Povestea regenerării urbane din Micro 19, unde Primăria municipiului Galaţi a fost nevoită să plătească 11.000 de euro pentru un garaj şi să răscumpere cu 45.232 de lei fără TVA o concesiune, pentru a demola două coşmelii, se repetă. De această dată într-o formă nouă, în cartierul Siderurgiştilor Vest. Aici va fi necesară exproprierea celor 12 proprietari de teren și construcții - garaje, situate în bateria din spatele blocului SD1A.
Un contract recent atribuit de Primăria municipiului Galaţi ne-a atras atenţia în mod deosebit. Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, Primăria va plăti 10.000 de lei fără TVA firmei ieşene Getyka Financiar SRL, pentru serviciile de elaborare a unui raport de evaluare. Acesta este necesar în vederea exproprierii mai multor proprietari care dețin imobile proprietate privată pe amplasamentul investiției „Refacere Sistem Rutier și Regenerare Urbană - Cartier Siderurgiștilor Vest”.
Intrigaţi de perspectiva unor exproprieri, am solicitat Compartimentului de presă al Primăriei să ne ofere detalii: despre câţi proprietari este vorba, ce imobile sunt vizate, unde sunt amplasate acestea şi care este motivul exproprierii.
De ce sunt necesare exproprierile
„Procedura are în vedere exproprierea celor 12 proprietari de teren și construcții - garaje, situate în bateria din spatele blocului SD1A. Menționăm faptul că, inițial, terenul aferent bateriei de garaje a făcut obiectul unei proceduri de punere în posesie, în temeiul Legii 10/2001, respectiv a unei Sentințe Civile din anul 2005, definitivă și irevocabilă, precum și a unei Decizii Civile din anul 2008. Persoana care a dobândit terenul în urma punerii în posesie a procedat la dezmembrarea acestuia și la vânzarea de loturi distincte, proprietarilor de construcții garaje.
Serviciul de specialitate din cadrul Primăriei a gestionat contractele de închiriere teren, doar până la momentul punerii în posesie a terenului. Pe viitor, în zona la care faceți referire avem în plan realizarea unei căi de acces și a unei parcări”, ne-a comunicat, cu celeritate, administraţia locală.
Desigur, exproprierile vor ajunge la votul aleşilor locali, documentaţia necesară fiind doar primul pas în cadrul procedurilor prevăzute de lege. Numai că povestea seamănă foarte bine cu cea petrecută în Micro 19 şi pe care ziarul „Viaţa liberă” a urmărit-o cu atenţie: noua parcare amenajată în vecinătatea Spitalului Județean, în cadrul lucrărilor de „Reparații sistem rutier și regenerare urbană cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21”.
Regenerare urbană parazitată de coşmelii
După cum ziarul „Viaţa liberă” a relatat în repetate rânduri, administraţia locală a fost nevoită să cumpere un garaj - proprietate privată şi să răscumpere o concesiune cu 45.232 de lei fără TVA pentru a elimina de pe amplasament două coşmelii. Un garaj şi un fost spaţiu comercial parazitau zona supusă regenerării urbane.
Au fost respectate procedurile legale, dar finalizarea obiectivului a durat din august 2022 până în 2024.
Regenerare în Siderurgiştilor Vest
Revenind la cartierul Siderurgiştilor Vest, reamintim că lucrările au început în octombrie 2023. Pentru „Refacere sistem rutier și regenerare urbană Cartierele Aurel Vlaicu I și Siderurgiștilor Vest” a fost încheiat un contract multianual, pe o perioadă de patru ani, cu asocierea Citadina 98 SA - Tancrad SRL. Valoarea contractului este de 23,4 milioane de lei fără TVA.
Cele două cartiere vor beneficia de: crearea de noi locuri de parcare și refacerea celor existente, reparații la carosabil și trotuare, realizarea de marcaje și semnalizări rutiere, desființarea construcțiilor provizorii (garaje, chioșcuri etc.), refacerea spațiilor verzi, realizarea de racorduri necesare stațiilor pentru mașinile electrice și hibrid etc.
Zona cartierului Aurel Vlaicu vizată este delimitată de străzile 1 Decembrie 1918, Basarabiei, Nufărului și Aurel Vlaicu, iar cea a cartierului Siderugiștilor Vest este delimitată de străzile Siderurgiștilor, Gheorghe Doja, Fagului și Energiei.