Nu mai puţin de 554,54 milioane de lei pentru funcţionare şi peste 845,19 milioane de lei pentru dezvoltare, asta propune - conform raportului de specialitate - proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru 2025. Documentele abia au ajuns pe masa aleşilor locali, iar datele ar mai putea suferi modificări până la momentul în care vor fi aprobate.
„Bugetul, ca orice buget, nu acoperă niciodată toate nevoile. N-am crezut că o să spun vreodată, dar fondurile europene ne-au îngenuncheat”, era declaraţia primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, despre perspectivele financiare ale anului 2025. Afirmaţii pe care le-aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă” la finele săptămânii trecute. Iată însă că sumele concrete, cuprinse în proiectul de buget, au ajuns la comisiile Consiliului Local spre dezbatere şi avizare.
Din raportul de specialitate aflăm că prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi pentru anul 2025 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 1,39 miliarde de lei, din care 554,54 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 845,19 milioane de lei la secţiunea dezvoltare.
Cele mai importante capitole de cheltuieli
La secţiunea funcţionare, una dintre cele mai consistente sume este repartizată capitolului „Asigurări şi asistenţă socială” - 166,14 milioane de lei.
Pentru „Cultură recreere şi religie” sunt propuse 67,2 milioane de lei. Din aceşti bani ar urma să fie finanţate programele artistice ale celor trei teatre, acţiuni sportive, culturale şi religioase, Clubul Sportiv Municipal, dar şi asigurată întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi.
Pentru „Administraţia publică locală”, suma prevăzută depăşeşte 51,61 milioane de lei, care asigură nu numai plata salariilor angajaţilor din Primăria Galaţi, ci şi cheltuieli materiale pentru funcţionare şi rambursări de credite.
Un alt capitol cu finanţare substanţială este cel dedicat „Transporturilor” - 48,96 milioane de lei. Din aceşti bani, suma de 15,86 de milioane de lei este alocată pentru cheltuieli de întreţinere şi reparaţii străzi, iar 33,1 milioane de lei - pentru subvenţionarea transportului public.
„Învăţământului” îi sunt alocate 48,84 milioane de lei, iar „Sănătăţii” - 25,59 milioane de lei, bani din care se asigură şi transferurile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordinea Consiliului Local.
Pentru „Datoria publică” sunt rezervate 36 milioane de lei, care vor acoperi plata comisioanelor şi a dobânzilor pentru împrumuturile contractate de municipalitate.
„Protecţia mediului” înseamnă 38 milioane de lei, bani care vor acoperi în special salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere.
La „Ordine publică” sunt prevăzute 28,75 milioane de lei, în cea mai mare parte bani pentru Poliţia Locală.
Alte 20,9 milioane de lei sunt rezervate pentru iluminat public, întreţinere şi achiziţie mobilier urban, reparaţii clădiri publice şi paza domeniului public.
Din bugetul local de dezvoltare, de peste 845,19 milioane de lei, 96 milioane de lei constituie sume primite de la UE şi de la bugetul de stat.
Prelungire a creditului din 2019
Dacă tot vorbim despre bani de investiţii, trebuie spus că pe lângă proiectul de buget, pe ordinea de zi a comisiilor Consiliului Local a mai apărut şi un proiect de modificare a creditului pe care Primăria l-a contractat în 2019 de la Exim Banca Românească.
Creditul a fost închis prin efectuarea de trageri în valoare totală de 100 milioane de lei, în perioada stabilită în contract. Numai că municipalitatea vrea să modifice perioada de rambursare şi ratele. „Având în vedere obligaţia municipiului Galaţi de a asigura fondurile pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este necesară modificarea contractului de credit de investiţii: diminuarea ratei la 50.000 de lei în perioada iunie 2025 - decembrie 2026, trimestrial, prelungirea perioade de rambursare din august 2031 până în decembrie 2034 şi modificarea marjei la 1,80 la sută p.a.”, se explică în documente.
Rămâne de văzut care va fi forma lor finală şi ce vor stabili prin vot consilierii locali.