Cetăţenie de onoare a Galaţiului pentru Michael Davidson, proprietarul "Casei cu margarete"
Foto: Anca Melinte

Cetăţenie de onoare a Galaţiului pentru Michael Davidson, proprietarul "Casei cu margarete"
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Recunoscut pe plan local, naţional şi internaţional, având o carieră prestigioasă în domeniul psihiatriei, prof. univ. dr. Michael Davidson - născut în Galaţi şi fost elev al Liceului „Vasile Alecsandri” - este propus pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Galați”. Proiectul de hotărâre este iniţiat de consilierul local PSD Claudiu-Ionuț Vasile, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi, şi a ajuns pe masa aleşilor locali. Dincolo de meritele academice şi profesionale ale gălăţeanului, trebuie spus că este şi proprietarul „Casei cu margarete” - imobilul din strada Nicolae Bălcescu nr. 17, pe care a încercat să îl demoleze, demers despre care aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”. Clădirea a fost salvată de la demolare prin clasificarea ca monument istoric.

Un proiect de hotărâre privind acordarea celei mai înalte distincţii a oraşului, titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Galaţi” a ajuns la comisiile Consiliului Local. În raportul de specialitate semnat de iniţiator, dr. Claudiu-Ionuț Vasile, se arată că Michael Davidson s-a născut în Galaţi, a studiat la Liceul „Vasile Alecsandri” şi este specializat în domeniul psihiatrie atât în Israel, cât şi în SUA: „Este recunoscut atât pe plan local, naţional, cât şi internaţional, având o carieră fulminantă în domeniul psihiatriei”, se arată în documente. Conform Regulamentului de acordare a cetăţeniei de onoare, "Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Galaţi se acordă personalităţilor cu recunoaştere naţională sau internaţională care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea municipiului Galaţi şi a imaginii acestuia şi care prin realizările lor deosebite au făcut cunoscut numele municipiului atât în ţară, cât şi în străinătate şi au obţinut rezultate deosebite în anumite domenii de activitate".

Argumentele autorităţilor

„Pentru prof. univ. dr. Michael Davidson, Galaţiul reprezintă locul copilăriei şi al adolescenţei, ocupând un loc marcant în sufletul acestuia. A studiat la Liceul «Vasile Alecsandri» până în 1964, când a emigrat împreună cu părinţii săi în Israel. Începând cu anul 1990, a vizitat aproape în fiecare an România şi Galaţiul natal, participând activ la toate întâlnirile profesionale şi realizând împreună cu medici din Galaţi câteva studii finanţate internaţional. La momentul actual este în curs de a începe un studiu suplimentar.

Domnul Michael Davidson se remarcă prin activităţi de management educaţional, de cercetare, dezvoltare, inovare, fiind membru al ACNP şi în mai multe asociaţii internaţionale şi are o impresionantă colecţie de publicaţii de specialitate. Este preşedinte de onoare al «European

Conference of Psychiatry and Mental Health» Galatia, conferinţă ce are loc anual la Galaţi, organizată de prof. univ. dr. Ciubară Anamaria, sub egida Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi a Spitalului Clinic de Psihiatrie «Elisabeta Doamna».

În primăvara anului lui 2023, domnului prof. univ. dr. Michael Davidson, profesor la Mount Sinai School of Medicine NY, i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi”, aflăm din documentele care însoţesc proiectul de hotărâre.

„Rădăcini în Galaţi de trei generaţii”

„Rădăcinile mele în oraşul Galaţi sunt de cel puţin trei generaţii”, mărturiseşte Michael Davidson în declaraţia de acceptare a distincţiei. Povesteşte că bunicii materni (Drimer) s-au născut amândoi în Galaţi, iar bunicul patern a ajuns în Galaţi din nordul Moldovei la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tatăl său a fost medic ORL şi director al Spitalului General Nr. 1, actualmente Spitalul de Psihiatrie.

Michael Davidson spune că a locuit pe strada Universităţii nr. 26 şi că a studiat la Liceul „Vasile Alecsandri” până în clasa a VIII-a, când familia lui a emigrat în Israel.

„Particip activ la întâlnirile anuale de specialitate la Galaţi. În plus, am desfăşurat împreună cu colegii mei psihiatri gălăţeni mai multe studii finanţate de societăţi farmaceutice internaţionale şi publicate în reviste internaţionale”, afirmă Michael Davidson, arătându-se onorat să accepte distincţia de Cetăţean de Onoare al Galaţiului.

O şansă pentru Bălcescu nr. 17?

Cetăţenia de onoare pentru care este propus Michael Davidson ar putea aduce o rază de speranţă şi pentru imobilul ruinat din strada Nicolae Bălcescu nr. 17, despre care aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”. Potrivit datelor publice, Michael Davidson este proprietarul imobilului de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17, una dintre puţinele clădiri care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu).

În martie 2020, aşa cum relatam la acel moment, proprietarul ei obţinuse autorizaţie de demolare de la Primăria Galaţi şi se pregătea să o pună la pământ pentru a construi, în loc, un alt imobil, din temelie. .

Demolarea a fost sistată deoarece, la solicitarea Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”, Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, proprietarul clădirii s-a adresat Tribunalului Galaţi şi, în primă instanţă, a obţinut câştig de cauză, magistraţii dispunând anularea procedurii de clasare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a atacat sentinţa civilă cu recurs şi a câştigat. În Monitorul Oficial nr. 481/31 mai 2023 a fost publicat Ordinul ministrului Culturii privind clasarea Imobilului - Corp C1, situat la adresa poştală str. N. Bălcescu nr. 17, în Lista monumentelor istorice, în categoria II arhitectură, m - monument, grupa B. Administrativ, imobilul este protejat, dar fizic nu s-a îmbunătăţit.

