Ionuţ Pucheanu: „N-am să las nicio societate edilitară să se ducă pe Apa Sâmbetei”

Ionuţ Pucheanu: „N-am să las nicio societate edilitară să se ducă pe Apa Sâmbetei”
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

"Deşi am fost sfătuit de sute de mii de ori, şi cu Calorgal, şi cu Transurb, «Închide-le şi fă o societate nouă!», mă încăpățânez să nu se întâmple lucrul ăsta. Cât am să fiu primar, nu am să las nicio societate să se ducă pe Apa Sâmbetei, doar așa, de dragul de a trage vreo ţeapă statului român", a spus primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterilor care au precedat votarea bugetelor pe care societăţile edilitare şi le-au propus pentru 2024.

Aprobarea proiectelor de buget propuse de societăţile de interes local pentru anul 2024 - Transurb, Calorgal, Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Industrial Parc şi Gospodărire Urbană - a suscitat discuţii în şedinţa extraordinară de joi, 8 februarie, a Consiliului Local. Dintre toate cele cinci proiecte, singurul care nu a înregistrat nici voturi împotrivă, nici abţineri, a fost bugetul Administraţiei Pieţelor, catalogat şi de grupul consilierilor USR ca fiind constituit "cu prudenţă".

Transurb

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", anul 2023 a fost primul, după multă vreme, în care compania publică de transport Transurb SA nu a ieşit pe pierdere.

"Se constată că pârghia prețului pe kilometru a funcționat și, în sfârșit, Transurb s-a echilibrat în dinamică pe indicatorii bugetari. Rămâne, în continuare, o problemă cu istoricul și, pe viitor, aș sugera o capitalizare a Transurb, pentru a depăşi și celelalte probleme legate de datorii", a declarat consilierul local PNL Laurenţiu Onose. "Exact asta avem în vedere să facem, pentru a trece peste toate problemele financiare", a confirmat primarul.

Din partea USR, consiliera Daniela Șarpe a atras atenţia că, la Transurb, evoluţia prognozată a productivităţii muncii creşte cu 3,83 la sută, în vreme ce evoluţia câștigului mediu salarial trece de 13 la sută. Ceea ce este "nesănătos economic".

Cu 21 de voturi "pentru" (PSD şi PNL) și patru "împotrivă" (USR), proiectul a fost adoptat. Conform documentelor, Transurb îşi propune venituri totale de 105,24 milioane de lei şi cheltuieli totale de 104,36 milioane de lei.

Calorgal

Discuţii mai aprinse a generat bugetul Calorgal, criticile venind tot din partea USR. "La Calorgal, aceeași observație ca la Transurb: productivitatea muncii creşte la jumătate faţă de câştigurile salariale. Din punct de vedere economic, cum susțin o astfel de anomalie?", a întrebat consiliera Flavia Susnoschi. Colega sa, Daniela Şarpe, a remarcat o reducere substanţială a profitului faţă de anul trecut.

"Mai în glumă, mai în serios, să știți că din profit mic n-a murit nimeni", a încercat o replică primarul Ionuţ Pucheanu, care a dat discuţiei un iz politic: "Ne jucăm cu niște cifre și în funcție de interesul de moment. Într-un cu totul alt context, cel mai probabil opoziția ar fi spus: «Domnule, dar e menirea unor societăți de genul ăsta să aibă ditamai profitul de pe lume? Asta înseamnă că are tarife prea mari pe spatele cetățeanului!». Profitul de anul trecut, cel mai probabil, acoperă o parte din creșterea salarială. Atâta timp cât societatea nu este pe pierdere, lucrurile sunt ok. Mă interesează să putem oferi un serviciu de calitate, iar societatea care oferă respectivul serviciu să nu iasă pe pierdere. Și faptul că am reușit, într-o oarecare formă, să asigurăm o creștere salarială unor gălățeni, pentru mine, e foarte bine!", a declarat primarul.

Discuţia nu s-a oprit însă aici!

"Deşi am fost sfătuit de sute de mii de ori, şi cu Calorgal, şi cu Transurb, «Închide-o domnule şi fă o societate nouă! Radiaz-o! Ia-o de la zero!», mă încăpățânez să nu se întâmple lucrul ăsta. Și, după cum vedeți, ușor-ușor, le scoatem la lumină pe toate. Da, e un efort care, uneori, depășește putințele noastre. Dar o facem! Cât am să fiu în postura de primar, nu am să las nicio societate, să se ducă pe Apa Sâmbetei, doar așa, de dragul de a trage vreo ţeapă statului român", a spus răspicat primarul.

