O nouă Secție de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală inaugurată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (FOTO)

O nouă Secție de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală inaugurată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

La Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Galați a fost inaugurat noul bloc medical în care va funcționa Secția de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală. Investiția, în valoare de 2,2 milioane de euro, a fost realizată din bugetul propriu al Consiliului Județean (CJ) Galați și va permite extinderea activității laboratoarelor spitalului, va facilita diversificarea serviciilor medicale, dar va asigura și noi spații pentru activitățile didactice dedicate studenților la Medicină.

Clădirea în care va funcționa noua Secție de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală a fost construită de la zero și este structurată pe patru paliere, totalizând o suprafață desfășurată de peste 2.300 mp.

”Această investiție a fost inițiată la solicitarea cadrelor medicale de la Spitalul Județean, dar și a cadrelor de la Facultatea de Medicină. Și să nu uităm că aici sunt asigurate servicii medicale pentru toate spitalele din județul Galați, dar și din județele învecinate – atât medicina legală, cât și analizele anatomopatologice, aici se fac analizele toxicologice, se investighează cazurile de moarte suspectă etc. În fața vieții și a morții, toți oamenii trebuie să fie tratați cu respect. Este o muncă titanică - aici se fac mii de analize - foarte importantă și pentru pacienți, și pentru comunitate! Prin urmare, le mulțumesc și colegilor de la CJ Galați care au fost perseverenți și au monitorizat această investiție, le mulțumesc și cadrelor medicale cu care ne-am consultat și am proiectat aceste spații, astfel încât ele să corespundă tuturor cerințelor medicale și actualelor standarde europene”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

La rândul ei, managerul Spitalului Județean, Alina Dobrea, a precizat că modernizarea Secției de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală va permite inclusiv diversificarea serviciilor medicale, în acest sens fiind avută în vedere dezvoltarea unui laborator de biologie moleculară și imunohistochimie (IHC) - o metodă de diagnostic care combină tehnicile histologice cu cele imunologice și biochimice.

”Serviciul de Anatomie Patologică asigură un grad ridicat de acuratețe a diagnosticului. De exemplu, inclusiv în timpul operației se pot face analize în mai puțin de 10-15 minute care să-i indice chirurgului care este abordarea cea mai potrivită. O formațiune găsită la un pacient, putem afla imediat dacă este cancer sau nu. Laboratorul de imunohistochimie (IHC) pe care dorim să-l dezvoltăm oferă și el o analiză suplimentară și în funcție de aceste rezultate sunt tratamente țintite pentru pacienții oncologici, dar nu numai”, ne-a explicat dr. Dumitra Miron, șefa Serviciului de Anatomie Patologică.

Îmbunătățiri semnificative vor fi și pe partea de Medicină Legală. Președintele CJ Galați, Costel Fotea, a precizat că, pe lângă echipamentele medicale deja existente, în perioada imediat următoare, Secția de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală va fi dotată și cu un aparat MS/MS pentru analizarea probelor toxicologice, un echipament în valoare de aproximativ 400.000 de euro. În prezent, probele toxicologice – precum cele ale șoferilor suspectați că au consumat droguri – sunt analizate la București sau la Iași. Pe viitor, cu ajutorul noului echipament se vor asigura servicii de specialitate nu doar în județul Galați, ci și pentru județele Brăila, Vrancea și Tulcea.

Dincolo de asta, serviciul gălățean de Medicină Legală asigură o gamă diversă de expertize medico-legale pe persoane (agresiuni fizice, agresiuni sexuale, accidente de muncă sau rutiere și chiar malpraxis medical etc.), stabilirea cantitativă și calitativă a substanțelor (toxicologie), dar și expertizele în cadrul unor morți suspecte (acestea reprezintă însă doar 10 – 15 la sută din activitatea medico-legală).

”Noi suntem la limita dintre Medicină și Drept. Noi traducem noțiunile biomedicale în limbaj juridic. Echipamentele performante și creșterea acurateței actului medico-legal reduc gradul de eroare judiciară. Se spune că succesul în medicina legală este dat 60 la sută de aparatură, infrastructură și 40 la sută de priceperea personalului”, a explicat dr. Iuliu Fulga, șeful Serviciului de Medicină Legală.

Nu în ultimul rând, importantă este și formarea noilor generații de medici. Drept urmare, Secția de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală va include un amfiteatru și laboratoare pentru studenții Facultății de Medicină.

”Sunt trei discipline care se predau la Facultatea de Medicină, respectiv Anatomia Patologică, Medicina Legală, dar și Biologia Celulară, Moleculară și Histologia, iar studenții vor avea aici laboratoare pentru lucrările practice și un amfiteatru. Avem 2.600 de studenți la toate specializările și, practic, fiecare student de la Medicină va face lucrări practice în laboratoarele de aici!”, ne-a spus dr. Aurel Nechita, decanul Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.

Din punct de vedere al circuitelor medicale, Secția de Prosectură, Anatomie Patologică și Medicină Legală va fi organizată astfel: la subsol se va afla morga spitalului, spații de frig pentru păstrarea probelor toxicologice, dar și un adăpost de protecție civilă (AAL); la parter - registratura, zona de autopsie și cabinete pentru examinarea în vederea eliberării certificării medico-legale; etajul 1 – laboratoare de Medicină Legală și toxicologie; etajul 2 – laboratoare Anatomie Patologică, cabinete medicale; etajul 3 – amfiteatrul și laboratoarele pentru studenți.

Citit 5546 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.