea ce cred cei mai mulți dintre gălățeni. Aceștia se simt agresați vizual de toate construcțiile care s-au înălțat pe Faleza Inferioară. Și care, adesea, le obturează priveliștea fluviului. Iar agresiunea poate deveni și sonoră atunci când restaurantele și terasele găzduiesc nunți ori petreceri de tot felul, sau când încearcă pur și simplu să-și atragă clienții cu muzici de tot felul, cu sonorul dat la maximum.

Prevederile proiectului

Atmosfera pestriță și stridentă - ca să nu folosim termeni radicali - ar putea deveni o amintire neplăcută, dacă Primăria municipiului Galați va reuși să pună în operă proiectul de revitalizare turistică a Falezei Dunării, pentru care își dorește să atragă fonduri europene.

Era limpede că refacerea pereului pentru împiedicarea eroziunii și a inundațiilor - prevăzută în proiect - nu s-ar fi putut face cu toate construcțiile care acum parazitează malul fluviului.

Iar amenajarea unor trasee cultural-tematice - cu punerea în valoare a sculpturilor existente -, sportive, care va permite parcurgerea în alergare a Falezei şi a Văii Ţiglinei și a pistei pentru biciclete și role, ar "da cu capul" în pereții coșmeliilor ridicate.

De asemenea, trebuia să existe și o justificare a prevederii conform căreia Faleza Inferioară va fi extinsă către Dunăre în cinci locuri, în vederea creării unor spații de alimentație publică.

Toate aceste prevederi și argumente duc către desființarea construcțiilor care acum parazitează Faleza Inferioară.

Ce spune primarul Ionuț Pucheanu

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, ne-a confirmat acest fapt: "În viitorul proiect tehnic de revitalizare turistică a Falezei Dunării vorbim despre desființarea construcțiilor - restaurante și baruri - ridicate mai mult sau mai puțin estetic, mai mult sau mai puțin legal, de-a lungul vremii. Cel mai probabil - pentru a nu crea o panică inutilă - vor rămâne două restaurante. Vorbim despre cel de sub scările de la Elice, dar care va trebui să-și restrângă activitatea, pentru că în momentul de față este ceva mai extins decât ar trebui, și despre cel din vecinătatea scărilor.

În rest, pe toată lungimea Falezei Inferioare, vor fi desființate toate construcțiile.

Ulterior, pe întreaga întindere a Falezei, vor exista cinci puncte de alimentație publică, pentru restaurante și terase. În aceste locuri, Faleza se va extinde către Dunăre. Vor fi niște estacade - dacă le putem spune așa - unitare ca model și suprafețe. Vor fi construite în cadrul proiectului și ulterior închiriate prin licitației publică", ne-a declarat în exclusivitate primarul Ionuț Pucheanu.

Firește, curățarea Falezei Inferioare de toate coșmeliile care o parazitează nu se va întâmpla peste noapte. Dar poate fi transpusă în realitate în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

Citiți și: 

Cu cât s-ar putea reduce spaţiul verde pe Faleza Dunării (FOTO) 

Proiect de 500 de milioane de lei pentru revitalizarea turistică a Falezei Dunării (FOTO) 

 