Bugetul Calorgal a fost aprobat cu 20 de voturi favorabile şi patru "împotrivă". Proiectul prevede venituri totale de 18,4 milioane de lei şi cheltuieli totale de 18,29 milioane de lei.

Administrația Piețelor Agroalimentare

"Apreciem că acest buget a fost constituit cu prudență și ni se pare salutar să spunem lucrul acesta", a ţinut să spună Daniela Şarpe, despre proiectul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare. A fost singurul adoptat în unanimitate, cu 23 de voturi "pentru". În documentele supuse aprobării consilierilor, Administraţia Pieţelor Agroalimentare şi-a prognozat venituri totale de 26,75 milioane de lei şi cheltuieli totale de 26,38 milioane de lei.

Industrial Parc

Şi în cazul Industrial Parc, grupul USR, prin vocea Flaviei Susnoschi, a acuzat că productivitatea muncii este în scădere, în vreme ce cheltuielile de natură salarială sunt în creştere: "Numărul mediu al salariaţilor creşte de la unu la doi, iar salariul mediu de la 3.000 de lei la 6.250 de lei".

Cu 21 de voturi "pentru" şi patru "împotrivă", proiectul a fost adoptat. Industrial Parc îşi propune, în 2024, venituri totale de 1,02 milioane de lei şi cheltuieli de 875.000 de lei.

Gospodărire Urbană

Bugetul înaintat de Gospodărire Urbană a fost privit cu cele mai mari rezerve de către USR: "În 2022, au realizat venituri de 29 milioane de lei. Anul trecut, au realizat venituri de 34 milioane de lei, reprezentând 95 la sută din cât şi-au propus. Iar acum spun că vor realiza venituri totale de 42 milioane de lei. Asta înseamnă o creştere de 22 la sută. Cum o vor realiza? Cheltuielile cu personalul sunt în creştere cu 20 la sută, inclusiv pentru salariile directoratului, mult peste rata inflaţiei! Dacă veniturile pe care ei şi le prognozează nu se vor îndeplini, dar cheltuielile cu personalul deja cresc, ne vom duce într-o gaură neagră", a declarat consilierul Daniel Zinica.

În vreme ce primarul a invocat povestea drobului de sare, un răspuns a venit din partea administratorului public Cezar Bichescu: "Este în sarcina directorului şi a întregului aparat de specialitate să facă tot ce le stă în putință astfel încât să dezvolte această societate. Haideți să îi obligăm să scoată performanță!".

Cu 21 de voturi "pentru" şi patru "împotrivă", proiectul de buget a fost aprobat. Gospodărire Urbană îşi propune venituri totale de 41,55 milioane de lei şi cheltuieli totale de 40,55 milioane de lei.

Rămâne de văzut dacă societăţile edilitare îşi vor realiza bugetele propuse.

