Patronatul IMM cere CJ să strângă cureaua

Patronatul IMM cere CJ să strângă cureaua
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, a cerut ieri Consiliului Judeţului (CJ) ajutor pentru mediul economic şi adoptarea unor măsuri de stimulare a agenţilor economici pe timpul crizei. El a solicitat consilierilor „solidarizarea”, realizarea unor analize şi luarea de „măsuri dure” în privinţa numărului de salariaţi şi reducerea cheltuielilor CJ.

Iată un tablou al crizei, prezentat ieri de preşedintele Filimon: „o explozie a numărului de şomeri” în judeţul Galaţi - 8 la sută, faţă de 5,5 în vara trecută: „Ne apropiem de 20.000 de şomeri!”.

„Indicatori care atestă situaţia de criză”: în 2008 au fost  aproximativ 600 falimente, iar în ianuarie 2009 au fost de două ori mai multe decât în ianuarie anul trecut. Băncile au înregistrat anul trecut cu peste 30 la sută mai numeroase cazuri de executări silite decât în 2007, iar „recuperatorii de debite aproape că nu mai fac faţă”.

Volumul încasărilor la bugetele locale a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 20 – 35 la sută. „Asistăm la o încetinire a circuitului bani–marfă–bani, a numărului de contracte şi a desfacerii produselor.”

Preşedintele Chebac a recunoscut că „au fost sincope” în ultimul trimestru al anului trecut şi începutul celui prezent în achitarea lucrărilor făcute pentru CJ de agenţii economici, însă Guvernul a luat deja măsura pentru achitarea facturilor restante din semestrul patru 2008 până la începutul lunii februarie. „Suma este imensă, dacă ne gândim la cele două miliarde de euro. Este un prim  pas pentru relansarea economiei”, a declarat Chebac. Şi CJ a plătit în decembrie datorii restante de un milion lei către Protecţia Copilului.

Fără să se refere la reduceri de personal şi de cheltuieli, sugerate de Filimon, Chebac a vorbit ieri despre intenţiile Guvernului de a încuraja prin măsuri legislative facilităţi pentru mediul de afaceri.

Citit 1330 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.