Citit 21437 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 18:02

30 comentarii

  • postat de Florin Grigorescu
    Vineri, 25 August 2023 22:57
    78.96.205.***
    Nu îmi este clar dacă prin proiect se va reveni la faleza din anii '70, adică restaurantul cu terasă de sub scări, curățate de toate construcțiile parazitare anexate, refacerea malurilor originale și eliminarea obstacolelor din calea belwbederii din zona scărilor. Ar fi frumos, dar nu este clar.
    0
    0
  • postat de Galatean
    Joi, 24 August 2023 04:59
    5.13.133.***
    Chiar de reface Faleza restaurantele vor aparea la loc ,, vezi zona Nespalata,, cat dfe mult sau extins pina in strada cu mobilirul ,,mese si scaune,, cu aprobarea cui? Asa va fii si pe Faleza dar asta dureaza vreo 5-6 ani daca 2 ani a durat partea pietonala pina la elice.
    0
    0
  • postat de comunismul
    Miercuri, 23 August 2023 18:36
    5.13.151.***
    hahahahahahaahahhahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha asa asa demolati tot!
    0
    0
  • postat de Marius
    Miercuri, 23 August 2023 17:21
    109.166.134.***
    Sa mai lase minciunile!
    Nu sunt in stare sa dea cu o mana de vopsea pe garduri sau sa dea cu o mana de asfalt in locurile in care faleza o ia la vale. Banci rupte! Nu sunt in stare sa faca mentenanta la cele 3 locuri de fitness sau sa le vopseasca cu vopsea hidrostatica-vopseaua ramane pe maini!
    0
    0
  • postat de Giorgica A.
    Miercuri, 23 August 2023 17:19
    89.39.81.***
    "Cubul" de fiare ruginite, care include printre altele si un calorifer cu 3 elementi, trebuie ras.
    Daca cel care a "realizat" cubul se chiama ca a fost artist, inseamna ca orice betiv de la carciuma din piata este un geniu.
    1
    0
  • postat de mirel
    Miercuri, 23 August 2023 16:34
    136.255.134.***
    pentru restaurantul Pescarus este HOTARARE JUDECATOREASCA PENTRU DEMOLARE= constructii fara autorizatii si pe terenul PUBLIC LUAT CU JAPCA ?! DE CE NU PUNE IN APLICARE HOTARAREA PRIMARIA ?
    1
    0
  • postat de ION
    Miercuri, 23 August 2023 15:13
    136.226.2.***
    NU , AR PUTEA FI DEMOLATE ..........TREBUIESC DEMOLATE ...ESTE O TIGANIE MAXIMA ...PLUS IN LOCUL UNUL A FOST LIBERTATEA SA DISPARA EPAVA AIA .....FIEARE VECHI PESTE TOT ......
    0
    0
  • postat de Plătitor de taxe
    Miercuri, 23 August 2023 14:46
    89.137.229.***
    Rămâne terasa NicNic , a d-nului consiler judetean PNL?
    0
    0
  • postat de campus restaurant
    Miercuri, 23 August 2023 14:06
    217.63.67.***
    De asemenea vrem sa i multumim primarului si aparatului de control din primarie care ne permite sa ne extindem permanent pe spatiul verde, ca o cangrena , acoperind mereu spatiul verde cu pietris, mese, umbrele, bule ..
    Daca nu dau spaga , fraierii din partea cealalta stau inghesuiti ca niste prost
    0
    0
  • postat de campus restaurant
    Miercuri, 23 August 2023 14:03
    217.63.67.***
    Ati mai fost prin Gradina Publica d.le primar.
    Modernizata acum doi ani cred, cu o gramada de bani , acum nu mai functioneaza aproape nimic.Instalatia de irigare e rupta sau infundata si pe unde mai functioneaza uda mai mult trotuarul, instalatia de iluminat dinspre caminele studentesti flikaie...
    0
    0
  • postat de magis
    Miercuri, 23 August 2023 13:22
    89.121.200.***
    Adica, primarul Pucheanu recunoaste ca in timpul administratiei sale niste firme paraziteaza faleza? Si primarul Pucheanu nu a facut/reusit nimic sa stirpeasca de pe faleza parazitii cu pricina? Pai, de ce, dom' primar? S-au terminat chitantierele de amenzi?
    0
    0
  • postat de Zap
    Miercuri, 23 August 2023 13:21
    5.13.209.***
    Oare Damen nu poate face o replica a Libertatea la comanda?
    Care sa înlocuiască kitschul betonist "Libertatea 2000"?
    0
    0
  • postat de Traian
    Miercuri, 23 August 2023 11:20
    5.14.155.***
    Nu va mai lăsați prostiți . Niciodată statului nu i-a păsat de cetățenii săi . Toate demersurile Primăriei sunt combinații cu patronii de terase care vor primi despăgubiri uriașe pentru demolări .
    0
    1
  • postat de Remus
    Miercuri, 23 August 2023 10:46
    5.14.155.***
    Dacă nu mai merg afacerile,ne cerem demolați, bineînțeles după ce Primăria va acorda despăgubiri grase patronilor.
    0
    0
  • postat de Traian
    Miercuri, 23 August 2023 10:41
    5.14.155.***
    Le demolează, dar ca să nu fie panică, vor mai rămâne 2 =:))). Deja pare făcătură, cei 2 patroni care vor rămâne, au făcut sesizare primăriei să le dărâme concurenții, bineînțeles în numele esteticii urbanistice.
    0
    0
  • Miercuri, 23 August 2023 10:14
    109.166.129.***
    De acord, sunt inestetice! Totusi, de ce sa ramana 2? De ce nu 1 sau 3 sau n? E cumva licitatie pe cotizatie? Pana la urma daca demoleaza,pleaca lumea de pe Faleza si se opreste in centru la i bere si o prajitura! Hopa, cine are carciumi si cofetarii prin Centru? Asa e cand dai cu mantinela…
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 23 August 2023 09:58
    86.124.202.***
    Sa dispara toate mizeriile de faleza ?Nu cred!Toate acele circiumi sunt facute cu ajutorul pesedeului !Daca cautati o sa gasiti multe foarte multe exemple intre proprietarii acelor bombe si politicienii pesedeului!Din pacate politicienii romani atenteaza la securitatea statului roman!
    0
    0
  • postat de remo girone
    Miercuri, 23 August 2023 09:55
    109.166.196.***
    Inseamna ca madamme Savin, zisa si "riviera 80" s-a orientat bine. Probabil are antene bune in conducerea CL Galati, din moment ce si-a pus cotetul plutitor pe malul celalalt.
    0
    0
  • postat de Galateanul
    Miercuri, 23 August 2023 09:52
    81.12.150.***
    Punem ramasag ca vor ramane toate carciumile si pontoanele???
    0
    0
  • postat de Galateanul
    Miercuri, 23 August 2023 09:50
    81.12.150.***
    "Pe toata lungime falezei inferioare se desfiinteaza toate constructiile "
    Ramane cel de sub scari, ok !
    Dar, de ce sa mai ramana si cel din vecinatatea scarilor? E mai cu mot sau e mai a ...unui prieten? Ori daramati tot ori nu!!! Curat murdar, coane !

