Până pe 2 iunie 2025, Consiliul Județean Galați așteaptă oferte din partea constructorilor pentru execuția lucrărilor de „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsonul funcțional E 581 - DJ 241 - DJ 241A - DJ 241 G”. Valoarea estimată a contractului se ridică la 77.995.463 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate - preț”. Procedura este lansată sub incidența unei clauze suspensive, atribuirea lucrărilor fiind condiționată de semnarea contractului de finanțare europeană pentru acest obiectiv de investiții.
„Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții «Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsonul funcțional E 581 - DJ 241 - DJ 241A - DJ 241G»”, cere Consiliul Județean (CJ) Galați într-o licitație lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Proiectul tehnic de execuție pentru acest obiectiv a fost aprobat de aleșii județeni în decembrie 2024, iar devizul a fost actualizat în martie 2025. Conform acestor documente, ar urma să fie executare lucrări pe următoarele tronsoane de drumuri județene: „pe DJ 241 se execută lucrări între localitățile Berheci și Gohor, km 0+000 - km 8+090, km 8+750 - km 9+255, km 9+460 - km 10+430 L= 9,565 km; pe DJ 241A se execută lucrări între localitățile Gohor și Corcioveni, km 0+000 - km 1+910 L = 1,910 km; pe DJ 241G se execută lucrări între localitățile Corcioveni și Brăhășești, km 0+000 - km 4+500 L=4,500 km. Lucrările de reabilitare și modernizare cu lungimea totală de 15,975 km urmează a fi executate pe sectoarele unde îmbrăcămintea rutieră este din mixturi asfaltice, dar cu stare de degradare evidentă”.
Practic, porţiunile de şosea vizate de acest proiect vor asigura accesul din drumul european către comuna Brăhăşeşti.
Ce solicită autoritățile județene
În documentația licitației sunt prevăzute nu numai lucrări propriu-zise de modernizare a drumurilor județene, ci și deviere sau protejare de conducte și rețele suprapuse pe amplasament.
Între cele mai importante intervenții nominalizăm: „aducere a părții carosabile la lățimea și capacitatea portantă corespunzătoare, prin execuție de casete de supralărgire sau execuție de infrastructură nouă pe toată lățimea drumului, inclusiv supralărgiri și supraînălțări în curbe; realizare suprastructură rutieră nouă din mixturi asfaltice cu grosime fixă; reabilitare de poduri pe traseul studiat și amenajarea albiei amonte si aval; reabilitare/ execuție de podețe transversale și longitudinale pe traseul studiat; realizare de șanțuri betonate și rigole carosabile pe anumite tronsoane din cadrul proiectului”.
De asemenea, mai sunt prevăzute: trotuare pietonale și piste pentru bicicliști pe zone din intravilanul localităților; amenajare stații pentru transport public; podețe de acces cu placă armată peste șanțuri pentru asigurarea accesului auto și pietonal la proprietățile adiacente proiectului; amenajări ale drumurilor laterale întâlnite pe traseu până la limita cadastrală sau pe 10 metri lungime; aducerea la cotă a căminelor de rețele suprapuse cu lucrările proiectate.
Consiliul Județean cere și semnalizare rutieră pentru siguranța și confortul rutier: treceri de pietoni cu led, marcaj rutier transversal și longitudinal, marcaje rezonatoare, parapeți metalici direcționali prevăzuți cu elemente reflectorizante, semnalizare poduri si podețe și montare borne kilometrice şi hectometrice.
Durata de realizare a lucrărilor de modernizare este estimată la 18 luni.
Finanțarea obiectivului de investiții se va face doar cu fonduri din cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027. Prin urmare, Consiliul Județean Galați va semna contractul de lucrări numai în măsura în care fondurile necesare achiziției vor fi asigurate prin semnarea contractului de finanțare. În caz contrar, își rezervă dreptul de a anula procedura de achiziție după primirea notificării cu privire la neacordarea finanțării.