Poate că, devenind Cetăţean de Onoare al oraşului, Michael Davidson va realiza şi ceea ce este onorabil pentru monumentul istoric pe care îl are în proprietate…

De ce i se spune "Casa cu margarete"

Veche de 120 de ani, clădirea de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 a devenit "Casa cu margarete", după cum a numit-o Asociaţia "Mila 80". Cornişa cu flori, balcoanele tip bovindou, tâmplăria originală sau jardinierele din fier forjat, elemente care amintesc de farmecul de odinioară al clădirii, pot fi admirate pe pagina de Facebook a Asociaţiei "Mila 80". Sunt imagini surprinse în timpul unui tur pietonal ghidat de acum câţiva ani, când gălăţenii au putut afla istoria clădirii care "a aparţinut acum un secol Anei Corvissianu (membră a unei familii de vază a comunităţii gălăţene din secolele XIX şi XX)". Din păcate, după 1990, construcţia a intrat într-un evident proces de degradare, continuat şi după ce a fost revendicată şi retrocedată proprietarului de drept.

Citit 8337 ori Ultima modificare Vineri, 15 Decembrie 2023 14:11

11 comentarii

  • postat de Terente ...din Galati
    Sâmbătă, 16 Decembrie 2023 13:50
    89.137.229.***
    Pt toti nostalgicii acestui oras:- se vede din comentarii ca nici dupa 34 de ani nu ati inteles dimensiunea raului facut de comunistii ce au scos pe adevaratii proprietari afara din casele lor si le-au populat cu tartani, ai caror urmasi inca le mai ocupa!
    0
    3
  • postat de Damaschin
    Miercuri, 13 Decembrie 2023 22:04
    86.124.202.***
    E noaptea minții cum se eliberează autorizațiile pentru demolare sau cele pentru construcții. Fix în centru! Majoritatea sunt eliberate după efectuarea lucrărilor. Asta cu cetățean de onoare..... o mare eroare.
    1
    2
  • postat de GIOVANY
    Miercuri, 13 Decembrie 2023 15:38
    5.2.209.***
    Oameni bunI, ce naiba la Galati chiar s-a rasturnat carul cu prosti??? Inteleg daca acest om ar fi donat cumva acea ruina de casa municipalitatii, dar altfel dupa ce ca nu repara darapanatura si pune viata cetenilor in pericol, tu primar vrei sa-l premiezi??? E noaptea mintii oameni buni!
    3
    6
  • postat de Terente ...din Galati
    Marți, 12 Decembrie 2023 15:16
    89.137.229.***
    Daca Galatiul isi doreste sa devina altceva decat un amarat de oras provincial, ar fi bine, sa faca ca aceasta casa emblema ,sa-i apartina si sa fie restaurata imediat. Fara istorie, suntem un nimic!
    8
    8
  • postat de Pavel
    Marți, 12 Decembrie 2023 13:07
    213.233.88.***
    Dl Davidson să doneze casa cu tot cu teren Primăriei Galați dacă nu are bani pentru renovare . Iar Primăria să pună o placheta prin care să arate donația ...Așa va merita să fie cetățean de onoare al urbei.
    1
    27
  • postat de codo
    Marți, 12 Decembrie 2023 10:27
    80.246.106.***
    O fractura logica de toata frumusetea: mai bine i se vantura ideea de cetatean dupa ce facea ceva bun pentru casa asta, nu i se da titlul desi a vrut sa o doboare. Ce cetatean de onoare e asta care face exact ce face orice meltean imbogatit peste noapte: darama patrimoniu ca sa puna in loc hidosenii
    0
    21
  • Marți, 12 Decembrie 2023 08:57
    5.2.209.***
    Daaa,e bine sa o cumpere statul. Investim banii nostri din taxe si apoi o cedam gata refacuta cetateanului de onoare al Galatiului, ala de salasluieste prin Israel. Poate ne face cinste cand o va vinde sau daca e a statului, poate admiram pe la geam pe ''nevoiasii'' cu locuinta sociala moaca.
    0
    19
  • postat de Monica Pintilie
    Marți, 12 Decembrie 2023 08:32
    89.136.4.***
    "ocupând un loc marcant în sufletul acestuia"???????????!!!!!!!!!!!!!! Bun motiv de a distruge aceasta farama de istorie si (fosta) frumusete!!!
    2
    16
  • postat de Dorel
    Marți, 12 Decembrie 2023 06:41
    5.13.208.***
    Cum poate deveni cetatean de onoare un om a carui casa este in degradare si este un pericol pentru ceilalti cetateni ???
    Probabil ca in urma acestei "mizerii de onoare", se va ocupa statul/primaria de refacerea si consolidarea casei... Altii sunt amendati si impozitati cu 500% !
    1
    29
  • postat de Ochiul public și limpede
    Marți, 12 Decembrie 2023 00:13
    85.255.235.***
    Poate proprietarul nu al casei, ci al ruinei cu margarete. Puțină proprietate, a termenilor în cazul de față, nu ar strica...
    3
    19
  • postat de marr
    Luni, 11 Decembrie 2023 21:13
    86.124.203.***
    Cred ca mai onorat ar fi fost daca Statul/municipiul ar fi facut pasi concreti in a o Cumpara/Restaura el(si nu piedici) ...daca tot il doare sufletu' de Istorie/patrimoniu/trecut . Incet-incet se va risipi singura ...
    3
    69

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.