    Miroase a hazna...
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 23 August 2023 09:24
    5.2.205.***
    De fapt asta este un avertisment ca trebuie sa cotizeze mai mult daca vor sa isi desfasoare in continuare activitatea acolo.
    Stati linistiti ca se vor demola doar alea care trebuie ca si garajele de altfel, voi stiti cine este proprietarul acelor carciumi?:)))))
    0
    0
  • postat de Plantati mii de copaci!
    Miercuri, 23 August 2023 07:46
    77.111.247.***
    Trebuie ras ABSOLUT TOTUL de la Trecere Bac si pana la pontonul ALBATROS/PERSEUS si de la nivelul Bb. Marea Unire pana la luciul apei, inclusiv pontoanele, inclusiv locurile de joaca...TOTUL! Trebuie sa ramana absolut numai VALURILE DUNARII, asa cum a fost proiectul original al falezei.
    0
    0
  • postat de Ion
    Miercuri, 23 August 2023 07:24
    82.79.117.***
    Basme pentru justificat spalatoria de bani publici. Fara initiativa privata, in capitalism, nu se va face nimic pe termen lung. Sa afirmi tu, ca autoritate ca exista firme/constructii neautorizare pe domeniul public in discutie, te descalifica automat din orice discutie... Vin alegerile!
    0
    0
  • postat de Goe
    Miercuri, 23 August 2023 06:06
    5.13.205.***
    Fostul restaurant Valurile Dunarii ar trebui reamenajat din temelie deoarece arata jalnic. Parca este un depozit de lemne undeva la periferia orasului ! Este oribil ! Cat despre statuile acoperite nu mai vorbim !Replica vasului Libertatea ,un kitch oribil iar restul constructiilor balci ,iarmaroc !
    0
    0
  • postat de Buldozerul comunal ..
    Miercuri, 23 August 2023 05:58
    108.245.201.***
    Era si cazul deja ...Incepeti cu sandramaua aia din poza -cu acoperisul ala "fatos" ...
    0
    0
  • postat de Mi-e dor de Libertatea
    Miercuri, 23 August 2023 04:56
    51.179.36.***
    Libertatea mi se pare cea mai urâtă construcție. Chicioasa și aduce aminte de trista dispariție a vasului Libertatea dar și de modul cum autoritățile locale și-au bătut joc de vas. Urâtă și tristă poveste..... Avea farmec faleza cu vasul ăla ancorat.
    0
    0
  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Miercuri, 23 August 2023 01:13
    109.166.134.***
    În sfârșit o idee buna! Dați jos dezastrul de Libertatea ,scăpați de pontoanele care obturează priveliștea gălățenilor și refaceți restaurantul de sub scările de la Elice.
    0
    0
  • postat de marr
    Marți, 22 August 2023 21:43
    86.124.202.***
    Una e parerea specialistilor/peisagistilor ...si alta e Realitatea/prioritatea oamenilor de afaceri (sa le spunem politicieni autohtoni ?) patroni de terase fiind , fac si ei un ban . D'aia Ma astept la rezistenta/boicotari in Consiliul Local .
    0
    0
  • postat de Viziune
    Marți, 22 August 2023 21:31
    89.137.138.***
    Balustrada sa fie din fier forjat sau fonta si model retro. pavaj din piatra antialunecare si model frumos . E singura varianta pt faleza si consolidezi si malul si nu se mai inunda! Apoi restul detaliilor ! Faleza trebuie sa fie natura, liniste, flori, pomi, arbori frumosi, umbra, gazon .
    0
    0
  • postat de Viziune
    Marți, 22 August 2023 21:28
    89.137.138.***
    Faleza trebuie estinsa catre Dunare clar si acolo facut malul ca la faleza din Tulcea unde vor acosta vapoarele cu turisti. Latimea sa fie de 3-4 metri si acolo va fi zona de promenada si cu stalpi retro, felinare, statuete , palmieri sau ghivece mari cu flori sau arbusti exotici .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.