Cu cât poate fi concesionat cel mai ieftin teren în Zona Liberă Galați

Cu cât poate fi concesionat cel mai ieftin teren în Zona Liberă Galați
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Consilierii locali gălățeni au aprobat, în ultima ședință de CL, nivelul minim al tarifelor și taxelor practicate de Regia Autonomă Administrația Zonei Libere (AZL) Galați. Pe lângă modificarea valorii minime de concesiune a unor terenuri agricole, s-a aprobat și separarea în două a activității de Aprovizionare nave, brocheraj, navlosiri, agenturare.

Ultimele modificări ale tarifelor minime pentru toate activitățile și prestațiile practicate de Zona Liberă Galați avuseseră loc în luna martie a acestui an. De atunci și până acum, situația „din teren” a impus noi ajustări, astfel că noile propuneri au fost aprobate de consilierii locali.

Pentru a corela tariful pentru activitatea de agenturare nave cu celelalte zone libere cu activitate portuară, AZL a solicitat separarea acestei activități de cea de Aprovizionare nave, brocheraj, navlosiri, se arată în raportul de aprobare care însoțește hotărârea de Consiliu Local. Astfel, pentru agenturare, s-au propus aprobării consilierilor locali tarifele de 100, 250, 500 și, respectiv 900 de euro (cu TVA inclus) pentru perioadele de 1, 3, 6, respectiv, 12 luni. Pentru aprovizionare, brocheraj și navlosiri, s-au propus, pentru aceleași intervale de timp, tarifele de 180, 500, 950 și 1.800 de euro – tarife reduse la aproximativ 65% din cele vechi.

Pe de altă parte, ca urmare a unor scrisori de intenție pentru concesionarea anumitor terenuri din Zona Liberă, s-au efectuat rapoarte de evaluare și s-a constatat că sunt terenuri care au o valoare minimă a redevenței situată sub valoarea prevăzută în HCL nr. 168 din 23.03.2023, se afirmă în raportul de specialitate al hotărârii de CL. Astfel, AZL a propus modificarea valorii minime de concesiune teren de la 1 euro/mp/an la 0,24 euro/mp/an.

Cel mai ieftin teren pe care îl are Zona Liberă

După cum a declarat pentru „Viața liberă” directorul general al Administrației Zonei Libere Galați, Cătălin Cojocaru, această modificare a tarifului minim vizează doar anumite terenuri agricole care nu beneficiază încă de utilități. „Nu am umblat la cererile de concesiune și la închirieri”, a precizat Cătălin Cojocaru.

„Am cam epuizat terenurile poziționate optim față de drumul de acces, utilități și punctul de control. Ultimele evaluări le-am făcut pentru terenurile agricole din apropiere de Zătun, pentru care nici nu există drum de acces încă. Cele trei evaluări ne-au dat, toate, rezultate mai mici de 1 euro pe metrul pătrat, cât era stipulat în vechiul HCL. O evaluare ne-a dat tariful de 0,80 euro/mp/an, a doua – 0,50 euro/mp/an, iar a treia – 0,24 euro/mp/an, numai pentru concesiuni.

Evaluarea terenului se face pe lot, pe carte funciară. Tariful de 0,24 euro/mp/an a rezultat dintr-un lot de 6.000-7.000 de metri pătrați, foarte prost poziționat, într-o râpă, cum spunem noi. Acesta este cel mai ieftin teren pe care îl are Zona Liberă. Tariful minim de 0,24 euro/mp/an, prins în Hotărârea de Consiliu Local, este tariful sub care nu avem voie să coborâm”, ne-a spus directorul general al AZL Galați.

Potrivit lui Cătălin Cojocaru, celelalte tarife minime practicate în Zona Liberă rămân neschimbate. Acestea sunt: închirieri – 0,50 euro/mp/lună, hale depozitare – 1 euro/mp/lună, platformă betonată în aer liber – 0,75 euro/mp/lună, spații birouri – 1,40 euro/mp/lună (poate crește, în funcție de dotările existente), închiriere teren în scop agricol (echivalentul unei arende) – 0,084 lei/mp/an.

Noile modificări aduse tarifelor prin hotărârea de Consiliu Local au intrat în vigoare din 2 octombrie 2023.

Citit 4535 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2023 21:06

3 comentarii

  • postat de Terente ...din Galati
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 11:37
    89.137.229.***
    Cocalar, cu ceasul aruncat in ochii vulgului prostit al orasului Galati...
    0
    1
  • postat de Mimi
    Luni, 09 Octombrie 2023 08:24
    86.124.202.***
    Așaaaa directore general, pe bani muuuulți, FĂTE CĂ MUNCEȘTI!!!Iată un exemplar de director general care,, muncește pe rupte,,ca de altfel toți din administrații!!!
    2
    17
  • postat de paloma
    Duminică, 08 Octombrie 2023 22:38
    5.13.167.***
    Ion Caramitru despre "Mircea(Dinescu), fa-te ca lucrezi!!!"
    2
    14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.