Gospodărire Urbană de peste 8 milioane de lei

Gospodărire Urbană de peste 8 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gospodărire Urbană este singurul SRL al municipalităţii. Aleşii locali s-au cam obişnuit să voteze cu ochii închişi deciziile cu privire la această societate şi să-i deschidă abia peste un an, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, şi nu tot ei le-ar fi semnat „ca primarul”.

La finele anului trecut, aleşii locali au descoperit cu surprindere că în loc să achite, la fel ca toate celelalte societăţi, o redevenţă lunară pentru bunurile care îi sunt concesionate, Gospodărire Urbană a achitat, în 2011, doar 17.053 de lei o redevenţă pentru un an şi trei luni.

Suma totală pe care ar fi trebuit să o achite societatea se ridica la 255.795 de lei, dar motivul pentru care nu a plătit-o este unul pe cât de simplu, pe atât de uimitor: o eroare de redactare a hotărârii pe care nimeni, nici aleşii şi nici funcţionarii Primăriei nu au văzut-o. Tot la finele anului trecut, consilierii au mai îndreptat o eroare, mai surprinzătoare.

Când au aprobat, în mai anul trecut, preţurile pentru răsadurile de flori şi pentru materialul dendrologic produs în seră de către SC Gospodărire Urbană SRL, aleşii au luat de bun preţul de 8,93 lei pe bucată pentru arbori şi arbuşti – mahonia, hibiscus şi ligustrum. La finele anului au modificat preţul iniţial cu cel corect 0,89 lei pe bucată. În aceste condiţii ne-am putea aştepta ca şi bugetul pe 2012 şi estimările pentru următorii doi ani pe care aleşii le-au aprobat la şedinţa trecută să fie modificate sau corectate în viitorul apropiat.

Sumele vorbesc
Conform bugetului pe 2012 aprobat, veniturile totale propuse pe anul 2012 sunt în sumă de 8.600.000 de lei, iar cheltuielile totale 8.550.000 de lei. Fondul de salarii are o creştere cu trei la sută faţă de bugetul realizat al anului 2011, totalul salariilor brute fiind de 3.984.000 de lei. Societatea are 307 salariaţi şi un profit propus de 50.000 de lei. Bugetele de venituri şi cheltuieli ale anilor următori sunt programate să grească, ajungând în 2014 la venituri totale de 9.062.000 de lei şi cheltuieli de 9.009.000 de lei.

„Nu avem loc de întors”
Directorul societăţii Gospodărire Urbană, consilierul judeţean PC Eduard Grosu, ne-a declarat că suma primită de la bugetul local pentru spaţii verzi – principalul obiect de activitate al societăţii – este de 4,7 milioane de lei. Principala lui nemulţumire o constituie sumele mari plătite pentru utilităţile bazelor sportive pe care le are în grijă. „Nu avem loc de întors, trebuie să ne gospodărim foarte bine bugetul. Pentru că am avut profit în 2011, legea ne-a permis o creştere a veniturilor şi cheltuielilor cu trei la sută. Sperăm să fie bine. Dacă în 2011 nu am reuşit să acordăm salariaţilor tichete de masă, anul acesta încercăm să le acorăm măcar şapte-opt luni din cele 12”, ne-a declarat Eduard Grosu care aşteaptă o rectificare pozitivă a bugetului în luna iunie.

Societatea nu are prinsă în buget vreo investiţie în acest an. Singura investiţie de care ar putea beneficia este extinderea talciocului care a fost prinsă în bugetul municipiului şi care, dacă se va realiza, îi va fi predată SC Gospodărire Urbană. Societatea aşteaptă să îi fie încredinţate, atunci când vor fi gata, bazinul de înot de la Baia Comunală şi Sala Sporturilor, dar pentru a le prelua va fi nevoie de modificarea regulamentului după care funcţionează.
Vestea bună pentru conducătorii auto ar fi că societatea nu are deocamdată în intenţie să modifice tariful de parcare.

