Află cum poţi scăpa de impozitul pe clădire timp de şapte ani

Află cum poţi scăpa de impozitul pe clădire timp de şapte ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii care şi-au reabilitat termic imobilele vor beneficia de scutirea impozitului pe clădire, timp de şapte ani. După cum a anunţat viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, de facilităţile fiscale beneficiază persoanele fizice sau juridice care deţin apartamente în blocurile de locuinţe şi imobile la care s-au realizat lucrări în condiţiile OUG 18/2009, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Ciumacenco a subliniat că reabilitarea termică înseamnă mai mult decât termoizolaţia, presupune lucrări la acoperiş, subsol, casa scării, tâmplărie termopan, etc.

Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie îndeplinite o serie întreagă de condiţii. Lucrările de intervenţie realizate la clădiri trebuie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic. Din procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor trebuie să reiasă că s-au realizat lucrările recomandate de către auditorul energetic. În plus, lucrări de intervenţie trebuie realizate pe cheltuiala proprietarilor. Pe durata derulării înlesnirii, beneficiarul acesteia trebuie să achite la scadenţă toate obligaţiile faţă de bugetul local, pentru care nu beneficiază de înlesnire.

De asemenea, proprietarul imobilului este obligat să achite integral toate obligaţiile faţă de bugetul local, calculate până la data depunerii cererii de înlesnire. Potrivit viceprimarului, scutirea de plată se face din data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor, pe baza unui dosar depus la Direcţia Tehnică, dosar care trebuie să conţină următoarele: cererea contribuabilului, extras de carte funciară, actualizat, copie după autorizaţia de construcţie, copie după raportul de audit energetic, cu măsurile recomandate de auditor; copie după contractul de lucrări, copie după certificatul energetic emis după finalizarea lucrărilor, copie după certificatul de garanţie a lucrărilor executate, copie după documentele de plată: facturi, chitanţe. Atenţie, în cazul înstrăinării clădirii, scutirea de impozit nu se aplică noului proprietar.

Reabilitarea termică a unui bloc întreg presupune o cheltuială substanţială. În Galaţi vă reamintim că doar trei blocuri au intrat în programul de reabilitare termică al Guvernului - D7, C11 şi C12. Potrivit Primăriei, blocul D7 va fi finalizat anul acesta. În schimb,  Asociaţia de Proprietari 257 care cuprinde blocurile C11 şi C12 a renunţat la proiect din cauza datoriilor pe care le are.

Citit 4621 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2012 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.