Absurd de Galaţi - Oraşul dintre ape rabdă pe uscat

Absurd de Galaţi - Oraşul dintre ape rabdă pe uscat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun venit din nou în Galaţiul paradoxurilor, al situaţiilor absurde pe care autorităţile şi partidele politice în general ori (se fac că) nu le văd, ori le tolerează, ori de-a dreptul le întreţin.

„Galaţi, oraşul dintre ape”, aşa am învăţat încă din clasele primare despre municipiul nostru. Şi din punct de vedere al poziţiei geografice, relieful ne este „scăldat” de Dunăre, de confluenţa râurilor Siret şi Prut şi de lacul Brateş. Realitatea de la faţa locului arată, însă aşa: dacă plouă torenţial trei zile, Valea Oraşului intră în apă până la gât. Şi în anii trecuţi Dunărea mai avea un pic şi curgea pe Domnească, aşa de rău se umflase. Dacă nu plouă, Dunărea ne lasă pe uscat de ciudă. Important este, însă, ca noi să fim antrenaţi să rezistăm în ambele situaţii.

În vara trecută am rezistat mai bine de 35 de ore fără un strop de apă! Am puţit stoic şi am aşteptat să vină apa care întârzia pe principiul: conducta e lungă, găurile care fac din ea strecurătoare sunt multe şi dese, iar salariaţii Apă Canal se iau cu mâinile de cap şi au parte numai de surprize, de câte ori sapă o bortă ca să facă vreo lucrare.

Acum avem un termen parţial de comparaţie şi ştim cum e să nu ai apă iarna. Motivul? Pentru că afară e ger, s-a format gheaţă la Priza Dunării şi s-au înfundat pompele. Şi dă-i cu „târnăcopul” în gheaţă până când, vorba poetului, au dat de apă!

Scumpiri la apa potabilă

Vestea proastă este că, potrivit Planului anual de evoluţie a tarifelor, cerut de SC Apă Canal şi aprobat anul trecut de aleşii locali şi judeţeni, în luna iulie a acestui an ne paşte o nouă scumpire a apei potabile. Majorările vor fi aplicate anual, până în 2014! Anul trecut, tariful s-a majorat cu 18,4 la sută, ajungând la 2,85 de lei pe metru cub fără TVA. În anii următori ne aşteaptă majorări teoretic mai mici: 4 la sută în iulie 2012, 2,5 la sută în 2013 şi 2 la sută în 2014. Este foarte important, însă, de precizat că la aceste procente se vor adăuga cele ale inflaţiei, ducând astfel majorările la cote mult mai înalte. Tariful pentru canalizare, care în prezent costă 1,20 lei/mc/lună, se va umfla cu alţi 17, 10 şi, respectiv, 17 la sută, fără a socoti inflaţia, în verile anilor următori.

Citit 1065 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2012 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.