„Nu poţi risca”
De numele lui Eduard Grosu se leagă, potrivit declaraţiei de avere, o societate privată al cărei viitor se află sub semnul pesimist al incertitudinii. Dat fiind că în afacerile imobiliare personale a (cam) dat chix, se poate spune că un asemenea CV nu l-ar fi recomandat, tocmai, ca director de societate a Consiliului Local. Am fost curioşi să aflăm dacă pentru conservatorul Eduard Grosu este mai dificil să conducă o societate privată decât una a municipiului.

„Solicitările sunt mai mari. Din punctul meu de vedere, este o responsabilitate mult mai mare să te ocupi de banii altora, de bani publici decât de ai tăi. Procedurile sunt, însă, foarte clare în ceea ce priveşte funcţionarea, nu te poţi juca cu banii publici. În afacerile proprii, pierzi, câştigi, îţi asumi riscul, în cazul unei societăţi de interes public nu îţi poţi asuma asemenea riscuri, condiţiile sunt mult mai drastice”, ne-a declarat Eduard Grosu.      

Citit 1952 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 23:40

8 comentarii

 • postat de n.c.08
  Marți, 21 Februarie 2012 16:32
  T.C. aici se vede clar ca este un grup pus sa comenteze de bine despre PC insa lumea nu e chiar asa de oarba si stie sa faca comparatie intre cum a fost inainte si cum este acum..... diferenta e vizibila si apreciata de toata lumea. Nu poate sa prosteasca lumea pe fata
  0
  0
  Raportează
 • postat de t.c.
  Marți, 21 Februarie 2012 12:57
  da cetateanule onest cum dracu cat a fost grosu atatia ani nu sa schimbat nimik si acum de cand a venit si zburlea gata sa schimbat si patinuar si parcuri si parcari si plus ca e si pe profit adik nu se mai fura ...vezi ca sar putea sa fie psd'ista cauza care duce adp la profit;) chiar daca sunteti platiti sa fiti postaci macar fiti cu picioarele pe pamant
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALT P.C.ist
  Marți, 21 Februarie 2012 10:51
  La p.c.exista si oameni de calitate.se stiu dar nu se vad pentru simpul motiv ca d.Durbaca ii tine in umbra spunandu.le ca inca nu a venit vremea lor.vreau sa le spun ca spre deosebire de ei care alearga ca niste tampiti sa castige durbaca ceva,de fapt alearga pentru niste ,hai sa le spunem directori gen picu roman ,grosu genica si graur ,personaje lipsite de scrupule care practic ii tin prin metode specifice pe oamenii de caracter.in acest partid departe de locurile eligibile.exista o singura personalitate in p.c.pe numele sau RADU COSCA care nu e tratat asa cum se cuvine de niste arici pogonici precum ,,derectorimea,, fara bac.
  Daca nu.i asa contraziceti.ma stimati colegi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tot un PC-ist
  Luni, 20 Februarie 2012 19:48
  cetateanule onest...... esti dus rau de tot tinarul grosu e doar unul numit politic nu vreun competent.... daca e potrivit pt. functie spune-o cu mana pe cur
  0
  0
  Raportează
 • postat de tot un PC-ist
  Luni, 20 Februarie 2012 19:47
  cetateanule onest...... esti dus rau de tot tinarul grosu e doar unul numit politic nu vreun competent.... daca e potrivit pt. functie spune-o cu mana pe cur
