Facilităţi în transportul local - Gratuităţi şi reduceri pentru elevi şi pensionari

Facilităţi în transportul local - Gratuităţi şi reduceri pentru elevi şi pensionari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul local a decis ca gălăţenii cu vârsta peste 65 de ani să beneficieze în anul 2012 de abonament gratuit pe toate liniile de transport ale Transurb, aşa cum s-a întâmplat şi înanii 2007, 2008, 2009 şi 2010. În anul care tocmai se încheie, persoanele trecute de 65 de ani nu au avut gratuitate decât pe o singură linie, reducerea facilităţii fiind pusă de autorităţi pe seama crizei financiare. Aleşii au decis să revină la această înlesnire totală pentru că, deloc întâmplător, anul care vine este unul electoral.

În schimb, pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la 350 lei/lună, vor avea la fel ca în 2011, abonament gratuit pe o singură linie. Elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, precum şi pentru celelalte categorii de pensionari care nu se încadrează în categoriile de mai sus vor beneficia, la fel ca în acest an, de o reducere cu 50 la sută a abonamentului pe o singură linie.

Cât costă?
Potrivit SC Transurb SA Galaţi de facilităţile în transport au beneficiat în medie, pe lună, în cursul acestui an, 20.314 persoane cu vârsta peste 65 de ani, 174 de pensionari cu pensia de până la 350 lei/lună, 818 pensionari cu invaliditate, 2.081 alte categorii de pensionari şi 4.830 de elevi şi studenţi. Valoarea facilităţilor pentru toate aceste categorii de persoane se ridică la 11.901.240 de lei, din care nu mai puţin de 9,7 milioane înseamnă doar abonamentul pe o linie pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

În plus, au mai beneficiat de abonamente gratuite sau cu tarif redus şi alte categorii de gălăţeni, înlesnirile acordate ridicând factura plătită de la bugetul local: revoluţionari – 137.840 de lei, veteranii –148.400 de lei, donatori de sânge – 7.180 de lei şi voluntari şi beneficiari ai cantinei de ajutor social - 19.720 de lei.

Conform autorităţilor, suma necesară pentru acoperirea facilităţilor acordate în anul 2011 la transportul public local de persoane pentru categoriile de persoane care beneficiază de aceste drepturi prin legi speciale şi pentru categoriile de persoane stabilite prin hotărâri ale consiliului local este de 12.194.660 lei. În aceste condiţii, pe baza numărului de abonamente acordate în anul 2011 şi a tarifelor aprobate, autorităţile au ajuns la concluzia că suma care trebuie alocată suplimentar în anul  2012 este de 9.750.720 lei.

Documente necesare
Abonamentele vor fi eliberate de SC Transurb SA Galaţi, la solicitarea persoanelor îndreptăţite, pe baza unor documente. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani au nevoie pentru a intra în posesia gratuităţii pe toate liniile doar de actul de identitate. Restul pensionarilor vor trebui să prezinte actul de identitate şi cuponul de pensie din luna anterioară pentru care se solicită abonamentul.

Pensionarii de invaliditate vor prezenta actul de identitate, cuponul de pensie din luna anterioară pentru care se solicită abonamentul şi actele doveditoare privind încadrarea într-un grad de invaliditate. În cazul elevilor şi studenţilor, actul de identitate şi adeverinţa din care să rezulte că sunt elevi sau studenţi ai unei instituţii de învăţământ acreditate din municipiul Galaţi sunt suficiente pentru a obţine reducerea de 50 la sută a abonamentului pe o linie de transport.

 

