"Casa cu margarete" de pe Bălcescu nr. 17, monument istoric

"Casa cu margarete" de pe Bălcescu nr. 17, monument istoric
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Galaţiul se îmbogăţeşte cu un nou monument istoric: clădirea veche de 120 de ani, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Cu tencuiala căzută şi balcoanele şubrede, "Casa cu margarete" - după cum o numeşte Asociaţia "Mila 80" – aştepta să fie demolată în martie 2020, dar lucrările au fost sistate pentru că s-a declanşat procedura de clasare de urgenţă, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. După doi ani de lupte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a obținut clasarea definitivă a clădirii ca monument istoric. Acum începe misiunea cea mai dificilă: aceea de a impulsiona proprietarul clădirii, pentru găsirea unei soluții, în vederea redării farmecului de altădată a monumentului istoric.

"O clădire monumentală va fi DEMOLATĂ", era titlul articolului publicat pe prima pagină a ediţiei din 11 martie 2020 a ziarului „Viaţa liberă”, despre unul dintre puţinele imobile care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol – astăzi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Proprietarul ei obţinuse autorizaţie de demolare de la Primăria Galaţi şi se pregătea să o pună la pământ pentru a construi, în loc, un alt imobil, din temelie. O zi mai târziu, pe 12 martie 2020, anunţam că demolarea a fost sistată, deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. "Clasarea de urgenţă este procedura excepţională prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, proprietarul clădirii s-a adresat Tribunalului Galaţi şi, în primă instanţă, a obţinut câştig de cauză, magistraţii dispunând anularea procedurii de clasare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a atacat sentinţa civilă cu recurs şi a câştigat. În iulie anul trecut, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat dreptate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi şi au clasat sentinţa prin care Tribunalul dispusese anularea procedurii de clasare de urgenţă, în categoria monumentelor istorice, a imobilului. La acel moment, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice dăduse un prim aviz favorabil în vederea clasării ca monument istoric.

„După doi ani de lupte, după un proces pierdut la fond și câștigat la recurs, după avizele a trei comisii - Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Buzău, Secțiunea Evidență a Comisiei Naționale și Comisia Națională a Monumentelor Istorice - am obținut clasarea definitivă a clădirii monumentale din strada Nicolae Bălcescu nr. 17, ca monument istoric. Urmează ordinul de ministru care să certifice acest statut”, a declarat Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Trebuie spus că a durat atât de mult pentru că procesul în sine al clasării de urgenţă este unul îndelungat – imobilul trebuind să treacă prin trei comisii. Iar pe parcursul litigiului cu proprietarul clădirii, procesul de clasare a fost blocat.

„Membrii Comisiei Naționale ne-au felicitat pentru perseverență, pentru că se întâmplă foarte rar în România ca un astfel de proces să fie dus până la capăt. Împărțim felicitările cu Asociația <Galați, orașul meu> și cu Institutul Național al Patrimoniului, fără de care nu ajungeam la acest rezultat.

Pentru noi, cei de la Direcția Județeană pentru Cultură Galați, lupta continuă. Am depășit faza administrativă. Acum urmează să impulsionăm proprietarul clădirii, pentru găsirea unei soluții, în vederea redării farmecului de altădată a monumentului istoric”, ne-a declarat Cătălin Negoiţă.

Citit 7599 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2022 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.