Guvernul elimină indemnizațiile membrilor ATOP

Guvernul elimină indemnizațiile membrilor ATOP
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Începând de la 1 august 2025, membrii Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) nu vor mai primi indemnizații pentru participarea la ședințele acestei structuri consultative. Măsura, adoptată în ședința de joi, 24 iulie, a Guvernului, a fost anunțată de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și este prima dintr-o serie de acțiuni menite să reducă cheltuielile administrative la nivel local, relatează Digi24.

Conform Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), activitatea desfășurată în cadrul ATOP, atât în ședințele plenare, cât și în cele ale comisiilor, va fi neremunerată. În trecut, membrii acestor organisme beneficiau de indemnizații de ședință stabilite de consiliile județene sau de Consiliul General al municipiului București, în cuantumuri ce variau între 5 și 10% din indemnizația lunară a președintelui consiliului județean sau a primarului general.  

„Reducem costurile serviciilor publice cu aproape 22 milioane de lei pe an, iar economiile pentru 2025 sunt de 6,8 milioane de lei”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Diferențele mari între județe, lipsa unui criteriu unitar de stabilire a indemnizațiilor și rolul pur consultativ al ATOP au fost principalele argumente în favoarea acestei decizii.

În unele cazuri, costurile erau semnificative: un membru ATOP din județul Arad putea încasa până la 2.500 de lei pentru o singură ședință, în timp ce în Sălaj suma era de aproximativ 1.000 de lei, iar în Alba - în jur de 1.600 de lei. Într-un județ, cheltuielile lunare pentru această structură puteau ajunge la 50.000 de lei, iar anual depășeau 600.000 de lei.

ATOP este o structură fără personalitate juridică, organizată la nivelul fiecărui județ și al municipiului București, care reunește reprezentanți ai consiliilor județene, ai Jandarmeriei și Poliției. Deși nu are putere decizională, activitatea sa are ca scop îmbunătățirea eficienței serviciului Poliției Locale în comunitate.

Ministrul Dezvoltării a precizat că, prin această măsură, Executivul transmite un mesaj clar: reducerea cheltuielilor publice nejustificate este o prioritate. Eliminarea indemnizațiilor ATOP este văzută ca un pas firesc într-un demers mai amplu de eficientizare a administrației publice locale și de reașezare a bugetelor în funcție de necesitățile reale ale cetățenilor.

Citit 1007 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iulie 2025 12:14

3 comentarii

  • postat de Dorel
    Vineri, 25 Iulie 2025 18:40
    5.13.163.***
    ATOP, înființată pt golanii și bețivii nesătui cat au fost în funcții, banii ii sparg la păcănele. De remarcat, că cei de la ATOP, Galați, nu au făcut nimic când erau în funcții dar mai ales acum
    0
    6
  • postat de Nelui Iacob
    Vineri, 25 Iulie 2025 14:16
    91.51.75.***
    Cum mai oameni buni, Marele Zeus de la Politia Locala Galați, Dobrea Marius, sa ia 10.000 de lei pentru ca e președinte ATOP pe Galați. Pai nu directorul unui institutii și e plătit pentru asta?
    0
    9
  • postat de Uun pesedist
    Vineri, 25 Iulie 2025 12:09
    188.27.52.***
    Cate structuri ati inventat, jefuitorilor vreme de 30 de ani, ca sa puneti tara pe chituci, acum va tremura izmenele ca va dispar hotiile, voi si neamurile voastre p.s.diste.
    0
    16

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro