Politică în plata Domnului: Consilierii dăruiesc, bisericile primesc
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Politică în plata Domnului: Consilierii dăruiesc, bisericile primesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Banii pentru bisericile din judeţ au fost împărţiţi mai mult sau mai puţin frăţeşte de partidele care au primari

Declaraţia preşedintelui de şedinţă Nicolae Bacalbaşa, imediat după ce s-a dat votul pe hotărârea privind alocarea sumei de 700.000 de lei pentru bisericile din judeţ, pare acum cu-adevărat fenomenală: „A triumfat binele în faţa Diavolului!”. Asta, după ce am luat la bani mărunţi lista celor 91 de biserici care primesc finanţare pentru lucrări de reparaţie şi întreţinere.

Ce-am constatat? Că banii au fost direcţionaţi eminamente pe criterii politice! Primăriile PDL au primit câte 6.000 de lei de biserică, cele ale PSD - câte 7.000 de lei, PC şi PNL- câte 10.000 de lei. Împărţire care te face să crezi că banii (egali, la centimă) nu reflectă nevoile fiecărei biserici, ci mai mult algoritmul politic. Altfel cum Doamne iartă să crezi că 15 biserici au avut nevoie fix de câte 10.000 de lei? 

Primăriile pedeliste au luat 84.000 de lei (plus încă 6.000 de lei care vor ajunge la o biserică din municipiul Galaţi), iar restul de 610.000 s-a împărţit localităţilor conduse de primari USL. Dacă în cazul primăriilor deţinute de principalul partid de guvernământ, repartizarea s-a făcut destul de simplu – 13 localităţi portocalii, câte 6.000 de lei pentru fiecare biserică – în cazul celorlalte partide sumele au fost mai consistente, iar în unele cazuri s-au dus către mai multe biserici din aceeaşi comună.

Primăriile liberale au primit cei mai mulţi bani: câte 10.000 de lei pentru fiecare biserică din cele 18 comune. Excepţie fac localităţile Hanu Conachi (comuna Fundeni) – care a primit doar 7.000 de lei – şi Şendreni (două biserici) – care au primit câte 8.000 de lei fiecare. La Drăguşeni – localitate condusă tot de un liberal – vor ajunge chiar 15.000 de lei pentru biserica din sat. În total, liberalii şi-au „tras” 181.000 de lei din totalul alocat bisericilor din judeţ.

PSD-ul, campionul finanţărilor

Cu cele 25 de primării comunale şi trei orăşeneşti şi municipale, PSD-ul s-a ales cu cei mai mulţi bani – 375.000 de lei - ceea ce înseamnă mai bine de jumătate din totalul fondurilor alocate. Demn de remarcat este faptul că localităţile cu primari PSD au şi cele mai multe biserici finanţate: 50 la număr. Asta înseamnă, în medie, exact două biserici pentru fiecare localitate, sumele de bani alocate pentru fiecare dintre acestea fiind peste 7.000 de lei.

În fine, cu cele cinci primării pe care le mai conduce, PC-ul a reuşit să atragă puţin peste 50.000 de lei pentru biserici.

Deşi se vede clar că banii au fost repartizaţi politic, iniţiatorii proiectului de hotărâre trecut deja prin votul consilierilor judeţeni spun că totul s-a făcut în conformitate cu solicitările venite din partea bisericilor. „Bisericile au trimis solicitări, noi le-am analizat şi le-am repartizat sumele necesare”, spune Tania Bogdan, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi. Aceasta adaugă că sumele repartizate sunt mici şi reprezintă alocaţia bugetară pe tot anul 2012. Tania Bogdan mai spune că bisericile vor primi acum abia jumătate din sume, restul urmând să le intre în conturi după jumătatea anului 2012.

Citit 1448 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2012 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.