"Atâta timp cât putem avea mașini electrice care să nu polueze și care au libertatea de a intra pe orice străduță - de categoria 1, 2 sau chiar 3 - nu văd de ce ar trebui să extindem infrastructura pentru troleibuz", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la prezentarea celor 42 de autobuze electrice, achiziţionate cu fonduri europene, care vor intra, în această lună, în probele de traseu. Va fi însă extinsă reţeaua de troleibuz pe segmente din străzile Nicolae Bălcescu şi Gării.
Extinderea infrastructurii de troleibuze, inclusiv pe străzile Prelungirea Traian (bulevardul Marea Unire - strada Brăilei) și strada Traian (strada Brăilei - limita intravilan) face obiectul unui proiect cuprins în "Strategia privind transportul public în municipiul Galați pentru perioada 2021-2027". Documentul a fost aprobat acum doi ani, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 136 din 23 martie 2023 şi este în vigoare. Strategia trebuie, însă, actualizată după noile achiziţii de mijloace de transport, flota de 42 de autobuze electrice cu care a fost dotată compania Transurb.
Pe unde ar mai fi trebuit să circule troleul
"În scopul eficientizării serviciului public de transport şi reducerii impactului asupra mediului, se propune extinderea infrastructurii necesare pentru circulaţia troleibuzelor pe următoarele sectoare: strada Gării (Domnească - Gara CFR); bulevardul Dunărea (strada Brăilei - bulevardul Galați), bulevardul Galați (bulevardul Dunărea - strada Oțelarilor); strada Oțelarilor (bulevardul Galați - strada Oțelarilor, capăt traseu), Prelungirea Traian (bulevardul Marea Unire - strada Brăilei), strada Traian (strada Brăilei - limita intravilan). Cost total: 6.680.000 de euro". Aşa scrie în "Proiectul 2.2.4", "Măsura 2.2" a Planului de Acţiune din "Strategia privind transportul public în municipiul Galați pentru perioada 2021-2027". Un document care, aşa cum spuneam, este în vigoare, dar va trebui actualizat.
Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu
La recentul eveniment organizat la Autobaza Transurb - prezentarea celor 42 de autobuze electrice cu care a fost dotată compania locală de transport - primarul Galaţiului a fost întrebat despre extinderea reţelei de troleibuz.
"Veţi vedea rețea nouă de troleibuz pe strada Nicolae Bălcescu, arteră care va intra și ea în refacere completă", a răspuns primarul. "Cred că ideea de troleibuz a fost viabilă și fezabilă acum 20, 30, 40 de ani, la momentul în care nu existau motoare electrice pe care să le folosim la modul în care sunt folosite în momentul de față, pe autobuzele acestea. Investiția în rețea e una foarte mare, mentenanța de rețea a troleibuzelor e costisitoare. Plus că ești foarte limitat în traseele pe care le poți desena, fiind limitat de infrastructura absolut necesară. Atâta timp cât putem avea mașini electrice care să nu polueze și care au libertatea de a intra pe orice străduță e nevoie - de categoria I, a II-a sau chiar a III-a - nu văd de ce ar trebui să extindem infrastructura pentru troleibuz. E o viziune, o opțiune. Asta nu înseamnă că e general valabilă sau că e cea mai bună", a explicat primarul.
Edilul-şef a mai arătat că unele dintre troleibuze au deja şapte ani de când au intrat în circulaţie pe străzile Galaţiului: "Chiar dacă sunt de generație nouă, chiar dacă sunt în continuare bune, vorbim de niște troleibuze care au deja şapte ani și care cel mai probabil peste cinci-şase ani, cred că cine va mai fi primar atunci va trebui să le reînnoiască".
Unde va fi extinsă rețeaua de troleibuz
Aşa cum v-am informat, la începutul lunii iulie 2024, a fost atribuit contractul de "Extindere rețea de troleibuze pe strada Gării (între strada Domnească și strada Nicolae Bălcescu) și strada Nicolae Bălcescu (între strada Gării și strada Brigadierilor)". Investiţia se ridică la 26.840.000 de lei fără TVA şi va fi pusă în practică de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Oldroad Construct SRL - Add Global Design SRL - Urban Profile Grele SRL.
"Sunt prevăzute, în principal, lucrări pentru înființare rețea de contact troleibuze, lucrări de amenajare a terenului, lucrări pentru coborârea cablurilor în subteran, lucrări pentru modernizarea sistemului de iluminat public, modernizare rețele edilitare subterane pentru apă și canalizare, lucrări de relocare și/sau protecție aferente instalațiilor de semaforizare, realizarea de semnalizări prin marcaje rutiere și indicatoare rutiere, amenajări peisagistice etc", explica Primăria Galaţi, într-un comunicat de presă.
Lucrarea este justificată de intenţia Primăriei de a scoate de pe strada Domnească traseul de retur al troleibuzelor, începând de la intersecţia cu strada Gării. Planurile administraţiei locale sunt pentru o stradă Domnească pietonală, cel puţin în weekenduri.