Cu cât s-ar putea reduce spaţiul verde pe Faleza Dunării (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Cu cât s-ar putea reduce spaţiul verde pe Faleza Dunării (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Pentru că reducerea spaţiilor verzi în favoarea celor betonate se dovedeşte a fi rezultatul regenerării urbane, cel puţin în centrul oraşului, „cât va mai rămâne din actualul spaţiu verde?!” este una dintre întrebările pe care şi le pun gălăţenii de câte ori află despre planurile de modernizare a Falezei Dunării. Întrebarea lor îşi poate găsi un răspuns în documentaţia pe care Primăria o supune dezbaterii publice: „Actualizare Plan Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării Galați”. Ea poate fi consultată pe site-ul Primăriei sau la sediul din strada Domnească nr. 54. Propunerile sau opiniile cu valoare de recomandare sunt aşteptate până pe 19 august 2023, în format electronic sau prin poştă. 

Faleza Inferioară, extinsă către Dunăre în cinci locuri”, era titlul articolului publicat la finele lunii ianuarie 2023, în „Viaţa liberă”. Un articol în care prezentam una dintre cele mai interesante prevederi din documentaţia care actualizează Planul Urbanistic Zonal pentru Faleza Dunării, elaborată de SC Total Business Land SRL. Iată că documentaţia se află din nou în dezbatere publică, urmând a fi aprobată de Consiliul Local.

Faleza - stabilă, dar neadecvată

„În prezent, situația falezei Dunării este una stabilă, totuși, parțial neconformă. Cadrul construit este neadecvat - construcții mari și urâte, terase cu aspect neîngrijit, chioșcuri (multe dintre ele neautorizate), cabluri de energie electrică supraterane. Din cauza lipsei amenajărilor peisagistice între Faleza Inferioară și cea Superioară și a vegetației neîngrijite de pe malul apei cadrul natural este, de asemenea, perceput ca fiind neadecvat”, se arată în documentaţie.

Iată şi problemele identificate: accesibilitate îngreunată din cauza degradării aleilor existente și a scărilor care fac legătura între Faleza Superioară și cea Inferioară, lipsa balustradelor care face periculoasă frecventarea acestor scări de către vârstnici şi copii, lipsa parcărilor, lipsa locurilor de promenadă, insuficiența dotărilor pentru colectarea deșeurilor, dar şi nesiguranţa, zona nefiind supravegheată corespunzător.

„Din cauza infiltrării apelor pluviale în terenul de fundare s-au putut constata tasări, fisuri și crăpături, drept consecință sunt necesare măsuri privind eliminarea tuturor posibilităților de infiltrare a apei în teren şi de umezire a acestuia”, subliniază elaboratorii planului urbanistic.

„Eventualele construcții care se realizează la nord de bulevardul Marea Unire trebuie fundate indirect pe piloți din beton armat, astfel încât să nu influențeze starea de echilibru existentă a versantului”, recomandă arhitecţii, care propun şi un Regulament Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic Zonal.

Facilităţi propuse

Planul urbanistic propune dezvoltarea de facilități recreaționale: dotări dedicate activităților de loisir, parcuri tematice, activități culturale (amfiteatru) și locuri de joacă pentru copii.

Aţi aflat deja despre extinderea Falezei Inferioare către Dunăre, în cinci locații, cu o suprafață minimă de 100 mp, în vederea creării unor spații de alimentație publică – platformele vor fi dotate cu racorduri individuale la instalațiile de apă, canalizare și curent electric.

Pietonalul Falezei Inferioare va fi menținut la un profil de minimum 4 metri, cu un traseu și paviment variat care va permite amenajarea unor trasee tematice. Un traseu cultural va permite parcurgerea și punerea în valoare ale sculpturilor existente. Acestea vor fi integrate armonios în piațete tematice, vor fi puse în evidență prin platforme special amenajate, dar și prin iluminat public, creându-se astfel un muzeu în aer liber - „Metaloteca Dunării”.

