SC Apă Canal, informaţii transparente

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Ajungem, astăzi, la cea de-a treia societate - în ordine alfabetică - de interes local din municipiul Galaţi asupra căreia ne concentrăm atenţia pentru a vedea cât de transparentă este ea în informaţiile către cetăţeni şi mai ales, cât de utile sunt aceste informaţii pentru gălăţeni. După trista experienţă de a descoperi site-ul cu mari probleme al societăţii Administraţia Pieţelor (care, însă, între timp a remediat disfuncţionalităţile, publicând toate declaraţiile de avere!) şi după surpriza aproape plăcută a site-ului societăţii falimentare Apaterm, putem spune că site-ul SC Apă Canal este de departe cel mai bine pus la punct de până acum.

Datorii şi asociaţii fără apă potabilă

Prima pagină care se deschide aduce şi cele mai importante informaţii pentru cetăţeni, precum străzile pe care se desfăşoară lucrări de reparaţii sau de reabilitare a conductelor de apă şi canalizare, ce investiţii urmează să se mai realizeze în oraş şi judeţ, ori care sunt asociaţiile cărora SC Apă Canal le-a sistat furnizarea apei potabile, ori căror asociaţii le furnizează acest serviciu cu program, din cauza datoriilor neachitate.

Preţuri actualizate, salarii necunoscute

Toate serviciile disponibile au tarifele actualizate, la fel şi preţul perceput pentru apă potabilă, dar şi cel socotit pentru apa uzată, la serviciul de canalizare. Se poate afla şi structura organizatorică a societăţii, cartea ei de vizită, iar datele despre angajaţii societăţii sunt umbrite doar de lipsa declaraţiilor de avere ale acestora. La fel ca şi în cazul altor societăţi locale şi aici conducerea poate motiva lipsa declaraţiilor de avere prin faptul că nu sunt funcţionari publici, ci angajaţi ai unei societăţi comerciale, însă faptul că societatea foloseşte bani publici - chiar şi din încasări -, ca să nu mai vorbim că este administrată tot de Consiliul Local, cel care şi numeşte directorul unităţii, ar fi suficiente motive pentru publicarea declaraţiilor de avere. Secţiunea „media” are două subcapitole, unul ocupându-se exclusiv de lucrările realizate prin proiectul ISPA, cel care urmează să se finalizeze într-o lună.

Circuitul apei, pe înţelesul celor mici

La secţiunea „circuitul apei”, cei interesaţi pot afla date despre reţeaua de apă din oraş, branşamente, staţii de pompare dar şi ape menajere.

Societatea are până şi o secţiune dedicată copiilor, în care utilitatea proiectului ISPA este explicată pe înţelesul celor mici. Cu desene naive şi explicaţii scurte, în cărticică se explică atât circuitul apei în natură cât şi procedeele prin care apa ajunge să fie livrată la robinet, ori măsurile prin care se poate economisi apa. În plus, cetăţenii pot afla adresele casieriilor, dar şi programul acestora de funcţionare, când pot veni în audienţă la conducerea societăţii.

Citit 1220 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2011 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.