Metode suedeze aplicate româneşte Scenariul viitorului: ne încălzim din gunoaie

Metode suedeze aplicate româneşte Scenariul viitorului: ne încălzim din gunoaie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apaterm va fi distribuitor, căldura va fi la fel de scumpă, iar reţelele de distribuţie a agentului termic (cică) mai puţin găurite şi cu pierderi ceva mai mici *
La următoarea şedinţă a Consiliului Local ar putea fi supusă dezbaterii şi aprobării aleşilor încheierea, de principiu, a unui parteneriat public-privat între municipalitate şi firma suedeză Usitall. Documentul a apărut ca urmare a recentei vizite de trei zile a primarului Dumitru Nicolae în oraşul Linköping din Suedia pentru a vedea cum funcţionează un sistem de incinerare a deşeurilor pentru producerea energiei termice şi electrice. Nu este prima dată când se vorbeşte despre afacerea pe care suedezii de la Usitall vor să o dezvolte la Galaţi. Afaceri similare au mai încercat să dezvolte Ploieştiul şi Tulcea. Ultima dată când suedezii au fost pe aici li s-a spus că nu avem bani pentru un asemenea sistem. În prezent, Nicolae este foarte optimist şi afirmă că, dacă aleşii spun „Da”, până la finele anului va fi încheiat contractul, iar în doi ani investiţia Usitall în valoare de o sută de  milioane de euro va fi gata. Numai că soluţia va fi aplicată în pur stil românesc. Preţul pe care l-am plăti pentru căldura în sistem centralizat nu va fi mai mic. Şi tot Apaterm se va ocupa de distribuţia căldurii, deşi, spune primarul, în oraşul suedez vizitat, o singură societate, la care unic acţionar este consiliul local, se ocupă de tot: apă, gunoi, căldură, gaze, energie electrică. De gunoaie care să fie arse nu ducem lipsă, ba chiar am mai putea să luăm şi de la Brăila. Sortarea va fi însă dificilă. Dificil va fi de rezolvat şi problema pierderilor uriaşe din reţelele de distribuţie a căldurii. Nicolae a spus în repetate rânduri că avem conducte vechi de peste 30 de ani cu pierderi între 24 la sută (iarna) şi 40 la sută (vara) din punctele termice până la consumatori. La fel de optimist, Nicolae susţine că în cei doi ani cât firma suedeză va construi pe banii proprii sistemul de incinerare a deşeurilor, Guvernul va investi în reabilitarea reţelelor care, tot potrivit edilului, ar avea nevoie de o sută de milioane de euro pentru a reduce pierderile de energie termică la numai cinci la sută.

Citit 1183 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 23:00

2 comentarii

 • postat de ne-important
  Duminică, 13 Noiembrie 2011 07:55
  Conform Legii nr. 51 din 08/03/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice unul din obiectivele autoritatilor locale este de a incuraja competitia si a reduce monopolurile unor astfel de firme ,la care s-a vazut in timp ce "eficienta" si scop au. CREDETI CA NU stiu de ea? Cine a spus mafia Italiana sa vina sa invete de la mafia din Romania ...bine a gandit. personal nu am bani sa platesc aceste servicii deci NU VOI deschide caloriferele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Joi, 10 Noiembrie 2011 07:34
  Aaaaa, deci in acel oras din Suedia nu exista firme intermediare, capuse intesate cu lipitori de afise si conduse de membrii de partid.
  Avand in vedere ca orasul Galati se afla intr-o zona transfrontaliera, la confluenta cu Ucraina si Moldova, nu cumva trebuie si acordul acestor state vecine? Parca tot din lipsa aceluasi acord al vecinilor nu se va mai construi in zona noastra termocantrala Enel.
  Deci caldura la fel de scumpa. Asta e limpede ca lumina zilei : autoritatile locale vor sa pastreze monopolul unei firme intermediare capusa. Va cam imbatati cu apa rece domnilor, mai bine cei responsabili de aceste sectoare s-ar gandi la eficientizare tehnico-economica, la solutii mai ieftine si eficiente pt buzunarele secatuite ale cetatenilor. Conform Legii nr. 51 din 08/03/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice unul din obiectivele autoritatilor locale este de a incuraja competitia si a reduce monopolurile unor astfel de firme ,la care s-a vazut in timp ce "eficienta" si scop au.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.