Farmacia Ținc își recapătă fațada strălucitoare de altădată, prin lucrări de restaurare (FOTO)

Farmacia Ținc își recapătă fațada strălucitoare de altădată, prin lucrări de restaurare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Una dintre bijuteriile arhitecturale ale Galațiului, Muzeul "Casa Colecțiilor" (fosta Farmacie Ținc), este pe cale să-și recapete strălucirea, grație amplului proiect de restaurare derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați.

Monument emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea a fost construită în anul 1900 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului al XX-lea, prin elemente stilistice valoroase. În prezent, tocmai la aceste elemente se lucrează, fiind nevoie de multă atenție și folosirea unor tehnici speciale pentru refacerea lor, informează CJ Galați.

"Un specialist de la București lucrează cu multă migală la restaurarea și refacerea frumoaselor ornamente ale fostei Farmacii Ținc, actualul sediu al Muzeului "Casa Colecțiilor". Deja mai bine de 60 la sută din ornamente au fost restaurate. De asemenea, a fost finalizată o importantă etapă de protejare a zidăriei, respectiv injectarea unei substanțe speciale, care filtrează sărurile de ciment și împiedică circulația apei prin zidărie, protejând inclusiv elementele de pe fațadă. În plus, peste 80 la sută din instalațiile electrice și termice au fost deja finalizate în interior, iar la subsol au fost instalate echipamentele de tratare a aerului", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", Farmacia Ținc face obiectul unor investiții în valoare de 4,26 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect realizat de CJ Galați prin Programul Operațional Regional (Regio).

Proiectul prevede, printre altele, lucrări de restaurare şi reparaţie, de înlăturare a factorilor care pun în pericol stabilitatea clădirii, de restaurare a ornamentelor deteriorate de pe faţadă și a scărilor interioare, înlocuirea pardoselii degradate și reamenajarea spaţiului muzeal. De asemenea, spaţiile de expunere vor fi dotate şi mobilate cu vitrine moderne şi panouri de expunere mobile. În cadrul proiectului se va realiza inclusiv o scanare 3D a monumentului de arhitectură, în vederea realizării unui tur virtual al muzeului.

Citit 3074 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2024 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.