Un traseu „sportiv” va fi amenajat pentru parcurgerea în alergare a Falezei şi a Văii Ţiglinei, permiţând și organizarea unor competiții sportive/maratoane. Acestora li se adaugă traseul pistei de biciclete, de role și de alergare, care vor fi special amenajate, separat de restul aleilor pietonale din cadrul amenajărilor spațiilor de agrement.

Cum va fi fluidizat traficul

„Prima bandă de circulație în lungul bulevardului Marea Unire este ocupată de vehicule parcate. În zona parcului de la Elice, seara după ora 17,00 și în weekend, circulația pietonală este intensă, formându-se cozi în așteptare în zona trecerii de pietoni”, au constatat elaboratorii documentaţiei.

Tocmai de aceea, propun „modernizarea majoră” a bulevardului Marea Unire și a intersecțiilor cu bulevardul Cloșca, cu strada Regimentul 11 Siret, cu strada Navelor și strada Portului. Concret, propun amenajarea cu sens giratoriu a intersecției dintre bulevardul Marea Unire și strada Regiment 11 Siret şi a intersecţiei dintre bulevardul Marea Unire și strada Navelor - strada Portului.

Totodată, recomandă dirijarea circulației în intersecția dintre bulevardul Marea Unire și strada Traian prin interzicerea virajului la stânga atât la ieșirea de pe strada Traian, cât și la ieșirea de pe bulevardul Marea Unire. Pe lista recomandărilor se mai află: semaforizarea trecerii de pietoni din zona parcului de la Elice, astfel încât pietonii să traverseze grupat și nu haotic; realizarea unor spații de parcare în taluzul Falezei Superioare; înființarea unei linii de transport în comun care să circule în lungul falezei.

Urbaniştii pledează pentru „realizarea unei legături între DN22E - acces la bac și sensul giratoriu de acces la Plaja «Dunărea» și închiderea legăturii existente cu B-dul Marea Unire. Prin studiile de circulație s-a constatat oportunitatea realizării unui pasaj suprateran ce va lega bulevardul Marea Unire de bulevardul Dunărea. Această intervenție duce la scăderea unor spații verzi în zona respectivă, însă va avea un impact pozitiv asupra mobilității locuitorilor și a condițiilor de trafic și totodată facilitarea accesului la Punctul de trecere bac”, se explică în documentaţie.

Propuneri peisagistice

„În faza de analiză s-au remarcat o serie de configurații vegetale valoroase din punct de vedere ambiental, care nu sunt puse în evidență de prezenta amenajare peisagistică, dar și spații neamenajate, unde vegetația dezvoltată spontan reprezintă un obstacol în perceperea perspectivelor valoroase spre zona de faleză și Dunăre”, susţin urbaniştii.

Iată ce susţin: consolidarea ecologică şi vegetală a taluzului; păstrarea caracterului natural al pădurii de sălcii; tăierea regulată a vegetației, plantarea de specii non-invazive, supraveghere și monitorizare pentru a împiedica dezvoltarea spontană a masivului vegetal din lungul malului. Pe zona de pantă între Parcul de la Turnul TV și Plaja „Dunărea” recomandă completarea vegetaţiei cu arbori şi arbuşti autohtoni. De asemenea, se impune amenajarea unor puncte sau zone tip belvedere care să permită contemplarea falezei, a albiei propriu-zise şi a malului opus.

„Tăierea arborilor se va face conform unui studiu de specialitate și cu autorizația autorității locale abilitate”, ar trebui să fie prevederea care să liniştească temerile gălăţenilor. La fel şi cea conform căreia: „construcțiile ușoare cu caracter provizoriu, amenajări, spații comerciale, puncte alimentație publică se vor realiza în baza unor studii de integrare peisagistică și studii geotehnice/expertize, cu condiția ca suprafața acestora însumată să nu depășească 10 la sută din suprafața spațiului verde existent”.

Dar să nu fim prea optimişti! Este evident că toate amenajările propuse pentru Faleză vor avea un impact asupra spaţiilor verzi.

Scădere totală de 2,8 ha

„Suprafața spațiului verde aferent zonei Falezei Dunării Galați și zonei Valea Țiglinei - Stadion «Dunărea» s-a redus ca urmare a zonei de construcții și circulații pietonale de utilitate publică și ca urmare a extinderii circulațiilor carosabile. (…) Astfel, se constată doar o scădere totală de spații verzi de 2,82 ha față de situația existentă”, sunt explicaţiile bilanţului teritorial.

Conform tabelului, suprafaţa existentă a spațiilor verzi publice aferente Falezei Dunării la Galați măsoară 13,76 ha, reprezentând 12,04 la sută. Suprafaţa reglementată prin Planul Urbanistic este de 10,87 ha, reprezentând 9,51 la sută.

Zona funcțională de construcții și circulații pietonale de utilitate publică cuprinde amenajările propuse în zona Falezei Dunării și Valea Țiglinei și anume: suprafețe asfaltate/dalate, alei pietonale, piste de alergare, biciclete, role, piațete tematice, piațete pentru minispectacole, pseudo-amfiteatru în aer liber pentru festivități, locuri de joacă, platforme de belvedere, instalații pentru umbră, foișoare, pavilioane de odihnă, zone pentru alimentație publică, zone de fitness și activități sportive, grupuri sanitare, platforme de colectare deșeuri etc.

Citit 9413 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2023 03:46

29 comentarii

  • postat de 008
    Joi, 17 August 2023 08:34
    193.230.156.***
    Oameni buni, pentru o astfel de lucrare este nevoie de un acord de mediu, care se elibereaza de Agentia pentru Protectia Mediului. In dosar trebuie sa existe un proces verbal al unei dezbateri publice. Acolo trebuie mers, la dezbaterea publica si contestat proiectul! sau contestatie in instanta
    0
    0
  • postat de Mir
    Marți, 15 August 2023 11:19
    5.13.148.***
    0
    0
  • postat de Mir
    Marți, 15 August 2023 11:17
    5.13.148.***
    Bun ar fi fost acu ruta/conexiunea/legătura directă GALAȚI_Tulcea prin construirea tunelului de subtraversarea Dunării în locul mizeriei/corvoadei trecere bac GALAȚI, conexiune care ar fi deschis/dus în "capodoperele" astea...
    Las' că îi mai ghini să ni ocoleascî lumea orașul/"capodopirili?".
    0
    1
  • postat de Mir
    Marți, 15 August 2023 11:11
    5.13.148.***
    Unii de p-acolo, de pe miriște,de pe cocioc galațan?n-au fost în stare a susține&emanciparea/modernizarea/evoluarea/CONSTRUIREA conexiunii directeGALAȚI_Tulcea prin construirea tunelului de subtraversareaDunării în locul mizeriei trecere bac(tot arhaiCÎ?CA &unele astfel de "creații"/"opere",dar...
    0
    0
  • postat de Mir
    Marți, 15 August 2023 11:02
    5.13.148.***
    Imaginea 6/8 chiar că îi?...o "capodoperî???"...??

