Un sondaj pentru pulsul politicii gălăţene

Un sondaj pentru pulsul politicii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* USL-57 la sută * PPDD, la şase procente distanţă de PDL * Ungureanu, la egalitate cu Tăriceanu * Traian Băsescu, în coada clasamentului la „încredere” * Sondajul văzut de politicienii locali *  


Cu doar trei luni înainte de alegerile locale şi la câteva zile după ce preşedintele ţării a semnat investirea Guvernului Ungureanu, Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a efectuat un sondaj ce poate fi citit integral pe site-ul Jurnalului Naţional.

Potrivit sondajului, 71 la sută din cei intervievaţi sunt interesaţi de alegeri şi 52 la sută ar participa la vot. La capitolul intenţie de vot, USL ar câştiga alegerile parlamentare. PSD-PNL şi PC sunt creditate împreună cu 57  la sută, în timp ce PDL e la 18 la sută. Partidul lui Dan Diaconescu se situează pe a treia poziţie, cu 12  la sută, după care urmează: UDMR – 4  la sută, PRM – 3  la sută, PNG – 2  la sută, PER 2  la sută, UNPR 1  la sută, PNTCD 1  la sută, P. Verde 0  la sută.

Premierul actual, la egalitate cu fostul prim ministru Tăriceanu

În privinţa persoanelor în care au românii încredere, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este pe primul loc (48  la sută), urmat de Patriarhul Daniel şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, (43  la sută), Regele Mihai (42  la sută), după care urmează co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta (39  la sută, respectiv 37  la sută). Mihai Răzvan Ungureanu e pe locul 9 – exact cât este cotat şi fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu  (28  la sută), în timp ce Traian Băsescu este la poziţia 25, cu 14  la sută -  cu un procent mai bine decât fostul premier Emil Boc.

În privinţa preşedintelui ţării, 75 la sută sunt nemulţumiţi de activitatea sa în al doilea mandat şi cu 69 la sută din ei cred că Băsescu ar trebui să demisioneze. Sondajul a fost realizat în perioada 11-14 februarie 2012, la comanda Intact Media Grup, pe un eşantion de 1003 persoane. Cercetarea are o marjă de eroare de +/- 3,1  la sută.

Dobre: la Galaţi USL are 67  la sută

Liderul PNL Galaţi Victor Paul Dobre consideră că „este un sondaj care ne dă încredere şi nouă şi românilor. Cât priveşte scorul USL, la Galaţi procentul este cu 10   la sută mai mare. Rezultatele sondajului nu mi se par o surpriză prea mare şi, ţinând cont de timpul scurt până la alegerile locale şi chiar şi parlamentare, consider că scorul va fi menţinut, la fel şi încrederea populaţiei în liderii noştri”.

Dan Nica: PDL va ajunge la cât are Partidul Poporului

Preşedintele PSD Galaţi Dan Nica spune că „rezultatele sondajului te conduc la trei concluzii: USL beneficiază în continuare de încredere, Guvernul Ungureanu nu este creditat de români, care consideră că este format tot din oamenii lui Boc şi ai PDL şi că ne trebuie urgent anticipate. Noi suntem oricând dispuşi să demisionăm din Parlament, dacă şi PDL ar vrea asta, în maxim o lună şi jumătate am putea avea anticipate. Cât priveşte PDL, cred că scorul de acum e maximul pe care îl pot scoate, însă cred că până la alegeri se vor stabiliza la 12   la sută”.    

Durbacă: „gargară!”

Preşedintele PC Galaţi Eugen Durbacă nu are însă încredere în sondaje, comentând pur şi simplu: „gargară”. Opinia pare să susţină scenariul potrivit căruia Durbacă va candida la primăria Galaţiului din afara USL, o idee pe care însă liderul nu o confirmă, în ciuda numeroaselor zvonuri. Ultimul din ele chiar se referă la faptul că fostul primar al Galaţiului a primit chiar din mâna lui Corneliu Vadim Tudor carnetul de partid şi promisiunea că va fi susţinut pentru încă un mandat de edil. Durbacă infirmă însă că ar fi mers la partidul care, potrivit CCSB-ului, nu atinge nici măcar pragul electoral pentru a accede în Parlament: „nu am primit nici un carnet de partid. Am discutat cu multe partide pentru a candida, cu PRM, UNPR, PPDD, dar nu am luat nici o decizie, o vii lua în martie-aprilie”.     

Necula: „m-aş bucura să aibă PDL la Galaţi 18%!        

Preşedintele Organizaţiei Municipale PDL Galaţi, senatorul Marius Necula spune că „la comunităţile mari, precum municipiile reşedinţă de judeţ, pentru un candidat la primărie contează şi trendul partidului… eu m-aş bucura ca partidul să aibă la Galaţi 18 la sută. Sigur, voi plăti şi faptul că vin de pe acest trend al partidului. Am persoane care spun că m-ar vota, dar nu din partea acestui partid… Pe de altă parte, dacă iei în considerare cei patru candidaţi – Stan, Ciumacenco, Durbacă şi eu – punctele se vor împărţi, aşa că un primar ar putea fi ales cu 25-27 la sută. De la 18 la sută până la 25-27 nu este insurmontabil şi cu o campanie bine făcută se poate ajunge…”. Marius Necula a mai precizat că „trebuie înţeles că în general, rezultatele sondajului contează pentru alegerile parlamentare, dar sigur că nu sunt fericit de procent”.                

Candidatul PPDD la primărie: colonelul Ene?

Conform sondajului, Partidului Poporului – Dan Diaconescu este un într-o continuă creştere care, fără îndoială, încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Cu o intenţie de vot de 12   la sută în plan naţional, mâine, PPDD-ul ar putea obţine la Galaţi trei consilieri locali! Scorul face de înţeles interesul anumitor politicieni pentru a candida la funcţii importante. Până în noiembrie 2011, PPDD a fost condus de foştii lideri PNŢCD, PC şi PNG Adrian Smărăndoiu şi Petru Trifan. În prezent, Mitică Nistor este preşedinte interimar al organizaţiei judeţene, iar fostul şef al Protecţiei Civile (şi al ISU Galaţi), colonelul pensionar Constantin Ene conduce filiala municipală. Deşi col. Ene este vehiculat ca fiind candidatul PPDD la primăria Galaţiului (caz în care lui Durbacă i s-ar închide o oportunitate electorală), Mitică Nistor ne-a declarat că încă nu s-a luat o decizie în acest sens, deoarece încă se poartă discuţii cu mai mulţi potenţial candidaţi.

Citit 3692 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 10:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.