Gospodărire Urbană de peste 8 milioane de lei

Gospodărire Urbană de peste 8 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gospodărire Urbană este singurul SRL al municipalităţii. Aleşii locali s-au cam obişnuit să voteze cu ochii închişi deciziile cu privire la această societate şi să-i deschidă abia peste un an, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, şi nu tot ei le-ar fi semnat „ca primarul”.

La finele anului trecut, aleşii locali au descoperit cu surprindere că în loc să achite, la fel ca toate celelalte societăţi, o redevenţă lunară pentru bunurile care îi sunt concesionate, Gospodărire Urbană a achitat, în 2011, doar 17.053 de lei o redevenţă pentru un an şi trei luni.

Suma totală pe care ar fi trebuit să o achite societatea se ridica la 255.795 de lei, dar motivul pentru care nu a plătit-o este unul pe cât de simplu, pe atât de uimitor: o eroare de redactare a hotărârii pe care nimeni, nici aleşii şi nici funcţionarii Primăriei nu au văzut-o. Tot la finele anului trecut, consilierii au mai îndreptat o eroare, mai surprinzătoare.

Când au aprobat, în mai anul trecut, preţurile pentru răsadurile de flori şi pentru materialul dendrologic produs în seră de către SC Gospodărire Urbană SRL, aleşii au luat de bun preţul de 8,93 lei pe bucată pentru arbori şi arbuşti – mahonia, hibiscus şi ligustrum. La finele anului au modificat preţul iniţial cu cel corect 0,89 lei pe bucată. În aceste condiţii ne-am putea aştepta ca şi bugetul pe 2012 şi estimările pentru următorii doi ani pe care aleşii le-au aprobat la şedinţa trecută să fie modificate sau corectate în viitorul apropiat.

Sumele vorbesc

Conform bugetului pe 2012 aprobat, veniturile totale propuse pe anul 2012 sunt în sumă de 8.600.000 de lei, iar cheltuielile totale 8.550.000 de lei. Fondul de salarii are o creştere cu trei la sută faţă de bugetul realizat al anului 2011, totalul salariilor brute fiind de 3.984.000 de lei. Societatea are 307 salariaţi şi un profit propus de 50.000 de lei. Bugetele de venituri şi cheltuieli ale anilor următori sunt programate să grească, ajungând în 2014 la venituri totale de 9.062.000 de lei şi cheltuieli de 9.009.000 de lei.

„Nu avem loc de întors”

Directorul societăţii Gospodărire Urbană, consilierul judeţean PC Eduard Grosu, ne-a declarat că suma primită de la bugetul local pentru spaţii verzi – principalul obiect de activitate al societăţii – este de 4,7 milioane de lei. Principala lui nemulţumire o constituie sumele mari plătite pentru utilităţile bazelor sportive pe care le are în grijă. „Nu avem loc de întors, trebuie să ne gospodărim foarte bine bugetul. Pentru că am avut profit în 2011, legea ne-a permis o creştere a veniturilor şi cheltuielilor cu trei la sută. Sperăm să fie bine. Dacă în 2011 nu am reuşit să acordăm salariaţilor tichete de masă, anul acesta încercăm să le acorăm măcar şapte-opt luni din cele 12”, ne-a declarat Eduard Grosu care aşteaptă o rectificare pozitivă a bugetului în luna iunie.

Societatea nu are prinsă în buget vreo investiţie în acest an. Singura investiţie de care ar putea beneficia este extinderea talciocului care a fost prinsă în bugetul municipiului şi care, dacă se va realiza, îi va fi predată SC Gospodărire Urbană. Societatea aşteaptă să îi fie încredinţate, atunci când vor fi gata, bazinul de înot de la Baia Comunală şi Sala Sporturilor, dar pentru a le prelua va fi nevoie de modificarea regulamentului după care funcţionează.

Vestea bună pentru conducătorii auto ar fi că societatea nu are deocamdată în intenţie să modifice tariful de parcare.

„Nu poţi risca”

De numele lui Eduard Grosu se leagă, potrivit declaraţiei de avere, o societate privată al cărei viitor se află sub semnul pesimist al incertitudinii. Dat fiind că în afacerile imobiliare personale a (cam) dat chix, se poate spune că un asemenea CV nu l-ar fi recomandat, tocmai, ca director de societate a Consiliului Local. Am fost curioşi să aflăm dacă pentru conservatorul Eduard Grosu este mai dificil să conducă o societate privată decât una a municipiului.

„Solicitările sunt mai mari. Din punctul meu de vedere, este o responsabilitate mult mai mare să te ocupi de banii altora, de bani publici decât de ai tăi. Procedurile sunt, însă, foarte clare în ceea ce priveşte funcţionarea, nu te poţi juca cu banii publici. În afacerile proprii, pierzi, câştigi, îţi asumi riscul, în cazul unei societăţi de interes public nu îţi poţi asuma asemenea riscuri, condiţiile sunt mult mai drastice”, ne-a declarat Eduard Grosu.      

Citit 2030 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.