    Morman de fiare ruginite...
    0
    0
  • postat de dan
    Luni, 14 August 2023 15:54
    95.76.2.***
    ati uitat sa desenati si trei fantani arteziene plus un lac....
    0
    1
  • postat de Cs
    Luni, 14 August 2023 15:07
    188.26.115.***
    Pai poporu' a votat acum 4 ani. Câți s-au dus. Din aia s-a ales. Și acuma plângem toți. Dar nici nu poți sa obligi cetățeanul sa voteze dacă el nu vrea. Dar putem face după aia referendum. Sa ni se facă vocea auzita...ăștia , noi, care plătim taxe . Sau sa nu le mai plătim în Galațiul beton.
    0
    1
  • postat de Stefan
    Luni, 14 August 2023 14:33
    5.14.130.***
    Toate terasele de pe malul Dunării deversează apele menajere DIRECT in Dunăre.
    0
    1
  • postat de CAP DE BETON
    Luni, 14 August 2023 11:50
    5.14.133.***
    Cat mai mult beton!Ingreunati cat mai mult malul argilos al Dunarii!Pana la urma o sa reusiti:faleza o s-o ia la vale cu tot cu oras...
    0
    1
  • postat de Tirpitz
    Luni, 14 August 2023 09:13
    82.76.159.***
    Faleza latrina, este cea mai urata, cu hidoseniile de sculpturi metalice, cu libertatea betonata, cu scarile ciobite pe care nu poti urca, mirosurile emanate greu de suportat, o uratenie aceasta parte a orasului mausoleu. Ii compatimesc pe locuitorii care inca mai populeaza Gl.
    0
    1
  • postat de Roman
    Luni, 14 August 2023 09:06
    5.13.152.***
    Betonul aduce bani băieților deștepți ce nu ați înțeles.In tarile civilizate iarbă primează poți calca nestingherit ,e tunsa săptămânal,udata dar noi nu avem apa e Dunărea departe,la noi numai bălării, vai mama noastră un oraș condus pentru ei cei din apanajul primăriei noi restul suntem la kilogram
    0
    1
  • postat de Plimbari
    Luni, 14 August 2023 08:24
    89.137.228.***
    Unul mai isteț a riricat pe malul drept al dunarii un ponton cu multe geamuri ,cred ar trebui modernizat si malu cu pricina.
    Ce zici dom primar, ală cică te știe bine ?
    Bagi și acolo cateva sute de milioane de euro?
    0
    1
  • postat de macarie banu
    Luni, 14 August 2023 07:52
    89.137.225.***
    desfiintati-i hidosenia lu' ala de pe faleza,Libertatea 2000 sau cum ii spune,si,mai ales,luati naibii pontonul bodega de pe Dunare,ditamai fieratania......apropo,toate carciumile inghesuite acolo,mai ales cele pe apa,unde isi deverseaza toate mizeriile(bucatarii,toalete,etc)?! controleaza cineva?
    0
    1
  • postat de Alergătorul de pe Faleză
    Luni, 14 August 2023 07:17
    109.166.130.***
    Faleza se va transforma într-un șantier imens de unde vor păpa toți. Va dura cel puțin 15-20 de ani până va fi gata betonarea ei... ups, am vrut sa spun modernizarea ei.
    0
    1
  • postat de DC
    Luni, 14 August 2023 07:08
    86.124.200.***
    Nicio regenerare urbană sau nouă amenajare nu ar trebui să reducă spațiul verde existent. Orice posibilitate de a mări suprafața verde în oraș ar trebui valorificată de edili, dar nu sunt deloc interesați. Motivele sunt multe și cu siguranță nu le cunoaștem pe toate.
    0
    1
  • postat de Contribuabil
    Luni, 14 August 2023 07:04
    5.13.130.***
    Doar construcțiile ușoare și provizorii vor fi integrate in "peisaj"?
    Alea mari, din beton, de pe mal...."DE PE MAL"...vor rămâne pe pozitii?

    Faceti malul dreptsi aduceți pontoane restaurant și lăsați faleza curata....

