Iarna vine cu îngheţarea pensiilor şi salariilor

Iarna vine cu îngheţarea pensiilor şi salariilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandal, supărare şi mulţi nervi după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care cuprinde amendamente ale Comisiei de Buget-Finanţe potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate! Parlamentarii USL le reproşează celor din PDL că au adoptat „hoţeşte” noile restricţii financiare, în timp ce aceştia din urmă îi acuză pe primii de neseriozitate. În acest timp, salariile bugetarilor rămân ciuntite pe sfert, iar pensiile sunt puse la grea încercare, având în vedere facturile mari la întreţinere şi perspectiva sumbră financiară pe 2012.

Deşi USL va ataca la Curtea Constituţională procedura prin care s-a adoptat aşa ceva, nimeni nu poate spune că instanţa va decide că adoptarea OG 80/2010 este neconstituţională. În plus, deputatul PSD de Galaţi Viorel Ştefan, fost preşedinte, actualmente membru în Comisia de buget-finanţe a Camerei, spune că PDL mai are un plan B, de rezervă, pentru a legifera îngheţarea pensiilor şi salariilor, impozitarea tichetelor de masă şi alte măsuri: „În procesul legislativ există la Senat un proiect de lege privind indicatorii macroeconomici şi unele măsuri fiscale pentru 2012 care prevăd aceleaşi lucruri ca în ordonanţa adoptată în Cameră. Dacă magistraţii Curţii Constituţionale vor decide că OUG adoptată este neconstituţională, pentru PDL mai există o variantă… Totuşi, având în vedere că nici Curtea Constituţională nu are un termen limită de pronunţare, iar procesul legislativ [pe „planul B”] este de lungă durată, eu nu cred că se va putea construi proiectul de buget până în decembrie… Iar dacă nu se va putea adopta bugetul până la finele anului, conform legii, vom avea acelaşi buget ca în 2011”.

PSD: Amendamentele au fost incluse „hoţeşte” în ordonanţă!

Viorel Ştefan a explicat şi motivele pentru care USL consideră că ordonanţa adoptată marţi în Cameră este neconstituţională. „Ordonanţa a ajuns luni, la comisia de buget, pentru analiza pe un cu totul alt subiect - cum se gestionează datoria publică. Senatul a adoptat ordonanţa, a făcut şi un amendament şi aşa a ajuns textul în comisia de buget-finanţe. Aici, profitând că deputaţii PSD şi PNL părăsiseră comisia, după ora 18.00, când am realizat că prezenţa noastră nu făcea decât să îi ajute, menţinând cvorumul, să adopte diverse alte decizii cu care nu eram de acord, deci profitând de absenţa noastră, au introdus hoţeşte ca amendamente la această OUG toate acestea: îngheţarea salariilor şi pensiilor, neacordarea grupelor I şi II de muncă, nealocarea a 6 la sută din PIB pentru învăţământ şi 1 la sută pentru cercetare… Adică, toate aceste măsuri care, conform legii, ar trebui date din 2012, interdicţii fără de care PDL nu îşi poate construi bugetul pe anul viitor. Comisia nu a avut cvorum când a adoptat acest amendament, dar nu este prima oară când se întâmplă asta! Noi ştim că am plecat toţi 15 din comisie, lăsându-i în 16 oameni, iar ei aveau nevoie de 17 pentru cvorum. Dar e greu de dovedit, deoarece camera de luat vederi se focalizează pe vorbitor, nu pe întreaga sală, iar ei înainte de fiecare vot l-au întrebat pe secretar dacă e cvorum, la care acesta a răspuns afirmativ… În fine, ordonanţa a fost adoptată în Cameră, marţi, cu acele amendamente adăugate hoţeşte; este ca şi cum într-un proiect de lege de protecţia câinilor, introduci un amendament despre buget! Aşteptăm decizia Curţii, dacă nu va spune că este neconstituţional, consider că se va face un abuz de nedescris!”.

PDL: „Nu este nicio hoţie, ci doar procedura legală”

„Nu este nicio hoţie, amendamentele s-au introdus în comisie, conform procedurii. Nu am eu ce să le fac că ei s-au plictisit şi au plecat din comisie… Nu este treaba nimănui să le explice că urmează cutare sau cutare amendament… Este responsabilitatea lor că au plecat din comisie”, obiectează liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader. Acesta consideră că decizia USL de a contesta ordonanţa la Curtea Constituţională „nu are nevoie de nici un comentariu, ea se desfăşoară conform legii: în cinci zile, orice lege poate fi atacată la Curte…”. Cât priveşte esenţa pe care o reclamă USL-ul, potrivit căreia măsurile dure fiscale introduse în ordonanţă nu îşi aveau locul acolo (căci ordonanţa se referea, spune USL, la datoria publică, nu la pensii şi salarii), Mircea Toader replică: „Ordonanţa se referea la măsuri financiare. Ca atare, la amendamente se puteau depune orice măsuri financiare gândite că ar fi nimerite!”.

Cum rămâne totuşi? Vor creşte sau nu pensiile şi salariile bugetarilor, anul viitor? „Îmi menţin punctul de vedere: în aprilie vom şti cu siguranţă acest lucru”, spune liderul deputaţilor PDL, gălăţeanul Mircea Toader.

Sindicatele „sunt legate la mâini şi la picioare”

Liderul filialei locale Cartel Alfa, Romică Gârneaţă, spune că „ordonanţa care s-a adoptat marţi în Cameră este doar una din nemulţumirile pe care le acumulăm, că au mai fost şi alte măsuri… Din păcate, pe linie sindicală, suntem cam legaţi la mâini şi la picioare, din cauza legislaţiei în vigoare. Astfel, conform noii Legi 62 a acordului social, toate sindicatele sunt ocupate în prezent cu obţinerea reprezentativităţii în instanţă, căci, deşi erau reprezentative, noua lege cere acordul a jumătate plus unul dintre salariaţii la nivel de ramură… Iar reprezentativitatea este necesară, căci de pe 15 noiembrie ar trebui să înceapă negocierile pentru noile contracte colective de muncă! Deci, sindicatele sunt în instanţă, ocupate cu acest lucru, iar federaţiile şi ele sunt încurcate, căci nu am încheiat negocierea cu Guvernul a sectoarelor de activitate”. În plus, spune Gârneaţă, „Cartel Alfa a rămas singura federaţie care protestează în stradă, de doi ani, dar degeaba. Fără sprijinul tuturor federaţiilor, acţiunile de stradă nu au putere”. La finele acestei luni, liderii Cartel Alfa se vor consulta în vederea unor posibile acţiuni de protest, a adăugat Gârneaţă.

Cât priveşte asociaţiile de pensionari, acestea sunt evident nemulţumite de restricţiile financiare, iar acest lucru probabil că se va vedea la finele lunii, când Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere are programat un protest în faţa Prefecturii.

Citit 1345 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.