  0
  0
  Raportează
 • postat de VREAU SI EU UN S.R.L.-eu
  Luni, 20 Februarie 2012 11:05
  DOMNULE @ cetatean onest, AI GRIJA CA TI-A RAMAS LIMBA PE TROTUAR DE ATITA ADMIRATIE A UNEI ILEGALITATI COMISE DE CONSILIUL LOCAL , PRIN STIINTA MUTA A SECRETARULUI SI LIBERUL ARBITRU AL CETATEANULUI PRIMAR DOBROGEAN INCAPATINATAT ATIT A IESIT.
  CONSILIUL LOCAL NU AVEA DREPTUL LEGAL SA INFIINTEZE ,PE BANII MUNICIPALITATII O SOCIETATE CU RASPUNDERE LIMITATA, ASEMENI UNUI CIRCIUMAR CARE-SI DESCHIDE O TERASA CU MITITEI LA COLTUL STRAZII. DARAMITE SA O MAI SI INZESTREZE (CONFORM CAREI MINTI INFIERBINTATE) SPRE FUNCTIONARE, CU O MARE PARTE DIN DOMENIUL PUBLIC AL MUNICIPIULUI.
  CIND ARE PROBLEME DE ADMINISTRARE CONSILIUL O POATE FACE FIE PRIN GESTIUNE PROPRIE IN CADRUL PRIMARIEI , FIE PRIN GESTIUNE DELEGATA UNEI SOCIETATI INFIINTA DE EA , DAR MUSAI PE ACTIUNI, UNDE MUNICIPIUL ESTE ACTIONAR UNIC. - O VARIANTA -
  SAU POATE FACE S.R.L. ATUNCI CIND CAPITALUL ACESTEIA ESTE PUBLIC - PRIVAT DAR NU SE MAI AFLA IN SUBORDINEA NEMIJLOCITA A C.L.
  LA CITE BUNURI ARE DATE ILEGAL IN ADMINISTRARE ,ACEASTA STRUTO - CAMILA ESTE MASINA PERFECTA DE PRODUS BANI NEGRI PE PRINCIPIUL " UNDE MERGE MIA , DUCA-SE SI SUTA.
  ACUM INTELEGETI DE CE ISI FREACA PALMELE MULTUMIT DURBACA ? FURA DIN CURTEA LUI NICOLAE. NUMAI CA GROSU A INVATAT IN ULTIMA VREME FOARTE BINE TABLA IMPARTIRII ASA CA NICI DURBACA NU MAI PRIMESTE CIT PRIMEA.
  DE FAPT CU TOTII FURA DIN BUZUNARELE NOASTRE SI-I TRIST CA NE FACEM CA NU-I VEDEM
  0
  0
  Raportează
 • postat de Felix
  Luni, 20 Februarie 2012 10:45
  Mai,mai bine sugi un MEL,decit sa-i sugi lui Durbi picioarele.Lingau de profesie,mai dute-n aia mea ca se cunoaste cit de hahalera esti si cit de ingust la minte esti.Vrei bososrogi la primarie sau tineri???ANIMALULE DIN JUNGLA !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetateanul onest
  Luni, 20 Februarie 2012 09:56
  ca va place sa nu ....ca observati sau nu societatea condusa de Grosu Eduard...are un cu totul alt aspect decat atunci cand .....era sub precedenta conducere ......imi place cum arata patinuarul ....imi place cum arata spatiul de la ultimul leu .....inclusiv parcul ......sa stiti ca in privat depinzi foarte mult de clienti de situatia economica a tarii,poate de asta .....firma lui nu prospereaza ....poate el nu stie ca nesimtirea psd-ista sa faca afaceri cu statul ......sau sa multumeasca clientela politica ! daca este potrivit ....pentru respectiva functie de director ....da si o spun cu mana pe inima .....este un tanar cu trecutul nepatat si cu studiile corespunzatoare ....doar nesimtirea si banii pnl-psd ....va fac ...sa va comportati ca niste ordinari ....criticand ...ceea ce trebuie laudat ...si facand senzational ceea ce este ridicol! tinand cont de pronosticul meu DURBACA SI ECHIPA LUI VOR CONDUCE DIN NOU ORASUL ...SI IL VOR ADUCE DIN NOU PE UNUL DIN PRIMELE 5 LOCURI DIN TARA IN CEEA CE PRIVESTE LOCURI DE MUNCA INVESTITORI !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.