Algoritmul politic nu se aplică în campanie - Vezi unde au ajuns banii de la Guvern

Algoritmul politic nu se aplică în campanie - Vezi unde au ajuns banii de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul nu face notă discordantă de la impresia generală potrivit căreia repartizarea sumei de 648,233 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru primării s-a făcut pe criterii politice. Deşi Guvernul a subliniat că banii s-au alocat pentru plata arieratelor şi cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile, valoarea sumelor, culoarea politică a primarilor gălăţeni care au primit aceste sume şi mai ales discordanţele dintre cât au cerut şi cât au primit sunt tot atâtea argumente pentru confirmarea scenariului de împărţire a banilor pe criterii politice.

Primarii PDL, în topul fericiţilor

Din cele 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, PSD are 23 de comune (35 la sută), PNL- 18 comune (27 la sută), PDL - 14 comune (21 la sută) şi PC - 10 comune (15 la sută).  Dacă s-ar fi ţinut cont de această repartizare, banii de la rezerva Guvernului ar fi trebuit să respecte, în general, aceleaşi procente. În realitate însă, din cele doar 28 de comune şi municipiul Tecuci care au primit bani, 14 localităţi sunt conduse de primari PDL, nouă - PSD, cinci - PC şi una singură este a PNL (Folteşti). Trebuie să menţionăm că am luat în consideraţie partidele în care se află primarii în mod "oficial", întrucât, în această perioadă preelectorală, edilii migrează de la un partid la altul, orientându-se fie după capitalul electoral al partidelor, fie după banii pe care i-ar putea aduce, de la Centru, în comune, chiar şi pe ultima sută de metri înainte de alegeri.   
Revenind la împărţirea "pe culori politice" a sumei totale alocată localităţilor judeţului Galaţi (8 milioane de lei), procentele arată astfel: PDL - 48 la sută, PSD- 31 la sută, PC - 17 la sută şi PNL - 4 la sută.

Generozitate peste aşteptări!

Din cele 29 de localităţi care au primit bani de la rezerva de stat, nouă nu aveau niciun leu la capitolul datorii - informaţie certificată de Direcţia de Finanţe. Cu toate acestea, toate cele nouă localităţi au primit chiar mai mulţi bani decât au cerut proprii primari.  Astfel, Brăhăşeşti (PDL) a cerut  315.000 lei şi a primit 340.000 de lei, la fel cât au primit şi Cudalbi (PDL) şi Barcea (PDL), deşi au cerut 211.000 şi, respectiv, 175.000 de lei. Exemplele pot continua cu primăriile care au primit câte 260.000 de lei, deşi au cerut  Cerţeşti (PDL) -102.000 lei, Gohor (PDL) - 103.000 lei şi Movileni (PDL) - 243.000 de lei.  

Citit 1680 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2012 23:22

6 comentarii

 • postat de Florin
  Miercuri, 11 Aprilie 2012 22:33
  Lansare la Tulcea: Ghidul „Cele mai frumoase sate din România“

  Joi, de la ora 11.00, Consiliul Judeţean va organiza evenimentul local de lansare a Ghidului „Cele mai Frumoase Sate din România”, lucrare editată de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România” împreună cu Ambasada Franţei în România, Delegaţia Wollonie – Bruxelles la Bucureşti şi Revista Română de Administraţie Publică.

  Prima ediţie a Ghidului prezintă 61 de sate, printre care şi trei sate din judeţul Tulcea: Luncaviţa, Jurilovca şi Sfântu Gheorghe.

  Sunt invitaţi să participe primarii localităţilor tulcene, dar şi primari din judeţele învecinate: Brăila, Galaţi, Constanţa.

  După lansare va avea loc un seminar de bune practici în cadrul căruia fiecare dintre participanţi va prezenta, pe scurt, un proiect de succes implementat în localităţile pe care le reprezintă, sau un proiect pentru care nu s-a obţinut încă finanţare, dar care prezintă un potenţial mare de dezvoltare a localităţii. Prin organizarea seminarului „Cele bune să se adune în satul românesc” – Perspective de dezvoltare durabilă a satelor româneşti, se doreşte o mai bună cunoaştere a proiectelor de succes din judeţ şi nu numai, precum şi o îmbunătăţire a schimbul de idei şi bune practici. În foaierul sălii de şedinţă va fi organizată şi o expoziţie a meşterului popular Gheorghe Toader.

  Poate ne tineti la curent....ce primari au onorat cu prezenta si cu ce au ramas in capusor pentru a pune in practica...
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 11 Aprilie 2012 20:05
  poate este adevarat ca nu se vad investitiile in loc. Independenta, dar pentru cine nu stie va spun ca banii au fost investititi in cele doua scoli din localitate - si cred ca acestea nu aduc prea multe voturi, sau cine stie . Primarul nu cred ca este PDL-ist altfel eram vizitati mai des de sefii din PDL de la judet sau de la Bucuresti
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 11 Aprilie 2012 20:04
  poate este adevarat ca nu se vad investitiile in loc. Independenta, dar pentru cine nu stie va spun ca banii au fost investititi in cele doua scoli din localitate - si cred ca acestea nu aduc prea multe voturi, sau cine stie . Primarul nu cred ca este PDL-ist altfel eram vizitati mai des de sefii din PDL de la judet sau de la Bucuresti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatenii
  Miercuri, 11 Aprilie 2012 14:49
  CJ Galati,Eugen Chebac si PDL sa acorde bani pentru plombarea drumurilor din nordul judetului : Beresti, Plesa,..... in acasta primavara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de emi
  Miercuri, 11 Aprilie 2012 13:11
  FACETI SI HARTA SI ARTICOLULU CU...VEZI UNDE SI CUM AU AJUNS BANII DE LA CONSILIUL JUDETEAN, DACA VA DATI CINSTITI , SLUGOILOR CU FETE DE ZIARISTI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ce vorbesti!!!
  Miercuri, 11 Aprilie 2012 09:22
  Nu cred ca se aplica peste tot! La Independenta, de exemplu, este primar PDL, dar probabil ca nu a primit nici un ban, de vreme ce in 4 ani de mandat nu s-a investit nimic: apa in continuare are culoarea benzinei, strazile sunt ca dupa bombardament, canalizarea care se tot promite de 4 ani, la stadiul de promisiune a ramas, iluminatul stradal lasa de dorit, etc
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.