Angajament nerespectat „Gulliver”, pierdut în Ţara Aleşilor Locali
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Angajament nerespectat „Gulliver”, pierdut în Ţara Aleşilor Locali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Păpuşile şi marionetele Secţiei „Gulliver” a Teatrului Dramatic au sperat timp de o lună că îşi vor recăpăta numele, redevenind ceea ce au fost acum un an - Teatru de Păpuşi. Şi-au dorit, poate, să intre cu vechiul lor statut în festivalul dedicat copiilor, după ce, la şedinţa trecută a Consiliului Local, primarul Dumitru Nicolae a fost mandatat prin votul unanim al aleşilor ca la următoarea întrunire să prezinte o soluţie pentru reînfiinţarea ca instituţie de sine stătătoare a Teatrului „Gulliver”. Visul s-a spulberat însă pentru că primarul Dumitru n-a avut vreme, timp de o lună, să găsească o variantă.

Fără noroc

În luna august 2010, Teatrul de Păpuşi „Gulliver” a fost sacrificat pe altarul ordonanţei care a impus restructurarea administraţiei locale. Iniţial, aleşii au votat recunoaşterea fiecăruia dintre cele trei teatre - Dramatic, Muzical şi Păpuşi - ca instituţii independente. Numai că, un funcţionar al Ministerului Culturii a recunoscut doar Dramaticul, nu şi pe celelalte două, deşi toate teatrele aveau acelaşi act de naştere. Între timp, însă, aleşii împreună cu Primăria îi puseseră deja la adăpost pe salariaţii de la Gospodărire Urbană şi Ecosal, găsiseră soluţii pentru tractorişti, zilieri, şoferi, funcţionari şi contabili, aşa că au restructurat teatrele. Păpuşile au devenit secţie la Dramatic, iar Muzicalul a rămas cu 37 de angajaţi, restul fiind trecuţi la Fundaţia „Andreiana Juventus”.

O şansă şi un vot irosite

Cu o lună în urmă, într-o şedinţă de îndată, consilierii au reînfiinţat, în cadrul Primăriei, Serviciul Asociaţii de Proprietari. Potrivit legii, pentru că a trecut un an de la restructurare, municipalitatea are voie să reînfiinţeze structuri pe care le-a desfiinţat, respectând numărul total de salariaţi impus - 1.113. Consilierul local PC Eugen Găvan a considerat că este o bună ocazie să propună reînfiinţarea teatrului. „Sunt convins că din cele 1.113 posturi care sunt în sfera Primăriei, se pot găsi 20 de posturi vacante, neocupate de personal, cu ajutorul cărora să creăm de sine stătător Teatrul de Păpuşi “Gulliver”. Necesitatea unui astfel de teatru nu cred că trebuie demonstrată de nimeni, activitatea de şase decenii, cu rezultate bune, îşi spune cuvântul şi haideţi să fim şi patrioţi locali! În ultimii ani, indiferent de guverne, au plecat o serie de instituţii din Galaţi spre alte municipii. Cel puţin cu ce este al nostru, Teatrul de Păpuşi “Gulliver”, să facem ce trebuie”, a spus la şedinţa trecută Găvan. Prin votul tuturor consilierilor, edilul a fost mandatat să prezinte la şedinţa următoare un punct de vedere referitor la reînfiinţarea Păpuşilor.

Fără răspuns

Joia trecută, la şedinţa CL, primarul a fost întrebat de soluţia pentru Gulliver, dar edilul a anunţat senin că nu are încă un răspuns.

Supărat, Eugen Găvan a decis să-şi retragă spusele de la şedinţa trecută şi s-a abţinut de la votul procesului verbal al întrunirii anterioare, document care consemna obligaţia primarului de a căuta şi găsi o soluţie pentru reînfiinţarea Teatrului de Păpuşi. „În condiţiile în care dl primar spune că n-a avut avut timp de Gulliver, n-a avut timp de Apaterm, de gigacalorie, de căldură, eu propun să radem din procesul verbal ideea asta absurdă că noi putem să-l mandatăm pe primar să analizeze o situaţie! Eu îmi tai toată poziţia din procesul verbal. N-am luat cuvântul în şedinţa trecută”, a spus Găvan.

În aceste condiţii pare greu de crezut că mai există vreo şansă ca Gulliver să nu fi pierdut bătălia din Ţara Aleşilor Locali.

Citit 1702 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2011 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.