Gălăţenii s-au înghesuit la cozi să-şi plătească taxele şi impozitele
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Gălăţenii s-au înghesuit la cozi să-şi plătească taxele şi impozitele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii stau în continuare la cozi pentru a-şi achita taxele şi impozitele * Primăria nu s-a pregătit pentru plata on-line: ieri nu se stabiliseră nici măcar birourile de unde se pot ridica parolele de acces *

Ieri a fost prima zi de încasare a taxelor şi impozitelor locale şi, conform tradiţiei – nu în sensul bun al cuvântului! – aproape 100 de pensionari s-au îngrămădit la coadă, trezindu-se cu noaptea în cap pentru acest lucru şi făcând coadă în faţa sediului de la Romarta. Din cauza acestor contribuabili „neliniştiţi” cărora nu li se pare nici o problemă să se trezească de la ora 4.00 pentru a prinde „un loc în faţă” la rând, cei câţiva gălăţeni, ceva mai tineri (de până în 50 de ani) care aveau de achitat alte obligaţii – amenzi, taxe – au fost nevoiţi să stea la aceeaşi coadă.

Trist este că, deşi vremurile s-au schimbat şi în 2012 avem posibilitatea să plătim on line taxele şi impozitele locale, adică aşezaţi, comod, la birou, acasă sau la muncă, practic cozile sunt la fel de mari ca în alţi ani la ghişeele celor de la Fiscalitate. Motivul? Pe de o parter, gălăţenii care nu au încă încredere într-o astfel de modalitate de plată iar, pe de altă parte, lipsa de organizare a Primăriei municipiului Galaţi. Deşi, de ieri, Primăria ar fi trebuit să înceapă distribuirea plicurilor în baza cărora gălăţenii pot plăti on-line, luni nici măcar nu se stabilise locul din care se vor distribui aceste parole!

Ca pe vremea lui Nea Nicu, la dat bani la stat

„Haide, domnule, măcar să nu mai îngheţăm afară, să stăm înăuntru!”, cereau oamenii, nemulţumiţi, ieri, poliţistului local de la uşa Direcţiei de Fiscalitate, care le-a transmis acestora că nu le poate da drumul tuturor înăuntru, ci doar unui număr fix, astfel încât să nu se creeze înghesuială înăuntru. Un sistem de gândire de tristă amintire şi lipsit de respect faţă de cetăţenii care, în acelaşi stil de tristă amintire s-au trezit cu noaptea-n cap pentru a „prinde rând” la coadă!

„Da’ de ce nu au lucrat săptămâna trecută? Şi acum de ce vin târziu la program? Ne zice că să stăm la coadă că nu lucrează decât nu ştiu ce ghişee…”, bodogănea doamna Jenica, venită să achite „o taxă, că nu veneam eu nici dacă aveam bani să stau la coada asta pentru taxe şi impozite… Da’ nu-i problemă că nici nu am bani de aşa ceva… Poate oi face rost la mijlocul anului”.

„De la patru m-am trezit, am vrut să fiu primul să dau bani… mi-era frică că altfel nu mi-i mai primeşte”, glumea, îngheţat, Vasile Râpă, pensionar. Omul spune că „şa fac în fiecare an, dau banii la stat la început de an, să aibă cei din Parlament ce salarii să încaseze!”. „Eu de la 5.00 m-am urcat în prima maşină, plătesc aici, apoi merg la spital să-l scot pe soţul”, ne-a spus o altă pensionară.

Coada era formată, în general, din oameni necăjiţi, îmbrăcaţi modest. „Am economisit în ultimele patru luni, am pus deoparte cât am putut, o sută-două, cât a mai rămas din pensie, ca să pot achita integral acum. Pentru mine contează reducerea aceea”, ne-a spus şi tanti Ileana. Prea puţini autoironici, precum Vasile Râpă, cei care îngroşau coada erau fie resemnaţi pentru timpul pe care îl pierdeau, îngheţând, în frig, fie supăraţi pe presă. „Uite de-aia am venit acu’: să ai mata ce să scrii, ca să mănânci o pâine!”, m-a apostrofat, agresiv, un bunic hipertensiv de la rând, care nu s-a recomandat, motiv pentru care nu pot să-i mulţumesc la fel de amabil precum mi s-a adresat posesorul de pomană al tâmplelor albe.  

Plata cu cardul – poveşti nemuritoare!

