Soluţia lui Paul Păcuraru pentru PNL Galaţi: „Închis sediul, dată afară conducerea și pornit de la zero”

Soluţia lui Paul Păcuraru pentru PNL Galaţi: „Închis sediul, dată afară conducerea și pornit de la zero”
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

Continuăm seria demersurilor pe care le întreprindem pentru a înțelege cauzele prăbușirii unui partid istoric, Partidul Național Liberal, o prăbușire care se pare că nu este înlocuită de ascensiunea în compensare a unui alt partid puternic, ca o contra-pondere a stângii. Avem în mod firesc nevoie de o puternică forță de centru-dreapta, prin care se echilibrează forța benefică a stângii pe eșichierul politic.

Citește și „PNL Galaţi este un exemplu că, deși eşti la guvernare, este din ce în ce mai rău”. Paul Păcuraru, despre eșecul liberal (II)

Vrem un echilibru dinamic, prosperitate economică, recunoaștere internațională, trebuie să avem instituții, de orientări diferite și în concurență loială unele cu altele, în direcția performanță și valoare, pentru că de la acestea așteptăm progres. Starea de echilibru în natură, o lecție pe care ne-o predă fizica de-a șaptea, este convergența în opoziție a puterilor, în cazul nostru a puterilor ce acționează politic în statul român.

Dezechilibrele apar atunci când acțiunii unei forțe nu-i corespunde, conform fizicii, acțiunea unei forțe contrare și de semn opus. E nevoie acum de acțiunea unei forțe cel puțin egale cu cea a PSD-ului. Nu ca să-l dărâme, ci să-l oblige să fie încă și mai bun, în beneficiul nostru, al tuturor. Suntem într-un dezechilibru de forțe politice, condiție în care orice bobârnac din afară sau de dinăuntru ne răstoarnă cu fustele politichiei în cap. 

Pentru a înțelege parcursul actual al PNL, ne-am întors către nașterea lui, către primii lui pași în politica locală și i-am cerut părerea lui Paul Păcuraru,  care a semnat ca actant, nu ca martor, actul de naștere al PNL. 

- Cum vă explicați rezultatele foarte bune ale PNL-ului din Galați în perioada începuturilor democrației, imediat după 1989 ?

- Sunt membru fondator al PNL-ului din decembrie 1989, când am fost acasă la Dl. Dan Amedeo Lăzărescu, unde, începând din 26 decembrie, s-a constituit un Comitet de inițiativă. Aderarea mea la PNL a avut în vedere o străveche tradiție liberală a familiei mamei, fiica avocatului N.N. Gamulea, pregătirea mea profesională, zece ani de învățământ superior în domeniul științelor sociale (sociologie și economie) și convingerile mele că României proaspăt debarasată de regimul comunist îi trebuie imediat politici liberale. Între 1990 și 1996 am fost președintele filialei PNL Galați, iar ulterior, tocmai datorită rezultatelor foarte bune obținute de filială, am fost ales de Congresul PNL vicepreședinte pe țară. Între 1996 și 2008 am fost senator de Galați, iar între 2007 și 2008 am fost ministrul Muncii. Rezultatele foarte bune obținute între 1990 și 1996, când filiala Galați a fost permanent pe primele 2-3 locuri din țară (de regulă, ne depășea Timișoara), se datorau în primul rând echipei care alcătuia atunci filiala a cărei valoare gălățenii o recunoșteau, îmi permit să citez câteva nume: Dumitru Călueanu - decan și rector la Universitate, dr. Radu Grigore - specialist cardiolog de prestigiu, Emil Strungă - fizician, Sergiu Tofan - lector universitar, profesor Iuliana Bogdan, Victor Dobre, Traian Sandu, Vasile Pârlog, Marian Băilă, Marius Stan și mulți, mulți alții - toate persoane cu o certă valoare profesională recunoscută public. Precizez că și în județ am avut persoane recunoscute de comunitatea locală cum ar fi: Virgil Arghire - la Munteni, Daniel Țuchel – la Țepu și alții pe care nu-i pot enumera acum. Așa se face că în 1996, când CDR-ul a câștigat alegerile între Suceava și Botoșani, la Nord și Mehedinți, la Vest, toate județele de sub Carpați erau colorate în roșu cu excepția Galațiului, colorat în galben, culoarea Convenției Democrate. Deoarece eram șeful CDR pe județ, Emil Constantinescu, proaspăt ales Președinte, a apreciat public, îmi permit să citez: ”Paul Păcuraru a demonstrat public că Galațiul nu este un județ roșu, rezultatele electorale sunt o problemă de oameni, de credibilitate și de management”. Mai cred, în egală măsură, că politica este și o problemă de caractere, la vremea respectivă, în absolută opoziție, când nimeni nu ne băga în seamă și eram înconjurați doar de refuzuri, greutăți și obstacole, noi făceam politică doar din romantism, fără să urmărim cariere politice sau interese economice. Era vremea politicii de conștiință, de convingere. Din păcate, vremurile s-au schimbat și se face politică din oportunism sau din interes personal mascat de vorbe goale sau promisiuni fără acoperire atât la nivel central, cât și la nivel local.

- Cum vă explicați căderea actuală a PNL Galaţi? Ce-i de făcut?

- Cum arată instituția PNL-ului în județ? De ce a ajuns PNL-ul din Galați să aibă cel mai prost scor electoral din țară? Am înțeles că și sediul arată foarte prost, ca și rezultatele de altfel. Cum e turcul, și pistolul, spune un vechi proverb. Eu nu cunosc echipa PNL-ului de astăzi, nu am lucrat cu ei, nu am vorbit cu ei. Prin urbe circulă însă vorbe foarte proaste despre cele două birouri și, din păcate, aceste calificative (”groaznic”, ”oribil”, ”agramați” etc) au fost confirmate de rezultate. Nu știu ce a făcut filiala Galați în campanie! Eu sunt în continuare membru PNL la Sector 3 București, dar nu mai sunt activ. Cert este însă că nicio campanie excelent făcută nu poate schimba o opinie publică ce s-a construit local din fapte urât mirositoare binecunoscute de populație.

- Puteți pune degetul pe rană? PNL are lideri, are cădere, prăbușire chiar, nu are vinovați, deci nu-și construiește renașterea. Tragic e că nu mai dă semne de viață, nu comunică.

- Ce cred că ar trebui făcut într-o atare situație? Simplu de tot: închis sediul, date afară cele două birouri (județean și municipal) și pornit de la zero, cu oameni noi -  curați - care cu siguranță există cu zecile și sutele în Galați și în județ.

Și de ce nu se întâmplă asta? Măsura trebuie să vină de la conducerea națională a partidului. Doar ea poate să pună bisturiul pe rană. Aici intrăm însă în altă zonă de discuție. Cine este conducerea națională a partidului? Provine conducerea națională 100% din interiorul partidului sau este și ea un produs de import, care nu este cu inima și sufletul implicată în soarta uneori dramatică a membrilor partidului pe care vremelnic îl reprezintă? Și ajungem imediat la problema compromisului și concubinajului politic care poate distruge iremediabil un partid care prin anii '90 a avut vocația și puterea să revină în prim-planul politicii naționale. 

(Va urma)

Citit 4823 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2024 19:35