    Aiurea! Aștept să văd ce va ieși ....
    0
    1
  • postat de Cetatean
    Luni, 14 August 2023 06:54
    86.124.201.***
    Ne betoneaza ca sa ne ,,protejeze,, de nuclera din capul lui pucheanu... betonare, ce atata verdeata, face economie la plata celor care intretineau spatiile verzi.... vrea beton, ati votat, votati pucheanu beton....
    NUCLEARA, SCUZE
    0
    1
  • postat de Calator
    Luni, 14 August 2023 06:29
    173.245.203.***
    Nu doar in zona Elicei. Când este Dunărea scăzută, se vad țevile de scurgere ale restaurantului Pescăruș. Mirosea îngrozitor a wc, cel puțin în anii trecuți când am vizitat eu faleza. Nu mai vin.
    0
    1
  • postat de Cucuveaua Mov
    Luni, 14 August 2023 03:05
    109.166.132.***
    Asa vor ei. Dar vom vedea dacă va fi așa. Despre asta e vorba Pucheanu vrea beton peste tot ca e ieftin și poate încarcă factura și trage cât mai mult. Despre asta e vorba
    0
    1
  • postat de Cucuveaua Mov
    Luni, 14 August 2023 03:04
    109.166.132.***
    Și viata astfel mult îngreunată. Nu e despre pnrr, nu e despre investiții. Este despre distrugere. Suntem singurul popor din lume creștin ortodox de sorginte latina și trebuie sa fim distruși prin orice mijloace...
    0
    1
  • postat de Cucuveaua Mov
    Luni, 14 August 2023 03:01
    109.166.132.***
    Panarame le astea de la conducere fie de la București fie de pe plan local, prin tot ceea ce fac, au impus drept scop sa ne facă viata cât mai grea. Ca sa ne împingă sa părăsim tara. Asta nu înțelege prostimea. Ei sunt lăsați special sa fure, cetățenii sa fie încărcați apoi cu taxe și impozite...
    0
    1
  • postat de Japonezii de la podul hobanat, puteai fi invitați pe faleza noastră
    Duminică, 13 August 2023 23:50
    109.166.131.***
    Dacă tot au fost japonezii și italienii în construcția podului hobanat de peste Dunăre, nu era mai bine să fi fost chemați specialiștii japonezi , pentru a rezolva într-un fel problema ? Măcar cum văd ei rezolvarea ?
    0
    1
  • postat de Competentul Capabil
    Duminică, 13 August 2023 22:57
    89.137.30.***
    Vai cum se organizeaza banii de spart. Si sa faca si sapte studii inainte...sa pape si gurile lu urbanisti si experti peisagisti ceva. Frumoasa viata de parazit. Hai Simona!
    0
    1
  • postat de Maxim
    Duminică, 13 August 2023 22:30
    5.13.155.***
    Deci faceti tot posibilul sa alungati oamenii civilizati si sa atrageti bombardierii. Cocalarii astia care urla unii la altii de parca ii despart mii de km si care iubesc muzica data tare sa nu-si mai auda gandurile sunt ca lacustele, distrug orice urma de liniste, natura si bun simt.
    0
    1
  • postat de nesimtitilor, asa pute de citiva ani vara acolo ....a kkt
    Duminică, 13 August 2023 21:51
    89.39.81.***
    puchene, de cind nu ai mai fost la o cafea pe faleza, la elice? eu nu stiu cum pot sta oamenii aia pe banci, la terase....pute de mori, a canalizari imputite, a kkt....asta e de vreo citeva veri, pute.....vin oameni din alte orase, diaspora ce cheltuie. vrei turisti? eu nu mai calc acolo.
    0
    1
  • postat de Bulău
    Duminică, 13 August 2023 21:39
    89.137.228.***
    Să lase faleza așa cum este , sa plece la țară ,de unde au venit,valabil si pentru arhitectul ce se trage de prin vrancea.ciao
    0
    1
  • postat de Nicusor
    Duminică, 13 August 2023 21:31
    5.13.131.***
    "Accesibilitate îngreunată din cauza degradării aleilor existente și a scărilor care fac legătura între Faleza Superioară și cea Inferioară, lipsa balustradelor". Dar a oprit cineva Primaria SA NU FACA ce este nevoie ??? Sau asteapta alegerile ???
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Duminică, 13 August 2023 21:29
    5.13.131.***
    "Propunerile sau opiniile cu valoare de recomandare". DE CE DACA SUNT cu valoare de RECOMANDARE ??? Pentru ca asa scrie la procedura ???
    0
    0
  • postat de pina la altete faleza pute
    Duminică, 13 August 2023 21:18
    89.39.81.***
    am fost azi pe faleza inferioare. in zona elicei miroase a kkt de mori....ce faleza e asta? e acolo o kk-toare ce se varsa in dunare?vine mirosul din canalizari? puteti face ce vreti, daca faleza pute ca o latrina imputita, degeaba....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.