Duminică ne alegem viitorul local și european. Tot ce trebuie să știm despre votul din 9 iunie
Foto: Arhiva VL

Duminică ne alegem viitorul local și european. Tot ce trebuie să știm despre votul din 9 iunie
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Viitorul nostru în calitate de gălățeni, dar și de cetățeni ai Uniunii Europene depinde de ștampila de VOT. Duminică, 9 iunie 2024, avem la dispoziție 15 ore – de la 7,00 dimineața și până la ora 22,00 seara – pentru a ne exercita dreptul de vot la alegerile locale și europarlamentare. Cinci buletine de vot - unul pentru alegerea primarului, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul județean, unul pentru alegerea președintelui consiliului județean și unul pentru europarlamentarii români – și o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” vor face diferența între implicare și nepăsare. Pentru următorii patru ani în cazul autorităților locale, și pentru următorii cinci ani în cazul eurodeputaților. Dreptul de vot este al dumneavoastră! Noi vă spunem doar ceea ce trebuie să știți pentru a-l exercita pe 9 iunie 2024. 

Campania electorală se încheie pe 8 iunie, la ora 7,00. Urmează alegerile! Este pentru prima oară în istoria scrutinelor din România când alegerile locale se desfășoară împreună cu cele europarlamentare. Tot un element de noutate este și faptul că exercitarea dreptului de vot se poate face duminică, 9 iunie 2024, în intervalul orar 7,00 – 22,00. Cu o oră în plus față de scrutinele de până acum! În plus față de alegerile locale precedente, în județul Galați au fost organizate 438 de secții de votare, față de 436. Cele două secții noi sunt înființate în municipiul Tecuci și în comuna Oancea, după cum am aflat de la Andi Mihalache, directorul Direcției Județene Galați a Autorității Electorale Permanente și reprezentantul acestei instituții în Biroul Electoral Județean, în cadrul căruia este și purtător de cuvânt. Cu sprijinul lui, vă prezentăm, cele mai importante informații cu privire la scrutinele din 9 iunie 2024.

Cine și unde poate vota

Pe 9 iunie ne vom alege primarul localității, consiliul local, consiliul județean, președintele consiliului județean și membrii din România în Parlamentul European.

Potrivit legii, pe 9 iunie au dreptul să voteze cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua alegerilor, precum și cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România.

La alegerile locale, cetățenii români pot vota numai la secțiile de votare la care sunt înscriși în lista electorală permanentă, conform domiciliului sau a reședinței pe care o au pe teritoriul României. La alegerile locale nu se votează în străinătate!

Cetățenii români care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă localitate cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului – adică după data de 10 aprilie 2024 – își vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea în care își au domiciliul!

Pentru alegerile europarlamentare, cetățenii care se află în localitatea de domiciliu sau de reședință votează doar la secția de votare la care sunt arondați conform adresei. Cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință pot vota la orice secție, fiind trecuți pe lista suplimentară.

Pentru a vota, alegătorii români au nevoie de un act de identitate valabil: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; carte de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Cetățenii români care au domiciliul în România NU vor putea vota în țara noastră pe baza pașaportului simplu, a celui temporar sau a pașaportului electronic. Pe baza acestor documente pot vota, în România, doar cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Care cetățeni străini pot vota pe 9 iunie

Am fost curioși dacă la alegerile din 9 iunie vor putea vota și numeroșii cetățeni străini care locuiesc și muncesc în Galați. La alegerile locale, vor putea vota cetățenii comunitari – adică cetățenii din alte state membre ale Uniunii Europene – și se regăsesc înscriși în mod automat în listele electorale complementare dacă au domiciliul sau reședința pe raza unității administrativ-teritoriale.

Cetățenii comunitari pot să voteze membrii din România în Parlamentului European doar cu condiția să fi făcut o cerere către primar, solicitând să fie înscriși în liste electorale speciale, până cel mai târziu cu 60 de zile înainte de data votării. Dacă se prezintă în ziua alegerilor și nu sunt înscriși în listele speciale nu vor putea să-și exercite acest drept de vot.

