* Lucrările la viitorul centru vor putea continua după ce sosesc banii alocaţi de Guvern * 3,3 milioane de euro plus garanţia de un milion! * Şi alte proiecte câştigate… *
„Ruinele” de lângă Prefectură primesc o nouă şansă! Trei viitoare centre de afaceri care trebuie terminate – din Galaţi, Turda şi Iaşi – beneficiază de Hotărârea de Guvern 8611 privind continuarea lucrărilor de mare infrastructură finanţate de programul PHARE rămase neterminate.
Astfel, vor continua şi lucrările la construcţia viitorului Centru de Afaceri Galaţi, clădirea începută pe ruinele celei din 1989 lângă Prefectură şi abandonată după falimentul firmei spaniole care a câştigat lucrările!
„Aştept” – ne-a spus însă, încă precaut, preşedintele Consiliului Judeţului (CJ), Eugen Chebac. „Cum se spune, Verba volant, scripta manent – vreau să văd şi scrisul! Degeaba ai hotărârea de guvern, degeaba ai sursa de finanţare, dacă nu e şi lichiditate în trezorerie… Ca să am siguranţă de sută la sută”.
Preşedintele CJ nu a anunţat deci vestea, vrând să fie mai întâi sigur că banii chiar ajung, ţinând cont de situaţia de criză economică în care se află ţara noastră. Mai sunt şi alte fonduri, sigure, de care va beneficia viitorul constructor: „La fondurile pe care trebuie să le primim se adaugă fondurile de la garanţia pentru bună execuţie a celor cărora li s-a reziliat contractul”.
Este vorba de 950.000 euro, depuşi iniţial ca garanţie (ce bună-i o garanţie!) de firma spaniolă GTM şi de cea gălăţeană BRICO, care au câştigat licitaţia organizată nu de CJ, ci de fostul Minister al Integrării. Finanţarea Ministerului Administraţiei şi Internelor este de 3,3 milioane euro.
Avansul deja investit de Consiliu în lucrările desfăşurate până acum, de 2,6 milioane euro, care urma să fie decontat de Uniunea Europeană, dar numai după ce se finalizează investiţia, intră în cei 3,3 milioane de la Guvern.
Rectificare pozitivă!
De la preşedintele Chebac am mai aflat cu această ocazie şi alte veşti bune. CJ se va putea lăuda din nou că, la vremuri grele, în locul unei rectificări negative vine cu una pozitivă!
„În luna octombrie o să mai fac o rectificare pozitivă către comunităţile locale, către primării, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Sunt fonduri din sumele adunate şi gestionate cum trebuie de Consiliu şi ţinute pentru dezvoltarea locală. Suma o să fie cel puţin la nivelul lunii august – 12 miloane lei. Eu nici nu critic, nici nu mă laud – fac şi abia apoi spun”.
Proiecte mici câştigate
CJ se mai poate lăuda cu trei proiecte proaspăt câştigate, prin programul de finanţare european prin programul trilateral România – Republica Moldova – Ucraina, de 150.000 de euro fiecare. Până la sfârşitul lunii urmează monitorizarea unor alte proiecte, pentru granturi de trei milioane de euro.
Şi cum până acum CJ nu a dat rateuri, ne aşteptăm să intre iar bani europeni în judeţ. „La noi în judeţ nu prea s-a simţit criza în investiţii, pentru că banii se rulează revolving”, ne-a mai spus preşedintele CJ.
Creditul revolving este un credit reînnoibil în mod automat, fără negocieri suplimentare cu banca ce l-a acordat.