Prezent, săptămâna trecută, la „Ora Guvernului”, în plenul Senatului României, ministrul Economiei, Bogdan-Gruia Ivan, nu a spus nimic concret referitor la repornirea Liberty Galați, nici la situația Șantierului Naval „2 Mai” din Mangalia, potrivit unui comunicat de presă remis de USR Galați.
Invitat la „Ora Guvernului” de către USR, pentru a da informații privind situația industriei de apărare românești în context regional și global, privind măsurile pentru rezolvarea situației de la Șantierul Naval „2 Mai” din Mangalia și a celei de la combinatul siderurgic Liberty Galați, ambele menționate de Guvern în planurile de relansare a industriei de apărare, ministrul Bogdan Gruia Ivan nu a dat răspunsuri clare la îngrijorărilor firești ale românilor, care se confruntă cu un război la graniță, se arată în comunicat.
Senatorul USR Sorin Șipoș, membru al comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, spune că, după ani de neglijență, industria de apărare a României se aflată într-o stare critică, dar că strategia națională pentru industria de apărare nu spune clar decât un sigur lucru: că "trebuie", fără să arate cum se vor materializa proiectele. „O întrebare importantă: cum găsesc noua ordine a administrației Trump și planul UE de reînarmare industria românească de apărare? Acum avem nevoie de ea și nu mai există decât pe hârtie. Poți să relansezi, peste noapte, o grămadă de fiare vechi? Am ratat, ca țară, toate oportunitățile pentru industria de apărare și, cel mai probabil, cu același guvern incompetent, vom rata și accesarea de fonduri UE din programul ReArm”, a spus Sorin Șipoș.
Senatorul USR de Galați, Gheorghe Ștefanache, arată că planurile de a include combinatul siderurgic Liberty Galați în fluxul de producție a echipamentelor militare se lovește de realitatea cruntă că la Galați nu se mai face oțel de luni bune. „Perioada 10-20 aprilie e cea mai recentă promisiune de repornire a Furnalului nr. 5 și salvarea combinatului. Ce nu știm, însă, e cu ce bani se va porni producția și cine va folosi oțelul. Pentru combinatul Liberty Galați, nu doar că nu există un plan concret, ci doar acea placă obosită cu «analizăm situația, căutăm soluții», adică neputință, dispreț total față de siderurgiștii gălățeni și de români, în general. Siderurgia nu se face pe TikTok”, spune Gheorghe Ștefănache, citat în comunicat.
La rândul său, senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, i-a atras atenția ministrului Economiei că Șantierul Naval „2 Mai" din Mangalia e un alt exemplu al nepăsării PSD față de companii strategice. „Contractul semnat cu Damen în 2018 de ministrul lui Liviu Dragnea poate fi încadrat cu ușurință la trădare de țară! Acum statul român trebuie să înapoieze firmei Damen aproximativ 300 milioane de lei. Mai mult decât valorează șantierul naval! V-am avertizat încă de la începutul anului 2024 că șantierul are mari probleme, dar și predecesorii dumneavoastră de la PSD au dat asigurări că totul va fi bine. Asigurări, doar.. adică MINCIUNI!”, se mai afirmă în comunicatul USR Galați.
Combinatul siderurgic Liberty Galați a început aprovizionarea cu materii prime și avem angajamentul din partea acestei companii că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit Furnalul nr. 5, anunțase, miercurea trecută, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, la dezbaterea „Ora Guvernului”, din Senat. „Situația de la Galați este extrem de importantă. În urmă cu trei săptămâni, a fost adoptat în cadrul Guvernului un Memorandum prin care s-a oferit o extindere a unui credit de capital de lucru din partea EximBank, în valoare de 350 milioane de euro, care are ca destinație exclusivă aducerea de materii prime, de la cocs până la alte produse necesare, pentru a reporni furnalul de la Galați. În momentul de față, au început aprovizionarea, pentru că vorbim despre un mecanism care presupune plata de sume în avans pentru toți furnizorii acestor materii prime, din care unele vin și din Australia. Au făcut plățile în avans. Angajamentul din partea acestei companii este că în două, maximum trei săptămâni va fi repornit acel furnal”, a spus Ivan, citat de Agerpres.