Noua flotă de transport a companiei Transurb, formată din 42 de autobuze electrice, achiziţionate cu fonduri europene de Primăria Galaţi, va intra în probele de traseu, la începutul lunii martie. Este vorba despre 20 de autobuze de 12 metri și 22 de autobuze de 10 metri, cu stațiile de încărcare aferente, în valoare totală de peste 27 de milioane de euro. După 15 martie, vor fi introduse pe traseele 9, 11, 20 și 28, în locul autobuzelor vechi.
Primăria municipiului Galaţi a prezentat, joi, 27 februarie, la Autobaza Transurb, cele 42 de autobuze electrice achiziţionate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Autobuzele au fost livrate de firma poloneză Solaris Bus&Coach, în cadrul a două contracte.
Primul contract a avut ca obiect 20 autobuze electrice în lungime de 12 metri, 4 stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă. Autobuzele sunt marca Solaris tip Urbino 12 electric, cu o capacitate de 74 de pasageri. Al doilea contract a vizat 22 autobuze electrice în lungime de 10 metri, 2 stații de încărcare rapidă și 7 stații de încărcare lentă. Autobuzele sunt marca Solaris tip Urbino E9 electric, cu o capacitate de 59 de pasageri.
Încărcarea rapidă a autobuzelor electrice se va realiza prin intermediul unui pantograf tip inversat, montat pe stația de încărcare rapidă și prin intermediul prizei tip Combo 2. Contractele prevăd şi amenajarea a şase stații de încărcare rapidă și 15 stații de încărcare lentă.
Facilităţile noilor mijloace de transport
Toate autobuzele electrice sunt echipate cu sistem de monitorizare audio-video, cu trei camere interioare și patru exterioare și rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Pe partea stângă a autobuzului există o secțiune pentru scaunul cu rotile, cu centură de siguranță montată pe peretele lateral. Treptele tip amfiteatru care asigură accesul în partea din spate a mijlocului de transport ar putea crea, însă, probleme persoanelor în vârstă ori cu dificultăţi locomotorii.
De asemenea, autobuzele sunt dotate cu echipamente suplimentare precum: instalații de climatizare, sistem de numărare a pasagerilor, router LTE/WiFi, priză de tip NATO pentru încărcarea bateriilor cu voltaj redus.
„Pentru pasageri avem posibilitatea încărcării prin USB a telefoanelor sau gadgeturilor. Şoferul are încălzire în scaun, ventilare în scaun, reglaj lombar. Maşina e dotată cu senzor de ploaie, senzor de lumini. Este implementat sistemul cybersecurity, astfel încât informaţiile nu pot fi atacate.
Legat de siguranţa traficului, maşina este dotată cu sistem de monitorizare a unghiului mort, astfel încât se vede că este cineva în raza de şase metri. Oglinzi reglabile, încălzire în oglinzi, încălzire în uşă, în geamul lateral din stânga, tahograf şi pompă de căldură, asta reduce foarte mult consumul de energie crescându-i autonomia”, ne-au explicat reprezentanţii Transurb.
În cadrul Autobazei se lucra la instalarea şi punerea în funcţiune a 15 staţii de încărcare. Asemenea „prize” vor fi instalate şi la capetele de linie în Micro 19 şi Bariera Traian.
De la SH-uri, la mijloace de transport noi
„Noua flotă de 42 de autobuze sută la sută electrice constituie un proiect pe care puţină lume îl credea realizabil acum câţiva ani. Sunt o premieră pentru orașul nostru. Cetăţenii să se bucure de confortul pe care îl oferă aceste mijloace de transport, dar să le şi păstrăm! Putem vorbi în Galaţi de un sistem de transport în comun la cel mai înalt standard. Acum opt ani spuneam că nu voi accepta să mai cumpărăm mijloace de transport SH. Şi iată că a venit anul 2025 când ne putem lăuda cu o flotă complet nouă. Gălățenii merită tot ce este mai bun. Un oraș modern are un transport modern, civilizat, prietenos cu mediul”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Reamintim, pe lângă cele 42 de autobuze electrice Solaris, tot cu fonduri PNRR, au fost achiziționate și alte 10 tramvaie noi, fabricate la Astra Vagoane Arad. Patru dintre acestea au sosit deja, iar celelalte şase vor veni până în luna iunie. În plus, tot prin PNRR, în urma unui parteneriat între Primăria Galați și Primăria Vânători, vor ajunge în perioada următoare și 10 microbuze electrice.
Aceste mijloace noi, moderne și prietenoase cu mediul, se adaugă celor 105 achiziționate deja în ultimii ani: 17 troleibuze, 20 autobuze hibrid (primele astfel de mijloace din oraș), 20 minibuze, 40 autobuze Euro 6, opt tramvaie.
Primăria municipiului Galaţi a prezentat, joi, 27 februarie, la Autobaza Transurb, cele 42 de autobuze electrice achiziţionate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de aproape 24 milioane de euro.
Autobuzele au fost livrate de firma poloneză Solaris Bus&Coach, în cadrul a două contracte. Primul lot vizează 20 de autobuze cu o lungime de 12 metri, iar cel de-al doilea cuprinde 22 de autobuze cu o lungime de 10 metri. Autobuzele sunt marca Solaris Urbino electric, cu o capacitate de 74, respectiv 59 de pasageri. Autobuzele sunt echipate cu sistem de monitorizare cu trei camere interioare și patru exterioare și sunt dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, sunt dotate cu secțiune pentru scaun cu rotile, instalații de climatizare, sistem de numărare a pasagerilor şi router.
Contractele prevăd şi amenajarea a şase stații de încărcare rapidă și 15 stații de încărcare lentă.
Autobuzele nou achiziționate vor circula pe traseele 9 și 11, respectiv, 20 și 28. La începutul lunii martie, autobuzele electrice vor intra in probe, iar în a doua jumătate a lunii vor fi introduse pe traseele de transport.