Indiferent de scrutin, pe 9 iunie nu vor putea vota cetățenii din țările non-UE.

Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?

Alegătorul care, din motive obiective, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate poate depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale. Modelul cererii, în format editabil, poate fi descărcat de pe site-ul www.roaep.ro secțiunea ALEGERI 9 IUNIE/ALEGERI LOCALE 2024/ALEGĂTORI. Cererile de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegatorul drept alegător netransportabil. Recomandarea a fost ca aceste solicitări să fie depuse în preziua votării la birourile electorale ale secțiilor de votare și să se realizeze în intervalul orar 18,00-19,00 sau în ziua votării mai devreme de ora 14,00, pentru ca biroul electoral al secției de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secția de votare a respectivei echipe anterior orei 22,00.

Ce se întâmplă în secția de votare

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate. Acesta îl va scana sau înscrie datele în sistem și îi va aduce la cunoștință faptul că tableta permite înregistrare distinctă pentru cele două scrutine: locale și europarlamentare. Alegătorul îi va spune operatorului la care dorește să voteze: fie la unul, fie la altul, fie la ambele. Operatorul va comunica președintelui secției de votare informațiile furnizate de tabletă, pe baza cărora președintele secției de votare decide în mod concret dacă alegătorul are sau nu are drept de vot.

În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat. Dacă, pe parcursul zilei, cei care au votat pentru un singur tip de scrutin și doresc să participe, totuși, și la celălalt, o pot face până la ora închiderii votării. În acest caz, pe locul barat anterior din rubrica destinată semnăturii, președintele biroului electoral al secției de votare urmând a scrie în dreptul acestuia mențiunea «REVENIRE», să semneze și să aplice ștampila de control a biroului electoral al secției de votare.

Premieră: tușiere în cabinele de votare

Dacă totul este în regulă și cetățeanul dorește să voteze la ambele scrutine, va primi ștampila cu mențiunea „VOTAT” și cinci buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local, unul pentru Consiliul Județean, unul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean și unul pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European.

În cazul în care cetățeanul optează doar pentru votul la alegerile locale, el va primi ștampila cu inscripția „VOTAT” și patru buletine de vot – primar, consiliile local și județean și președinte CJ. Nu va putea opta să voteze doar pentru una, două sau trei dintre autoritățile locale.

Iar dacă optează doar pentru alegerile europarlamentare va primi ștampila de vot și buletinul de vot corespunzător acestui scrutin. Cu buletinele de vot și ștampila alegătorul va intra în cabina de vot.

În premieră, la alegerile din 9 iunie, pe polițele cabinelor de votare vor exista tușiere de această dată! Decizia a fost luată după ce s-au făcut probe și s-a constatat că ștampila nu poate rezista la cinci ștampile.

Intrat în cabina de vot, alegătorul își exercită dreptul de vor aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Atenție, nu are dreptul să fotografieze sau să filmeze buletinul de vot în cabina de vot!

După ce își va exercita votul, îndoaie buletinele de vot astfel încât să se vadă ștampila de control a secției de votare și îl depune pe fiecare în urna corespunzătoare autorității alese: primar, consiliu local, consiliu județean, președinte consiliu județean. În cazul în care, înainte de a fi introdus în urnă, buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Alegătorul restituie ștampila cu menţiunea ”VOTAT” și își primește actul de identitate pe care s-a aplicat ștampila sau un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

Când și cum se poate prelungi programul de vot

Așa cum spuneam la începutul articolului, votul se poate exercita în intervalul orar 7,00 – 22,00, cu o oră în plus față de scrutinele precedente. Există însă posibilitatea prelungirii programului până la ora 23,59, dar numai dacă la ora 22,00 sunt alegători care așteaptă să intre în interiorul secției de votare.

