Acord între CJ Galaţi şi Academia Română pentru salvarea conacului de la Țigănești

Acord între CJ Galaţi şi Academia Română pentru salvarea conacului de la Țigănești
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați a semnat miercuri, 29 noiembrie, la București, acordul cu Academia Română prin care va prelua spre administrare Conacul "Costachi Conachi" de la Țigănești, pe o perioadă de zece ani, în vederea derulării unui amplu proiect de restaurare a acestui important monument istoric.

"E oficial. Astăzi (miercuri - n.r.), am semnat acordul de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Palatului de la Țigănești. Astfel, timp de 10 ani, Palatul de la Țigănești va fi în administrarea Consiliului Județean Galați, pentru a-l consolida, reabilita și renova cu ajutorul fondurilor europene. Este singura soluție de a salva de la dispariție unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul nostru. Vom reda astfel strălucirea de altădată a conacului și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare, pentru că mulți nu au înțeles cât este de valoros și de frumos acest monument istoric", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Acesta a precizat că a fost deja identificată o axă de finanțare în vederea depunerii unui proiect de reabilitare a conacului. În cel mai scurt timp, vor fi demarate procedurile de realizare a studiilor de teren, precum și a documentației tehnice. Conacul "Costache Conachi", construit în stil neoclasic, se află în satul Țigănești, comuna Munteni, dar, în ciuda importanței sale istorice, în ultimele decenii a fost lăsat în voia sorții, iar la un moment dat a ajuns să fie folosit chiar și pe post de... grajd!

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", o hotărâre a CJ Galați privind acordul cu Academia a fost aprobată în cursul lunii octombrie. Întreaga reabilitare ar putea să ajungă la costuri de 8-10 milioane de euro, însă valoarea exactă o vor stabili expertizele tehnice.

CJ Galați a conturat și un concept de punere în valoare a conacului de la Țigănești, prin includerea acestuia într-un circuit cultural și muzeal dedicat Unirii Principatelor. "Ne dorim să punem în valoare Drumul Unirii - pentru că, dacă ne uităm în istoria Galațiului, vedem că Unirea s-a făcut aici! Avem Casa «Cuza», care a fost reabilitată și modernizată și va intra din nou în circuitul turistic, dar avem și Conacul de la Mânjina, al familiei Negri, unde se întâlneau unioniștii, de asemenea reabilitat și pus în valoare printr-un proiect derulat prin Ministerul Culturii. Iar acum, pentru a închide circuitul Micii Uniri, avem acest proiect privind conacul de la Țigănești, legat de rolul pe care, de exemplu, Ecaterina (Cocuța) Conachi l-a avut în realizarea Unirii, prin zădărnicirea unui complot pus la cale de Nicolae Vogoride, care se visa domn al Moldovei. Şi mai este un obiectiv important cuprins în această reabilitare, biserica de la Țigănești, unde sunt înmormântați Costache Conachi și Cocuța Conachi", amintea președintele CJ Galați.

Acesta a precizat că, după revenirea conacului de la Țigănești în administrarea Academiei, se va păstra rolul acestuia în circuitul muzeal gălățean. Desigur, acest lucru nu va exclude derularea în paralel a unor activități științifice sau culturale sub egida Academiei sau în colaborare cu CJ Galați.

Citit 4040 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 15:46

2 comentarii

  • postat de sotheby
    Luni, 04 Decembrie 2023 09:53
    5.2.209.***
    Un gest frumos! Sigur dupa renovare nu apar urmasii revendicatori?
    0
    3
  • postat de Un cetățean
    Joi, 30 Noiembrie 2023 09:21
    178.138.97.***
    Jos pălăria pentru acest demers!
    2
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.