Scandal pe bani europeni la Schela

Scandal pe bani europeni la Schela
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un proiect european în valoare de 17.862 de euro a născut dispute în comuna Schela * Primarul comunei Schela, Iacov Bărceanu, este acuzat că nu respectă drepturile de autor *

Articolele publicate de „Viaţa liberă” pe tema respectării drepturilor de autor au determinat-o pe Stela Frangulea (foto 1), învăţătoare la Şcoala Gimnazială Schela, să vină la redacţie pentru a se plânge de ceea ce i s-a întâmplat. Învăţătoarea susţine că este autoarea şi responsabila proiectului "Accept, tolerate, integrate" pe Acţiunea 1.1. în cadrul programului Tineret în Acţiune, proiect câştigat de Consiliul Local Schela şi că primarul localităţii, Iacov Bărceanu, a îndepărtat-o de la derularea lui. Proiectul are ca obiectiv principal incluziunea socială a tinerilor cu oportunităţi reduse.

„Creaţia mea intelectuală!”

Stela Frangulea este de 15 ani învăţătoare în comuna Schela. „În iunie 2008 am participat la un curs de management de proiect organizat de Petrom OMV. În lunile iulie şi august, am lucrat 99 la sută singură la scrierea proiectului şi 1 la sută fiind un grup de trei tineri. Nu aveam voie să-l depun ca persoană fizică, ci doar pe persoană juridică. Şi ce persoană juridică era mai aproape decât Consiliul Local?

A fost doar o înţelegere verbală cu dl primar. Primarul a semnat proiectul fără să-l citească şi l-am trimis la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Pe 13 octombrie am aflat de reuşita proiectului, de la un angajat Petrom OMV. Primăria ştia de câteva zile. Dl primar a spus că munca mea va fi cunoscută de toţi. De-abia atunci mi-a cerut o copie a proiectului”, ne-a povestit Stela Frangulea.

Tensiunile au început la stabilirea beneficiarilor proiectului şi s-au acutizat când i-a solicitat primarului o împuternicire de a vedea intrările şi ieşirile financiare din contul proiectului şi a fost refuzată. În final a fost îndepărtată din proiect.

„Am depus patru cereri pentru a mi se spune de ce m-a îndepărtat din proiect. Am cerut respectarea legii dreptului de autor (să mă ocup de creaţia mea intelectuală, să continui proiectul, să fiu remunerată şi să văd actele financiare care priveau strict proiectul) iar dl primar nu mi-a răspuns”, ni s-a plâns Stela Frangulea.

„Nu are un contract”

Primarul comunei Schela, Iacov Bărceanu (foto 2), susţine că rolul Stelei Frangulea în proiect a fost de membru în echipă: „În iunie, în cadrul Consiliului Local al comunei Schela a fost organizat un seminar, gratuit, pentru educarea participanţilor în scrierea de proiecte care să atragă fonduri europene, pe linia de finanţare 1.1 Tineret în acţiune.

În urma seminarului, echipa din care făcea parte şi doamna Stela Frangulea a întocmit o documentaţie în numele şi pentru Consiliul Local al comunei Schela, reprezentat legal prin primar Iacov Bărceanu”.

Bărceanu spune că nu i-a putut da acces la contul proiectului pentru că doar primarul este ordonator de credite. “Consider afirmaţia că aş fi semnat proiectul fără a cunoaşte prea multe detalii despre el ca fiind răutăcioasă. Nu numai că am semnat, dar am şi participat la conferinţă organizată de ANPCDEFP pe 21 noiembrie 2008, la Bucureşti în cadrul unei reuniuni de contractare şi sesiuni de formare pe management de proiect. În repetate discuţii i-am explicat limitele legale şi competenţele mele pentru acest proiect.

În ce priveşte drepturile de autor, consider absurdă afirmaţia dat fiind faptul că a fost instruită gratuit, a lucrat într-o echipă formată din angajaţi ai primăriei, nu a existat un contract care să-i ofere posibilitatea să solicite drepturi de autor”, afirmă primarul din Schela.

Care va fi soarta programului?

Stela Frangulea susţine că etapele proiectului au fost depăşite. “Urma să vină în Schela din Grecia, Portugalia şi Polonia câte un grup din patru tineri şi un lider. Pe 5, 6, 7 ianuarie era programată o vizită de planificare a liderilor de grup, iar din 2 februarie trebuia să vină grupurile. N-a venit nimeni”.

Primarul, dimpotrivă, ne-a asigurat că proiectul se află în derulare şi că, în funcţie de confirmarea celorlalţi parteneri, va programa deplasările”. Hotărârea privind cofinanţarea proiectului, susţine primarul, va fi aprobată odată cu fundamentarea bugetului pe 2009.

Singura în stare să decidă cine are dreptate este justiţia. Promitem însă că vom urmări îndeaproape derularea proiectului şi soarta celor peste 17.000 de euro de la Uniunea Europeană.

Citit 2147 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.