Dezbatere: Impozite şi taxe mai mari în 2012

Dezbatere: Impozite şi taxe mai mari în 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria municipiului Galaţi şi-a propus să nu majoreze în 2012 impozitul pe clădiri datorat de contribuabilii persoane juridice, dar, în contrapartidă, pregăteşte o creştere a birurilor pe care le percepe de la populaţie. Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul 2012 a fost postat pe pagina electronică a Primăriei, spre dezbatere publică. Potrivit expunerii de motive semnate de primarul Dumitru Nicolae, municipalitatea are de gând să propună Consiliului Local majorarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul viitor în limita indicelui de inflaţie prognozat pentru anul în curs, respectiv cu 5 la sută. Argumentul primarului este acela că, în ultimii doi ani, principalele impozite şi taxe locale nu au mai fost modificate, şi este nevoie de bani pentru a asigura fondurile necesare finanţării cheltuielilor publice locale.

Propuneri de taxe şi impozite

Iată ce ar putea însemna această creştere de cinci la sută aplicată birurilor. Potrivit anexei care însoţeşte proiectul de hotărâre, impozitul pentru clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, cu instalaţii de apă, canalizare, electrice, încălzire ar putea ajunge la 846 de lei pe metrul pătrat în condiţiile în care în 2010 şi în 2011 a fost de 806 lei. De asemenea, conform anexei, impozitul pe terenurile amplasate în intravilan – terenuri cu construcţii, în Zona A ar putea creşte de la 7.408 lei pe hectar la 7.778 de lei pe hectar. Taxa de habitat este propusă, în cadrul aceleiaşi anexe, la 53 de lei de persoană pe an – în loc de 50 de lei cât era – iar taxa de ecarisaj ar putea fi majorată de la 2,5 la 2,6 lei.

Se menţin facilităţile

Primăria propune ca în anul fiscal 2012 să menţină bonificaţia de 10 la sută acordată persoanelor fizice care achită integral până la primul termen de plată impozitul pe clădiri, impozitul pe teren sau impozitul pe mijloacele de transport. De asemenea, se doreşte păstrarea facilităţilor acordate persoanelor fizice care au venituri lunare mai mici decât salariul minim pe economie, precum şi celor care realizează lucrări de reparaţii la imobile.

Proiectul de hotărâre privind birurile în 2012 nu a fost încă bătut în cuie, ci supus dezbaterii publice. Municipalitatea precizează că persoanele interesate pot trimite, în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, la sediul din strada Fraternităţii nr. 1, până la data de 31 octombrie 2011. Sugestiile trimise de cetăţeni trebuie să poarte menţiunea "Recomandare privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012". 

Citit 1670 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2011 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.