Pagubă de 80.000 de lei în buget - Impotenţă sau nepăsare?

Pagubă de 80.000 de lei în buget - Impotenţă sau nepăsare?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că nu a plătit când trebuia o datorie de aproape 40.000 de lei, SC Drumuri şi Poduri Galaţi este obligată acum să achite 120.000 de lei, diferenţa fiind suportată de plătitorii de impozite şi taxe *

Consiliul Judeţului Galaţi s-a trezit zilele trecute cu o notă din partea unui executor judecătoresc potrivit căreia i se pune poprire pe sumele de bani pe care le datorează către SC Drumuri şi Poduri Galaţi. Cererea de poprire venea din partea Societăţii Mineral Construct, care are de recuperat de la societatea de drumuri o datorie veche din 2010. Vorbim despre un contract de transport mărfuri, în baza căruia Mineral Construct ar fi prestat în vara acelui an servicii în valoare de 40.802 de lei. Drumuri şi Poduri Galaţi se obliga, în acelaşi contract, să vireze banii în maxim 90 de zile de la data prestării serviciilor, sub sancţiunea aplicării unor penalităţi de 0,5 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Arbitrajul a obligat SC Drumuri şi Poduri să plătească

Societatea, la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţului, a plătit puţin peste 1.000 de lei din datorie, însă nu a mai putut să plătească restul de 39.708 de lei. De atunci, s-a încercat rezolvarea litigiului pe cale amiabilă, lucru care nu s-a întâmplat până în toamna anului trecut. A fost nevoie de intervenţia Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, care a dat dreptate Metal Construct şi a obligat conducerea SC Drumuri şi Poduri Galaţi să-i achite cei 39.708 lei - reprezentând datoria de bază, la care se adaugă alte 103.000 de lei reprezentând penalităţi de întârziere şi alte aproape 20.000 de lei cheltuieli de arbitraj şi executare silită. În total, 162.385, adică de patru ori mai mult decât datoria de bază!

"Ne pare rău că s-a ajuns la această situaţie! Nu ne aşteptam de la cei de la Mineral Construct să ne facă aşa ceva, ne puteam înţelege, dar asta e, reprezentăm societăţi comerciale şi trăim din lucrările pe care le facem. Şi noi avem de recuperat o grămadă de bani, dar nu dăm în judecată pe nimeni", spune directorul SC Drumuri şi Poduri, Luciano Tudor. Acesta a adăugat că a reuşit să mai reducă din datoria pe care o are către Mineral Construct cu peste 40.000 de lei.

"Astăzi (n.r. - joi) vom semna cu reprezentanţii firmei Mineral Construct un act adiţional prin care ne mai cer doar 110.000 de lei. Practic, nu le mai plătim penalităţile aferente perioadei de după pronunţarea Curţii de Arbitraj. La cei 110.000 se vor adăuga 10.000 de lei reprezentând cheltuielile făcute de biroul executorului judecătoresc", a mai precizat Luciano Tudor.

Lucrări ioc, bani ioc!

Chiar şi aşa, dacă ar fi plătit la timp, Drumuri şi Poduri Galaţi nu ar mai fi fost în situaţia de a plăti de trei ori mai mult din cauza penalităţilor şi a cheltuielilor de judecată. "N-am putut să plătim atunci, n-am avut cu ce... Întrebaţi-l pe preşedintele Consiliului Judeţului de ce. În 2010, am participat la patru licitaţii şi, deşi eram pe primul loc, n-am primit nicio lucrare", a mai spus şeful Drumuri şi Poduri.

Cert este că în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Judeţului Galaţi, Drumuri şi Poduri a primit suma rectificativă de 447.000 de lei, din care 162.358 de lei (sau 110.000, dacă afirmaţiile lui Luciano Tudor sunt adevărate) ar trebui să meargă către Mineral Construct şi executorul judecătoresc.

Din ce mai rămâne, conducerea Drumuri şi Poduri trebuie să plătească, în primul rând, restanţele salariale ale angajaţilor (care nu şi-au primit lefurile pe luna trecută), şi apoi datoriile către alţi furnizori de servicii şi materiale antiderapante cu care Drumuri şi Poduri a avut relaţii contractuale în timpul lucrărilor de deszăpezire.

Citit 3517 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 22:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.