Majoritatea celor care stăteau la rând era la curent cu plata on-line a taxelor şi impozitelor locale. Fără excepţie, cei întrebaţi au spus însă că preferă să plătească la ghişeu, cu banii în mână. „N-am eu încredere în cardurile astea, mi-e frică, mă mai fură vreunul pe computer… Las’ să-i mai bine cu banii jos… asta cu plata on-line e poveşti … nemuritoare”, ne-a spus o femeie care stătea la rând. „Aş plăti dar n-am computer, dar îmi cumpăr unul la prima pensie”, a glumit Vasile Râpă, în timp ce un domn la vreo 50 de ani, posesor de card bancar  ne-a spus: „da, ştiu că se poate plăti pe internet, dar tot trebuie să vii să iei parola, aşa că tot la coadă stai… Eu acum am să plătesc şi taxele, pentru că oricum am venit să achit impozitul pe o maşină, că o vând”.

Totuşi, gălăţenii ar trebui să acorde ceva mai multă încredere modalităţii on-line de achitare a taxelor şi impozitelor locale, măcar pentru faptul că municipalitatea a decis (conform HCL 221/26.05.2011) să suporte de la bugetul local comisionul bancar pentru astfel de plăţi.

Primăria, nepregătită pentru sistemul de plată on-line 

„În prezent avem trei modalităţi de plată a impozitelor şi taxelor locale: cu cash, la ghişeu, cu cardul, prin POS, tot la ghişeu, sau on-line. Pentru modalitatea din urmă, persoanele trebuie să se prezinte la primărie pentru a ridica personal, cu buletinul, credenţialul, adică un plic ce conţine parola şi toate informaţiile cu privire la plata on line a impozitelor şi taxelor locale.

Deja Primăria municipiului Galaţi a primit 90.669 de credenţiale şi urmează ca în cel mai scurt timp să stabilim modalitatea de distribuire a acestora către contribuabili”, ne-a declarat Elena Lovin, directoarea Direcţiei de Fiscalitate din cadrul Primăriei Galaţi. Astfel am aflat că cele 90.669 de credenţiale sunt destinate doar gălăţenilor care au card bancar şi care au apărut în datele ANAF. Evident, în Galaţi sunt mult mai mulţi posesori de carduri bancare, care şi ei – ca, de altfel, orice contribuabil – au dreptul la plata on-line. Unde se vor adresa ei pentru a li se elibera parolele, cum se va întâmpla acest lucru şi în cât timp, rămân, deocamdată, întrebări fără răspuns.

Şi asta pentru că înmânarea parolelor se face doar personal, pe semnătura posesorului – deci gălăţenii plecaţi din oraş (în străinătate, de pildă) nu pot plăti on-line. Ca să înţelegeţi de ce sunt aşa de multe probleme, imaginaţi-vă că vorbim despre 90.669 de plicuri, aflate în 184 de colete (numai în cazul credenţialelor deja emise!), din care trebuie extrase cele solicitate de cetăţeni la un ghişeu. Pentru asta e nevoie de un spaţiu adecvat dar nu la Romarta, unde ghişeele s-ar aglomera şi mai mult! Există varianta ca acestea să fie distribuite de la sediul central al Primăriei, dar încă nu s-a luat o decizie clară în acest sens. Dacă însă s-ar opta pentru trimiterea prin poştă – cu confirmare de primire – ar însemna un efort financiar semnificativ.

Plus că autorităţile spun că, în general, mai mult de jumătate din astfel de plicuri se reîntorc la expeditor.  Deci, sunt multe probleme de lămurit. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole ne-a declarat, ieri, că urmează să se stabilească toate detaliile, după care acestea vor fi făcute publice. Un plan care, de fapt, ar fi trebuit să funcţioneze chiar de ieri, de când a început încasarea taxelor şi impozitelor locale!


 

Cât, când şi unde plătim?

Faţă de anul trecut, taxele şi impozitele locale sunt cu cinci la sută mai mari. În schimb, termenele de plată au rămas aceleaşi - 31 martie şi 30 septembrie (pentru taxe şi impozite), iar pentru chirii sau concesiuni – fiecare 15 martie, iunie, septembrie şi noiembrie. Pentru plata integrală a taxelor şi impozitelor locale de către persoanele fizice, se acordă o reducere de zece la sută din suma datorată pentru impozitele şi taxele pe clădire, teren şi cea auto.


 

Plata taxelor şi impozitelor locale pentru persoane fizice se poate achita în cele trei sedii ale Direcţiei de Fiscalitate – Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. Gălăţenii îşi pot plăti dările la sediul central, de la Romarta (program cu publicul – de luni până vineri 8.00-16.30, iar miercuri până la 18.30) şi la sediile din Micro 39, bloc J, parter şi în Micro 18, strada Brăilei, nr. 232, bloc E4, parter (program cu publicul – 8.00-15.30, de luni până joi, iar vineri, până la 12.30). Persoanele juridice plătesc la sediul de la parterul blocului A 16, aflat la intersecţia străzii Traian cu Basarabiei (program cu publicul – 8.00-15.30, iar vineri, până la ora 12.30).


 


 

Citit 5181 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.