Citit 5083 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2011 23:11

14 comentarii

 • postat de c
  Sâmbătă, 31 Decembrie 2011 17:30
  s
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigel
  Miercuri, 28 Decembrie 2011 18:13
  Legea cu Bucurestiu e noua in caz ca nu stiati...data chiar luna asta...ar trebui sa va mai documentati voi...cautati pe siteul de la adevarul
  0
  0
  Raportează
 • postat de @gigel
  Miercuri, 28 Decembrie 2011 00:59
  mai gigele..despere ce anume vb tu ca la bucresti nu se da amenda?????? gresit baietele...la Bucuresti esti OBLIGAT sa-ti cumperi un bilet cu doua calatori, pt ca nu gasesti alceva, iar daca te prinde fara bilet amenda este de un milion de lei ,adica 500 in 24 de ore..stiu sigur asta..asa ca mai documeteaza-te cand scrii ceva!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Marți, 27 Decembrie 2011 16:02
  @ gigel
  Foarte bine face, ar trebui inzecita amenda. Se vede ca tu nu-ti cumperi bilet si esti nemultumit ca-ti da amenda daca nu reusesti sa te tocmesti cu controlorii.
  In Bucuresti lumea e mult mai civilizata si-si cumpara bilete pe cand la noi, daca doar te-ar da jos, nu si-ar mai cumpara nimeni bilete si compania ar acumula pierderi imense.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigel
  Marți, 27 Decembrie 2011 15:49
  astia de la "SC Transurb SA" sunt niste c****i care nu stiu cum sa profite de pe urma locuitorilor din Galati...Esti prins cu biletul necompostat in autobuz iar ei iti dau amenda...In timp ce RATBul in Bucuresti daca te prinde cu bilet necompostat doar te da jos din mijlocul de transport fara ati da amenda...
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigel
  Marți, 27 Decembrie 2011 15:48
  astia de la "SC Transurb SA" sunt niste c****i care nu stiu cum sa profite de pe urma locuitorilor din Galati...Esti prins cu biletul necompostat in autobuz iar ei iti dau amenda...In timp ce RATBul in Bucuresti daca te prinde cu bilet necompostat doar te da jos din mijlocul de transport fara ati da amenda...
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigel
  Marți, 27 Decembrie 2011 15:47
  astia de la "SC Transurb SA" sunt niste c****i care nu stiu cum sa profite de pe urma locuitorilor din Galati...Esti prins cu biletul necompostat in autobuz iar ei iti dau amenda...In timp ce RATBul in Bucuresti daca te prinde cu bilet necompostat doar te da jos din mijlocul de transport fara ati da amenda...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Marți, 27 Decembrie 2011 13:29
  Este incredibil cum cetatenii orasului nu fac scandal in legatura cu aceste abonamente. De altfel pensionarii si altii ies in strada pt pensii si alte chestii ce tin de ei, dar ii doare in cot de restul. Pai sa va spun eu ca in Bucuresti un abonament pe toate liniile este la INTREG 50 de lei ! Iar pt elevi la jumatate este 25 de lei. Cum se poate ca in oraselul asta sa fie dublu? Calatoria este mai scumpa in capitala, dar cand vine vorba de abonamente este foarte bine. Se compara numarul de linii de transport, dar si salariile celor din capitala cu transportul si salariile din Galati? Probabil orasul este de doua ori mai mare decat Bucurestiul si nu stiu eu.
  Intrati aici si cititi: http://www.ratb.ro/abonamente.php
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel
  Marți, 27 Decembrie 2011 12:07
  Dragi pensionari ai Galatiului, mergeti cu totii la vot si dati-le inca un mandat, pe langa abonamente gratuite pe toate linile, o sa mai primiti si vreo galeata, un faras, un mic o bere...doar asa se obtin voturile in romanica anului 1990-2011 si...fereasca Dumnezeuin 2012...!
  0
  0
  Raportează
 • postat de O pensionara
  Marți, 27 Decembrie 2011 11:54
  Desi sant o beneficiara a gratuitatii pe transportul ih comun care imi este foarte necesar,consider ca un abonament gratuit numai pe 2 linii la alegere ar fi suficient. Nu cred ca unei persoane in varsta ii sant necesare toate traseele,iar suma achitata de primarie ar fi mai mica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Marți, 27 Decembrie 2011 11:52
  Si asa nu incap in autobuz dimineata de trebuie sa astept cel putin doua ca sa am loc pe scara, acum nu o sa mai am nici o sansa de batranii care vor sa se plimbe.
  Si da! I-am auzit cum ziceau ca au iesit la plimbare... cu autobuzul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Victor
  Marți, 27 Decembrie 2011 11:00
  Nu stiti ce vorbiti.Nu stii cand ai o problema de viata si de moarte.Si banii sunt o problema pentru majoritatea batranilor peste 65 de ani.Faci miscare la pas si,deodata ai nevoie de mijloc de transport pentru a te intoarce acasa.
  Ori sunteti prea mici si nu aveti bunici peste 65 de ani ori sunteti niste rai din fire.Sa fiti sanatosi si sa depasiti cei 65 de ani de viata.Noi tot mai tinem minte mersul pe jos sau pe scara mijloacelor de transport.Atentie la ce va doriti ca nu cumva sa se realizeze.In rest,sanatate si bucurii la toata lumea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Marți, 27 Decembrie 2011 09:24
  bani aruncati aiurea! macar puteati a faceti un sondaj si sa vedeti de cate calatorii are nevoie pe luna un pensionar! sa zicem ca maxim 30! cu restul de bani pe care ii aruncati pe geam prin subventii, faceati altceva tot pt pensionari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 27 Decembrie 2011 08:33
  Aiureli electorale si subventie mascata pentru Transurb.Asa se explica anunturile prin care pensionarii sunt chemati sa-si ridice abonamentele . La ce-mi trebuie abonament atata timp cat fac cel mult 5 calatorii ,dus intors ,pe an. Pentru ce să mă fâţâi prin oras cand gasesc tot ce-mi trebuie la puzderia de magazine din oras? Pentru 15 de lei cat costa in realitate calatoriile mele anuale ,daca asi apela la abonamentul gratuit, asi baga,din banii contribuabililor, in buzunarul Transurb suma de 480 lei anual.Poate ne da CL si piciore si forta sa urcam in mijloacele de transport .Si de ce aceasta devalmăsie , toti pensionarii cu varsta peste 65 ani , de ce si cei care au pensii peste 2000 de lei ? Cunosc o persoana care bate in suta de mii de lei ,are nevoie de gratuitati?Si de ce iarasi de-a valma toti revolutionarii? Nu ar trebui numai urmasii eroilor si ranitii ? Bani astia ar trebui utilizati pentru ajutorarea copiilor saraci si cu medicamente a pensionarilor cu pensii mici .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.