Înaintea publicării primei părți a interviului cu întâiul lider post-decembrist al filialei PNL Galați, Paul Păcuraru, i-am cerut un punct de vedere şi președintelui organizației județene PNL Galați, George Stângă, dar nu am primit nici până astăzi un răspuns.
În încercarea de a descâlci ițele actualei lipse de performanță a PNL Galați, am continuat demersul inițial, cerându-i mai multe detalii lui Paul Păcuraru despre circumstanțele renașterii PNL.
- Pe 26 decembrie 1989, am plecat singur la București, am ajuns în Piaţa Rosetti, unde era deja sediul PNŢ. Am fost îndrumat spre Dan Amedeo Lăzărescu, pe care nu îl cunoșteam, dar mi s-a spus că dânsul se ocupa de reorganizarea PNL. Dl Lăzărescu locuia împreună cu familia la etajul 8 al unui bloc din perioada interbelică, în zona Lascăr Catargiu - Povernei. Acolo mai erau Călin Popescu Tăriceanu și Gelu Netea. Sediul central al PNL din bd. Bălcescu nr. 21 cred că s-a deschis în jurul datei de 5 ianuarie, când a venit în țară și Radu Câmpeanu.
- Ați putea identifica, prin comparație cu trecutul, posibile soluții de redresare a PNL Galați? Cărei abordări politice credeți că i s-au datorat rezultatele bune obținute de PNL Galați în timpul conducerii dumneavoastră?
- Prima explicație pe care o dau pentru rezultatele foarte bune obținute este atitudinea politică pe care a avut-o întreaga filială în vremurile foarte tensionate politic, generate de prăbușirea în țăndări a vechii puteri comuniste. Noua putere fusese încropită, dar și acaparată de FSN, iar partidele "istorice" veneau din amintiri, din vechi militanți sau din ceea ce astăzi numim societatea civilă. În condițiile în care FSN a instigat populația contra partidelor istorice, folosind retorica despre exploatarea populaţiei de către burghezo-moșierime, mesajul nostru, publicat chiar în ianuarie-februarie 1990 în "Viața liberă", a fost categoric și ferm: Front contra Front! Acest tip de atitudine a fost definitoriu pentru întreaga perioadă 1990-2000, atât la adresa FSN, cât și a lui Ion Iliescu. Opinia publică a regăsit în noi opoziția credibilă de care o lume întreagă avea nevoie. Cu titlu de exemplu, în 20 de ani de politică, nu am avut niciun fel de contact cu nimeni din PSD.
O altă sursă a bunelor rezultate a fost verificarea atentă a calității candidaților, pentru a nu ne trezi în campanie cu atacuri și riscuri la care nu ai niciun răspuns. Ca partid care beneficiezi de finanțare publică, ești dator să selectezi candidații, atât sub aspect profesional, cât și sub aspect moral.
În fine, ultima sursă a bunelor rezultate este comunicarea publică, atât directă, cât și prin intermediul presei. Am avut permanent grijă să informăm opinia publică despre preocupările și punctele noastre de vedere. Până la urmă, votul este rezultatul unui curent de opinie pe care ai reușit sau nu să-l construiești pentru ideile și echipa ta.
- Ce efecte a avut pentru PNL alianța cu PSD, mai ales în plan local?
- Orice alianță ridică un întreg pachet de probleme, una din acestea fiind că populația nu poate deosebi între cine face mai mult sau mai puțin bine. Fiecare partid membru al alianței încearcă să vândă cât mai bine reprezentarea sa în structurile de putere. Pentru că munca, în orice instituție publică, o face aparatul instituției, în niciun caz politicianul. Având și prim-ministrul, fiind şi cel mai important partid din alianță, PSD este mult mai vizibil decât noi. Personal, consider că această alianță este nocivă pentru PNL! În primul rând, ea nu se bazează pe un protocol clar, pe o agendă legislativă riguros elaborată, cu soluții și termene de aplicare transmise opiniei publice, agendă în care fiecare partid să-și aducă atât contribuția, cât și responsabilitatea. Tocmai din absenţa tehnică a unui protocol a rezultat în cursul timpului și eșecul zgomotos al fiecărei alianțe. Sursa actualei alianțe este "stabilitatea" cerută României de la Washington sau de la Bruxelles. Dar stabilitatea nu aduce de la sine bună guvernare. Aș spune că, dimpotrivă, favorizează prin inerție și incompetență proasta guvernare. Din acest motiv, PNL are mult de pierdut. PNL Galați este doar un exemplu că, deși ești la guvernare, este din ce în ce mai rău.