Procedura prevede ca doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare să iasă și să verifice, la ora 22,00, dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot. Dacă sunt alegători, unul dintre cei doi membri va rămâne în spatele ultimei persoane și va monitoriza ordinea în care aceștia au acces în localul de vot, până la ora 23,59. Nu va permite nimănui să se așeze la rând, după ora 22,00.

Dacă, la ora 22,00, nu așteaptă nimeni să voteze, președintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Se sigilează fanta urnelor de votare, se introduc ștampilele cu mențiunea „VOTAT” într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare. Apoi se anulează buletinele de vot neîntrebuințate pentru fiecare scrutin în parte, prin înscrierea pe diagonala primei pagini a mențiunii „ANULAT" și aplicarea ștampilei de control a secției de votare. În cazul în care există pachete cu buletine de vot intacte, mențiunea „ANULAT" se aplică o singură dată pe pachetul respectiv.

Abia apoi se desigilează, pe rând, toate urnele de vot, inclusiv urna specială, se separă buletinele de vot pe cinci categorii - alegerea membrilor din România în Parlamentul European, alegerea consiliului local, alegerea primarului, alegerea consiliului județean și alegerea președintelui consiliului județean – și începe numărătoarea.

Interacţiunea la urne cu persoanele transgender

Biroul Electoral Central a transmis birourilor electorale din ţară, dar şi Autorităţii Electorale Permanente, o listă de recomandări ale Asociaţiei „Accept” privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender, la alegerile din 9 iunie. Și asta pentru că, în unele cazuri, datele din actele de identitate nu corespund, parțial sau în totalitate cu înfățișarea persoanei transgender. Mai exact, uneori, prenumele şi menţiunile privind sexul pot să difere de modul în care persoana se prezintă lumii. De asemenea, pot exista diferenţe şi în ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic. Biroul Electoral Central a recomandat a se trata cu tact și implicit cu discreție și respect aspectele aflate în legătură cu înfățișarea tuturor persoanelor în contextul legitimării acestora, pentru a le proteja dreptul la viață privată și a evita situații și comportamente care ar putea instiga la ură și agresiune.

Citit 4512 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2024 19:46

5 comentarii

  • postat de niste smecheri de partide
    Duminică, 09 Iunie 2024 13:53
    89.39.81.***
    alegerile europarlamentale nu au nici un impact pentru galateni. nu intereseaza. de ce s-au comasat cu cele locale? e simplu ,
    acum sint moguli in conduceri de partide. ei vor face in asa fel sa iasa de-a lor local. cind vin alegeri de parlament si presedinte, primarii si consilii sint a lor.. e ok
    1
    1
  • postat de macarie banu
    Sâmbătă, 08 Iunie 2024 18:14
    89.137.225.***
    UNDE raportam frauda?!.....217.000 cetateni raportati ai Galatiului NU pot inlocui 250.000 cetateni cu drept de vot raportati,ai Galatiului. Sau se numara si cei cu cetatenie romana obtinuta banga-banga?!....basarabeni,ucraineni,etc?!
    1
    32
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 08 Iunie 2024 17:31
    5.13.176.***
    Degeaba alegem noi daca alde ue iti impun cu forta penele pe fund si curcubeul.Bizareria conduce.
    26
    20
  • postat de votant
    Vineri, 07 Iunie 2024 23:45
    89.137.229.***
    Eu merg la vot si fac apel la toti romanii sa mearga sa voteze masiv ! Pe cine vor ei dar sa mearga la vot !
    Voi vota pentru meritocratie, libertate, justitie dreapta, prosperitate , cinste, onoare, demnitate , competenta!
    7
    79
  • postat de Ciclop
    Vineri, 07 Iunie 2024 21:53
    86.120.239.***
    Atâția bani cheltuiți pentru campanii electorale, dar niște urne mai estetice nu se puteau găsi? Resturi de ambalaje, cutii de carton rămase de la mașini de spălat sau frigidere sunt lipite și scrise cu o cariocă pe ele. Mai bine puneți un butoi de varză găurit drept urna.
    16
    49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.