JD Vance s-a folosit de discursul său de la Conferința de Securitate de la Munchen pentru a alimenta populismul, utilizând jumătăți de adevăr în fața unui public european foarte conștient de pericolul reprezentat de guvernările autoritariste. Europa de acum este însă mai experimentată, după primul mandat al lui Donald Trump la Casa albă, scrie CNN într-o analiză critică a discursului vicepreședintelui SUA.
Potrivit editorialistului Nick Palton Walsh, dacă discursul lui Vance ar fi fost o postare pe X.com, fostul Twitter, ar fi fost sigur însoțită de o notă a comunității avertizând utilizatorii că textul conține informații înșelătoare.
„Vicepreședintele american J.D. Vance a urcat pe scenă la München, pentru a eviscera totalitarismul din Europa, dar nu și la Moscova, mai ales după invazia sa sălbatică din Ucraina, ci din aliații Ucrainei din Uniunea Europeană. «Inamicul din interior», așa cum l-a numit el, în Europa, încarcerează oponenții și se teme de proprii săi alegători”, scrie Walsh, care consideră că acesta este momentul în care mesajul lui Vance a luat o turnură conspiraționistă.
Printre subiectele abordate de JD Vance s-a numărat și alegerilor prezidențiale de la București. El a spus că România a anulat alegerile „pe baza unor suspiciuni șubrede ale unui serviciu de informații și la presiunea enormă a vecinilor de pe continent”.
„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior – retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii”, a mai spus JD Vance.
„M-a frapat faptul că un fost comisar european a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania”, a mai spus vicepreședintele SUA.
JD Vance a făcut referire la declarația fostului comisar european Thierry Breton, din ianuarie, în care s-a referit la posibilitatea anulării alegerilor din Germania, după ce, în România, Curtea Constituțională a anulat alegerile de la finele lui noiembrie deoarece ”procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”.
„Puteți crede că e rău ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile. Noi credem asta. O puteți condamna și pe scena globală. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă de câteva sute de mii de dolari în reclame de la o putere străină, atunci nu a fost o democrație prea puternică”, a mai spus JD Vance.
Discursul lui JD Vance a stârnit consternare la Munchen. „Totul este atât de nebunesc şi îngrijorător”, a spus un oficial german.
Alţi participanți au recunoscut că adevăratul public ţintă al lui Vance nu era la München, ci baza MAGA din SUA – şi grupurile populiste europene care doresc să răstoarne partidele clasice în alegerile viitoare.
Chiar şi printre cei şocaţi de discursul său, unii oficiali europeni au salutat şocul produs de lumea MAGA asupra continentului.
Aceştia cred că astfel de momente, precum discursul lui Vance şi sugestia secretarului apărării Pete Hegseth că SUA ar putea reduce prezenţa sa militară în Europa, vor forţa în cele din urmă Europa să înţeleagă că nu mai poate conta pe Statele Unite aşa cum a făcut-o timp de decenii.
Dacă primul mandat al lui Trump a fost perceput în multe capitale europene ca un accident, al doilea mandat este un semn clar că terenul s-a schimbat irevocabil sub picioarele Europei.
Conform unor oficiali din Europa de Est, mai aproape de graniţa cu Rusia, răspunsul ar trebui să fie investiţii curajoase în apărare, după ani de promisiuni mari şi acţiuni insuficiente.
La București, discursul lui JD Vance a generat reacția președintelui interimar, Ilie Bolojan, care a transmis un mesaj către partenerii și aliații României: ”țara rămâne un aliat de încredere, ferm angajat față de o Uniune Europeană unită, un NATO mai puternic și un parteneriat transatlantic solid”.