Facilităţi în transportul local - Gratuităţi şi reduceri pentru elevi şi pensionari

Facilităţi în transportul local - Gratuităţi şi reduceri pentru elevi şi pensionari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul local a decis ca gălăţenii cu vârsta peste 65 de ani să beneficieze în anul 2012 de abonament gratuit pe toate liniile de transport ale Transurb, aşa cum s-a întâmplat şi înanii 2007, 2008, 2009 şi 2010. În anul care tocmai se încheie, persoanele trecute de 65 de ani nu au avut gratuitate decât pe o singură linie, reducerea facilităţii fiind pusă de autorităţi pe seama crizei financiare. Aleşii au decis să revină la această înlesnire totală pentru că, deloc întâmplător, anul care vine este unul electoral.

În schimb, pensionarii care cumulează venituri din pensie de până la 350 lei/lună, vor avea la fel ca în 2011, abonament gratuit pe o singură linie. Elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, precum şi pentru celelalte categorii de pensionari care nu se încadrează în categoriile de mai sus vor beneficia, la fel ca în acest an, de o reducere cu 50 la sută a abonamentului pe o singură linie.

Cât costă?

Potrivit SC Transurb SA Galaţi de facilităţile în transport au beneficiat în medie, pe lună, în cursul acestui an, 20.314 persoane cu vârsta peste 65 de ani, 174 de pensionari cu pensia de până la 350 lei/lună, 818 pensionari cu invaliditate, 2.081 alte categorii de pensionari şi 4.830 de elevi şi studenţi. Valoarea facilităţilor pentru toate aceste categorii de persoane se ridică la 11.901.240 de lei, din care nu mai puţin de 9,7 milioane înseamnă doar abonamentul pe o linie pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

În plus, au mai beneficiat de abonamente gratuite sau cu tarif redus şi alte categorii de gălăţeni, înlesnirile acordate ridicând factura plătită de la bugetul local: revoluţionari – 137.840 de lei, veteranii –148.400 de lei, donatori de sânge – 7.180 de lei şi voluntari şi beneficiari ai cantinei de ajutor social - 19.720 de lei.

Conform autorităţilor, suma necesară pentru acoperirea facilităţilor acordate în anul 2011 la transportul public local de persoane pentru categoriile de persoane care beneficiază de aceste drepturi prin legi speciale şi pentru categoriile de persoane stabilite prin hotărâri ale consiliului local este de 12.194.660 lei. În aceste condiţii, pe baza numărului de abonamente acordate în anul 2011 şi a tarifelor aprobate, autorităţile au ajuns la concluzia că suma care trebuie alocată suplimentar în anul  2012 este de 9.750.720 lei.

Documente necesare

Abonamentele vor fi eliberate de SC Transurb SA Galaţi, la solicitarea persoanelor îndreptăţite, pe baza unor documente. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani au nevoie pentru a intra în posesia gratuităţii pe toate liniile doar de actul de identitate. Restul pensionarilor vor trebui să prezinte actul de identitate şi cuponul de pensie din luna anterioară pentru care se solicită abonamentul.

Pensionarii de invaliditate vor prezenta actul de identitate, cuponul de pensie din luna anterioară pentru care se solicită abonamentul şi actele doveditoare privind încadrarea într-un grad de invaliditate. În cazul elevilor şi studenţilor, actul de identitate şi adeverinţa din care să rezulte că sunt elevi sau studenţi ai unei instituţii de învăţământ acreditate din municipiul Galaţi sunt suficiente pentru a obţine reducerea de 50 la sută a abonamentului pe o linie de transport.

 

Citit 5456 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2011 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.