Unde erau ai noştri aleşi?

Unde erau ai noştri aleşi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ssst, aleşii votează! Asta, evident, dacă sunt prezenţi la şedinţe! Institutul pentru Politici Publice a relansat un site despre cum şi cât (nu) muncesc parlamentarii, punând la dispoziţia publicului informaţii despre prezenţa parlamentarilor la lucrări şi activitatea lor concretă în forul legislativ în timpul mandatului - www.alesiivoteaza.ro.

Potrivit topului publicat, deputatul PDL MirceaToader (89,38 la sută) şi senatorul PNL Paul Ichim (72,73 la sută) sunt campioni la prezenţă între aleşii Galaţiului. La polul opus, deputatul PSD Dan Nica (44,03 la sută) şi senatorul PDL Marius Necula (30,74 la sută) înregistrează cele mai modeste prezenţe ale parlamentarilor de Galaţi.

Monitorizarea s-a făcut pe baza voturilor finale înregistrate în Parlament din decembrie 2008, de când şi-au început mandatul şi până acum. De ce este aşa am încercat să aflăm chiar de la aleşi.

Mircea Toader: „E logic să fie aşa”

Cu un onorant loc 45 în topul prezenţei deputaţilor şi un procent de participare la voturile finale aproape de 90 la sută, democrat-liberalul Mircea Toader ne-a declarat că monitorizarea şi datele publicate de IPP sunt corecte.

„Evidenţa se ia de la voturile finale în plen. Eu sunt la Cameră zi de zi şi ţin o evidenţă strictă a prezenţei mele la lucrări”, ne-a declarat deputatul. În ceea ce priveşte loialitatea faţă de partid de sută la sută, exprimată prin voturile fidele indicaţiilor şi ţelurilor PDL, Toader spune că e logic şi corect să fie aşa.

Nu a găsit însă o explicaţie sau măcar un comentariu pentru situaţia senatorului Marius Necula, care ocupă locul 25 în topul absenţilor de la Senat.

Marius Necula: „Este surprinzător”

Din nou, Marius Necula (FOTO 1) se declară surprins de notele IPP, dat fiind că nu e prima oară când este plasat în topul parlamentarilor cu absenţe. De această dată, Necula ocupă locul 25 în topul absenţilor cu o participare la voturi de doar 30,74 la sută:

„Nu am absentat decât de trei ori de când sunt parlamentar: o dată pentru că eram în delegaţie şi de două ori pentru că eram bolnav. Am şi acte doveditoare în acest sens, plus o hârtie eliberată de Senat cu prezenţa mea. Nu ştiu cum anume s-a calculat prezenţa mea de către IPP. Sincer, nu-mi dau seama pe ce criterii se face şi este surprinzător acest top”, ne-a declarat Necula.

Senatorul crede că ar putea exista o posibilă explicaţie: în zilele cu voturi finale era invitat şi prezent la diverse emisiuni tv pentru câteva ore şi probabil aşa se explică absenţele.

În ceea ce priveşte loialitatea faţă de partid de 97,18 la sută, Marius Necula este perfect de acord. După cum ne-a mărturisit senatorul, a votat diferit faţă de partid o singură dată, la Legea Pensiilor.

Dan Nica: „Este corect!”

Deputatul PSD Dan Nica (FOTO 2) este singurul parlamentar gălăţean care şi-a asumat fără dileme sau scuze locul 295 în topul prezenţei şi procentul de 44,03 de participare la şedinţe.

„Este corect să fie aşa. În acest mandat, timp de nouă luni am fost membru al Guvernului. Ca ministru eram obligat să particip marţea, când aveau loc voturile finale, la şedinţe pe tema fondurilor europene”, ne-a declarat Dan Nica.

Deputatul consideră că monitorizarea şi datele IPP sunt corecte şi că e bine ca alegătorii să fie informaţi în legătură cu activitatea parlamentarilor.

Dan Nica şi-a asumat inclusiv loialitatea de 97,91 la sută faţă de PSD, dovedită prin voturile în acord cu viziunea şi obiectivele social-democrate.

Citit 768 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.