Consiliul Local cu restanţe - Cuiele din talpa administraţiei locale

Consiliul Local cu restanţe - Cuiele din talpa administraţiei locale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Scandalul, absenteismul major, gesturile electorale şi populismul ieftin au marcat şedinţele Consiliului Local * Soarta reţelelor Apaterm, managementul Teatrului Muzical şi sediul Primăriei chiriaşe sunt restanţele cu care administraţia locală a păşit în 2012, ultimul an al acestui mandat *

Ne-am îndatorat pe zece ani, la BRD, pentru 61 de milioane de lei, cu dobândă de 7,5 la sută, iar primele trageri din împrumut vor fi efectuate din ianuarie 2012. Pentru ce? În principal, pentru reabilitarea celor 29 de străzi cu carosabilul distrus de lucrările ISPA. George Cubasa nu mai este directorul Apaterm, iar primarul Dumitru Nicolae şi-a asumat public o parte din vină pentru situaţia în care a ajuns societatea, pe muchia falimentului. Apa caldă şi căldura s-au scumpit cu 33,08 lei, iar apa rece şi canalizarea se vor scumpi procentual până în 2014.

Parcul Industrial a fost resuscitat după şapte ani în care a lâncezit năpădit de stufăriş, iar Stadionul „Dunărea” a fost rebotezat la foc automat „Nicolae Rainea”. Salariile directorilor generali, adjuncţi, tehnici, comerciali şi de toate neamurile au fost plafonate, iar dările locale s-au mărit cu cinci la sută. Acestea sunt cele mai importante din cele 622 de hotărâri luate de aleşii locali în 11 şedinţe ordinare, şase întruniri de îndată şi una extraordinară (fără a pune la socoteală şedinţa extraordinară boicotată în semn de protest de PNL, PC şi PDL şi cea contramandată din lipsă de cvorum).

Încercări eşuate

Grupurile PDL şi PC au încercat, fără succes, încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a reţelelor către Electrocentrale. Democrat-liberalii s-au chinuit degeaba să-l suspende din funcţie pe directorul Teatrului Muzical, Florin Melinte. La insistenţele viceprimarului PSD Nicuşor Ciumacenco, Florin Melinte a demisionat. Păpuşile şi marionetele Secţiei „Gulliver” a Teatrului Dramatic au sperat că vor redeveni, la propunerea consilierului PC Eugen Găvan, Teatru de Păpuşi. Visul li s-a spulberat pentru că primarul Dumitru Nicolae, mandatat de întregul CL să găsească o soluţie, n-a făcut nimic.

Aleşii locali liberali au pus la îndoială legalitatea şi cuantumurile preţurilor de vânzare estimate de GeoTopoCad-Expert, serviciu din cadrul Primăriei. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi de locatari au luat de două ori cu asalt legislativul local, prima dată ca să ceară aplicarea legii privind ştergerea penalităţilor la întreţinere, şi a doua oară pentru încredinţarea reţelelor edilitare către Electrocentrale. Au plecat aşa cum au venit. Consilierii PDL nu au fost străini de uriaşa desfăşurare de forţe. În rest, discuţiile aprinse, certurile, reproşurile, ironiile, discursurile electorale şi populiste au marcat lungile dezbateri ale CL. Chiar viceprimarul PNL Mircea Cristea a propus ironic „să li se dea consilierilor la intrarea în sală câte o felie de lămâie, să le mai taie greaţa de la atâta demagogie”.

Chiul

În lunile mai şi iunie, Consiliul Local a funcţionat cu un cvorum la limita de avarie, cu câte 13 absenţi din 27 de consilieri! Aleşii au aşteptat apariţia salvatoare a unui ales, oricare ar fi fost el, şi au dat telefoane chemându-se unul pe altul la şedinţe. Hotărârile privind patrimoniul, care aveau nevoie de votul a două treimi din numărul aleşilor au aşteptat mult şi bine să se adune grămadă 18 aleşi. Bizar, au fost situaţii în care proiecte de hotărâre deja votate de consilieri au fost retrase de pe ordinea de zi, ca şi când votul exprimat nu ar fi avut valoare! La comisiile CL, situaţia a fost şi mai şi! Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumaceco a scos la iveală o situaţie cu absenţele de la comisii: „Suntem puşi în situaţia să fim fraierii Primăriei, aceiaşi, care venim săptămână de săptămână, iar alţii vin la sfârşitul lunii, când se face prezenţa şi semnează pentru toată luna şi îşi mai iau şi indemnizaţia de consilier local. Paradoxul este că ăia care nu vin sunt cei mai nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în CL!”.

Aleşii au izbutit să intre în „clenciuri” şi cu fostul prefect, Cosmin Păun, şi cu actualul, Paul Florea. Când Florea le-a cerut aleşilor instituirea stării de alertă pentru că tot oraşul nu avea căldură, i s-a replicat ironic „nu suntem în stare de alertă, ci în stare de inconştienţă”.

Aleşii au de rezolvat în acest ultim an de mandat trei probleme majore: situaţia Apaterm şi implicit a reţelelor de apă caldă şi căldură, unde pierderile depăşesc vara 35 la sută, iar iarna 26 la sută, pierderi pe care tot noi le plătim. Sediul Primăriei chiriaşe a rămas tot în ceaţă, la fel şi alegerea unui manager la Teatrul Muzical.


Gafele aleşilor - Melcul s-a angajat în Primărie?

Activitatea municipalităţii a fost marcată şi de gafe. CL a alocat 30.000 de lei pentru Asociaţia Sportivă „Atletic Club Sporting Evanghelica”, grupare care nu se regăseşte în nicio competiţie oficială, hotărârea fiind revocată după patru luni, la cererea fostului prefect, Cosmin Păun. Câţiva aleşi locali PNL şi PDL au declarat senini că nu au ştiut ce votează când au respins înfiinţarea unui supermarket Carrefour în Piaţa din Micro 19. Peste 3 miliarde de lei vechi, atât a costat întârzierea punerii în aplicare de către municipalitate a unei sentinţe civile prin care Consiliul Local Galaţi era obligat să le vândă terenul aferent imobilului din strada Brăilei nr. 204 gălăţenilor Vasile Cucu şi Costel Cucu. La un an după ce le-au votat, consilierii locali au revocat hotărârile privind  contractul colectiv de muncă şi acordul colectiv de muncă din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. Aleşii au fost siliţi să dea înapoi deoarece Prefectura a constatat abateri de la legalitate în prevederile celor două documente, care ar fi trebuit să fie şi la această dată în vigoare!


Ad-hoc - Decizii de îndată

Şedinţele de îndată ale Consiliului Local nu au lipsit. Primarul Dumitru Nicolae a încercat într-o „deîndată” numirea lui George Cubasa în funcţia de administrator special (judiciar) la SC Apaterm, când societatea a intrat în reorganizare judiciară. Aleşii, inclusiv cei PSD, s-au împotrivit. La următoarea de îndată, cu voturile PSD şi PDL a fost aleasă în fruntea Apaterm inginera Adriana Stratulat, directoarea tehnică a societăţii. Tot într-o de îndată, consilierii, după ce iniţial se împotriviseră, au dat undă verde pentru supermarketul Carrefour din Piaţa Micro 19, investiţie care va atrage după ea un lanţ de supermarketuri express şi un hipermarket. Şi tot într-o de îndată, consilierii au decis cine va pleca într-o scurtă vizită de lucru în Italia...


Citit 2446 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2012 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.