Citit 5769 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2024 18:57

16 comentarii

  • postat de cernea
    Miercuri, 14 Februarie 2024 14:38
    95.76.1.***
    Toate societăți ptr. afacerile Primăriei, DESI , APARENT NU APARTINDE PRIMARIE , CA NOI SA NU AVEM HABAR Toate stat în stat "socoteala dau primarului", falimentare toate DAR CU SALARII COLISALE. GOSPIDARIRE URBANA, emite amenzi ilegale, care în orașe civilizate nu mai sunt practicate. În cimitir
    0
    2
  • postat de Albert
    Marți, 13 Februarie 2024 17:09
    86.124.203.***
    Vocabular și idei de politician. Oare toate ac societăți ale primăriei nu dețin statut de monopol? Prețul activității lor și l stabilesc după bunul plac. Datele financiare se stabilesc din pix. Etc., Etc......
    1
    9
  • postat de magis
    Marți, 13 Februarie 2024 09:24
    89.121.200.***
    Dl.Bichescu, si cum o sa ii rupeti miinele de la cot lui Madgearu daca nu face performanta? De cind e director, ce mare brinza a facut? Ia, sa te aud!
    1
    11
  • postat de un galatean
    Luni, 12 Februarie 2024 19:11
    86.124.201.***
    De ce atata lauda cu Calorgal, ca nu este reprezentativa pt municipiul Galati atata timp cat deserveste vreo 10% din populatie, ca restul se descurca singuri?! O putem numi edilitara?
    2
    15
  • postat de florin
    Luni, 12 Februarie 2024 17:37
    86.124.202.***
    Si am acest comentariu dupa un drum facut din estul tarii in nord dupa care prin vest si inapoi acasa!Atitea cladiri,hale,case ,drumuri darimate intro tara care nu a fost in razboi doar in Romania gasesti!Este deprimant cum o tara asa frumoasa a ajuns intro stare deplorabila dupa 34 de ani!
    2
    17
  • postat de florin
    Luni, 12 Februarie 2024 17:33
    86.124.202.***
    Pina romanii nu o sa inteleaga sa iasa in strada pentru ca politicieni gen fotea si pucheanu sa plateasca pt toate timpeniile produse de proasta lor pregatire si aici ma refer de ex si la Rosia Montana ne meritam soarta de iobagi!
    1
    19
  • postat de Mariusica bubulica
    Luni, 12 Februarie 2024 13:42
    86.124.202.***
    Ba, voi vă dați seama cat de lejer vorbesc ăștia despre aceste bugete colosale ?(părerea mea).Ce fantezist mi se pare să prognozezi venituri probabile si in crestere fata de anii precedenți doar cu o valoare modica peste nivelul cheltuielilor SIGURE...asta doar ca să poată fi votat bugetu și furt.
    2
    30
  • postat de Votant Galati
    Luni, 12 Februarie 2024 13:33
    81.12.150.***
    "Cu 21 de voturi "pentru" (PSD şi PNL) și patru "împotrivă" (USR), proiectul a fost adoptat..."
    Bugetul Adm Pietelor a fost singurul adoptat în unanimitate, cu 23 de voturi "pentru".
    Cand a fost votat in unanimitate un proiect al opozitiei ??? Niciodata !
    Curat murdar, moncher!
    2
    28
  • postat de Ceri
    Luni, 12 Februarie 2024 13:13
    95.76.1.***
    Aveți dreptate. Cine și ar desființa vaca de muls¿??????????????
    2
    31
  • postat de Ron Lsuder
    Luni, 12 Februarie 2024 11:50
    109.166.134.***
    Jos pucheanu!!!
    6
    41
  • postat de Adrian
    Luni, 12 Februarie 2024 10:48
    86.124.202.***
    Cred si eu ca nu le lasa....la cate pile, amante si rude sunt acolo.
    2
    43
  • postat de Edilitarul
    Luni, 12 Februarie 2024 09:35
    95.76.59.***
    ,,Cât am să fiu primar ... "... să sperăm că nu pentru mult timp!
    4
    49
  • postat de Roman
    Luni, 12 Februarie 2024 09:06
    5.13.133.***
    Societatile edilitare au echipamente de doamne fereste de secolul 19 sa vii sa tai gardul viu sau copaceii cu niste ferastraie de mana cand sau inventat atatea scule e jalnic,,angajatii si ei fac ce pot iar lucrarile is de vai mama lor adica carpeli.
    3
    26
  • postat de Cosmin C
    Luni, 12 Februarie 2024 08:37
    178.138.99.***
    Normal ca nu lasa companiile sa se duca pe copca, la cate rubedenii si-au bagat PSD și aliatii lor in aceste firme. Ar pierde cateva mii de voturi!
    7
    76
  • postat de Misu
    Luni, 12 Februarie 2024 07:53
    86.124.201.***
    Adevărul este că directoratul de la Gospodărie Urbană merită o mărire de 20%. Să-ți permiți să tratezi permanent cu sictir gălățenii, asta dovedește că și-a însușit perfect doctrina de partid.
    6
    76
  • postat de Adrian
    Luni, 12 Februarie 2024 00:16
    128.127.117.***
    Monument de nesim...baiatul asta...aia de la apa canal au preturi de moet la apa...la administratia pietelor lucreaza mai multi oameni decat sunt pietari in piețe...la aia de la adp e jale vara cresc boschetii cat blocul ciuntesc toti copacii din oras de parca suntem.in desert
    7
    80

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.