Circuitul copacilor în Pădurea Gârboavele. Defrişări şi plantări făcute anul acesta (FOTO)

Circuitul copacilor în Pădurea Gârboavele. Defrişări şi plantări făcute anul acesta (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Invit pe mari iubitori de natură la Gârboavele. Fraților, vă rog frumos: la pădure! Orașul e cu betoane”, răbufnea, recent, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la adresa gălăţenilor care critică ori se arată îngrijoraţi cu privire la modul în care urmează a fi modernizată Faleza Dunării. Numai că şi în Pădurea Gârboavele se fac investiţii şi modernizări care necesită defrişări. Iar îngrijirea pădurii presupune şi plantări, dar şi îndepărtarea arborilor uscaţi, bolnavi sau prăbuşiţi.

Extinderea zonei de agrement din Pădurea Gârboavele cu două instalații de tip sanie (bob suspendat), piste de mountain bike, loc de joacă şi spaţiu de relaxare face obiectul unei investiţii a Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi. Lucrările, în valoare de 15,17 milioane de lei cu TVA, ar trebui să se încheie în septembrie, după cum promite preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea. Numai că punerea în practică a acestui proiect a necesitat şi defrişări.

Sesizare primită la redacţie

„Defrișările au fost făcute pe zone extinse în serpentine, dar și perpendicular pe versantul estic al pădurii. Dacă anul acesta vor fi ploi rapide de vară, tot frunzișul neprotejat va fi cărat de către șuvoaie în vale, dezgolind versantul și creând condiții de apariție a ravenelor (râpi).

Au fost tăiați câțiva zeci de stejari pufoși, din cei care mai erau încă în viață, pentru că mulți dintre copaci sunt uscați, pădurea constând acum dintr-o masă aproape compactă de boscheți, care absorb apa provenită din puținele precipitații care mai cad în zonă, «furând» apa copacilor care au rădăcini la adâncime mai mare.

CJ Galați, «administratorul» pădurii, a plantat câțiva copaci în valea din partea de vest a pădurii, și în partea de sud a ei, dar rezultatele sunt foarte slabe”, scrie în sesizarea pe care am primit-o pe adresa redacţiei.

Pentru că nu suntem specialişti în silvicultură, am încercat să obţinem informaţii şi răspunsuri de la Consiliul Judeţean Galaţi.

Ce am întrebat Consiliul Judeţean

Desigur, am solicitat instituţiei un punct de vedere cu privire la sesizarea prezentată.

De asemenea, am cerut să ni se comunice punctual: câți copaci au fost tăiați pentru amenajarea pistelor de bob, ce suprafață a fost defrișată şi ce riscuri de a se crea ravene există.

Desigur, am mai întrebat şi când au avut loc ultimele plantări în Pădurea Gârboavele, câți și ce copaci au fost plantați. Şi, desigur, ce lucrări de îngrijire și optimizare a sănătății arborilor se execută anual în Pădurea Gârboavele, și de către cine.

Ce ne-a răspuns instituţia 

„Pentru implementarea obiectivului de investiţie «Amenajare zonă de agrement cu instalaţii de tip sanie, piste biciclete tip montan, loc de joacă şi relaxare în Pădurea Gârboavele», s-au înlăturat arborii uscaţi, bolnavi, prăbuşiţi din cauza fenomenelor meteo nefavorabile şi, de asemenea, vegetaţia invazivă şi ţesuturile vegetale aflate pe amplasamentul lucrării, suprafaţa curăţată fiind de 1.800 metri pătraţi”, ne-a transmis Consiliul Judeţean Galaţi.

Instituţia a ţinut să precizeze că s-au respectat documentaţiile tehnice de specialitate, avizate şi aprobate de instituţiile abilitate. Şi că lucrările de execuţie sunt supervizate de către specialişti în domeniu, conform Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii.

„Nu s-au depistat riscuri privind crearea de ravene sau accidente de teren”, ne-a asigurat instituţia.

Paltini şi stejari trebuie să prindă rădăcini

„În Pădurea Gârboavele, zona turistică, se fac anual tăieri de igienă, prin parcurgerea unor suprafeţe ale pădurii pentru extragerea arborilor uscaţi, bolnavi, prăbuşiţi din cauza fenomenelor meteo nefavorabile.

Anul acesta, în Pădurea Gârboavele au avut loc următoarele plantări: pe 12 martie au fost plantaţi 170 de puieţi din specia paltin de câmp; pe 3 aprilie au fost plantaţi 200 de puieţi de stejar pedunculat, iar pe 5 aprilie au fost plantaţi alţi 2.000 de puieţi de stejar pedunculat.

Lucrările de îngrijire şi de optimizare a sănătăţii arborilor se realizează conform Planului de amenajare a pădurii, Planului de management şi Regulamentului sitului Natura 2000 ROSCI 0151 Pădurea Gârboavele şi al ariei naturale protejate de interes naţional Pădurea Gârboavele, aprobat prin ordinul Ministerului Mediului din 2016”, ne-a comunicat Consiliul Judeţean Galaţi.

Citiți și:

Bob cu bob se face pista. Toamnă cu adrenalină şi senzaţii tari la Gârboavele

Galerie de imagini

Citit 1989 ori Ultima modificare Duminică, 20 Iulie 2025 23:17

5 comentarii

  • postat de George
    Duminică, 20 Iulie 2025 11:25
    128.127.118.***
    De la complexul Stejarul, pana in capatul padurii, pe stanga, nu mai sunt decat tufe, toti stejarii s-au uscat, parca-s corne de cerb.
    CJ sa-si demoleze fanarele, de la ultimul proiect de "SUCCES".
    1
    2
  • postat de lupamea
    Sâmbătă, 19 Iulie 2025 16:18
    86.120.239.***
    Sa cante drujbele, sa curga betoanele! Copaci de tabla, nimic? O parcare? Hai ca se poate! Ambitie sa fie!
    2
    11
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 19 Iulie 2025 13:47
    86.124.200.***
    Primaria si Prefectura fac concurs : Cine distruge mai repede si mai mult orasul si imprejurimile lui !!!
    2
    12
  • postat de Nemulțumit de Primărie
    Sâmbătă, 19 Iulie 2025 09:03
    128.127.118.***
    Nu mai cred în „plantările” primăriei! În Galați, plantează în fiecare an și din 200 puieți, dacă se prind cinci. Dacă faci același lucru de 35 de ori, de ce ți-ar ieși altfel a 36-a oară?
    1
    14
  • postat de Gogoși
    Vineri, 18 Iulie 2025 21:41
    86.124.202.***
    Pardon, pe google maps se vede pădure verde sănătoasă ,nu uscaciuni .Cineva vinde gogosi. Oare Fotea?
    7
    20

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro