Mii de case trebuie scoase din zonele inundabile!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mii de case trebuie scoase din zonele inundabile!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile locale, în special cele de dinainte de 1989, au eliberat autorizaţii de construire fără să aibă un plan de urbanism şi fără să respecte planurile de apărare împotriva inundaţiilor, de multe ori eliberându-se autorizaţii de construire în zone inundabile. În alte cazuri oamenii şi-au construit mai întâi casele şi abia după aceea s-au dus la primărie pentru a obţine autorizaţie. Tocmai de aceea, în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi a prezentat, prin reprezentantul ei, Gheorghe Chicoş, o serie de propuneri privind îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi limitare a efectelor inundaţiilor asupra comunităţilor locale. Printre acestea se numără şi "Eliminarea autorizaţiilor de construcţie a locuinţelor în zonele inundabile". Practic, vorbim despre nu mai puţin de 3.400 de imobile amplasate în zone cu risc mare de inundaţii, în albiile mai multor cursuri de apă: Suhurlui, Tecucel, Chineja sau Călmăţui. "Această propunere se va transforma într-o hotărâre a Colegiului Prefectural, care va trebui respectată cu sfinţenie de primari", spune Vasile Pârlog, director în cadrul Prefecturii Galaţi.
Centrul Tecuciului ar trebui mutat
Situaţia cea mai cruntă pare să fie la Tecuci, acolo sunt inventariate de cei de la SGA Galaţi aproape 1.400 de astfel de locuinţe amplasate în zone cu risc de inundaţii. Primarul ştie ce înseamnă inundaţiile, pentru că a trecut printr-un dezastru în 2007, dar nu vede cum se va putea rezolva această problemă. "Nu ştiu ce situaţie au cei de la SGA, dar eu vă spun că, dacă este după ei, va trebui să mutăm tot centrul oraşului. În plus, nu ştiu cum vor respecta dreptul la proprietate, pentru că oamenii au acte de proprietate. Nu ştim dacă au avut autorizaţii de construcţie, pentru că sunt clădiri foarte vechi, unele chiar istorice, şi nu mai există aceste acte", spune primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain.
Şi în Slobozia Conachi sunt inventariate 275 de astfel de locuinţe. "Din ceea ce ştiu eu sunt multe case care au curţile în zonele cu risc de inundaţii. Casele nu sunt expuse acestui risc. Chiar şi aşa, dacă vom fi obligaţi să le mutăm, o vom face, pentru că avem un cartier nou în care le putem da oamenilor terenuri să-şi facă alte case", spune la rândul lui edilul din Slobozia-Conachi, Ion Neculau.
Reprezentanţii SGA Galaţi nu au putut preciza clar când vor trece la aplicarea acestei măsuri şi nici cât va dura implemetarea ei, dar au promis că o vor supraveghea atent.

Citit 3743 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:46

7 comentarii

 • postat de nistor
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 14:42
  Idioti nerusinati sunt cei care acum dau vina pe comunisti pentru urbanimul si amenejarea teritoriului.Nu va mai prostiti atita,sa uitat intentionat de programul de amenajare urbanistica a tari,da ,iclusiv acele stramutari care aveau rolul lor,de comasare alocalitatilor.cum sa asiguri utilitati si infrastructura moderna la10-20 de case construite aiurea,oriunde. Ref.amenajari de protectie unde sunt anchetele de presa si ale DNA de dupa inundatiile di 2005.stie cineva cum s-au cheltuit imensele sume de bani,va pot raspunde;VPDobre,MNToader,EDurbaca,EChebac si primarii lor.Marele gen.facator de diguri din saci cu nisip(strstegi frate) va zice ceva?Eu cred ca nu vor apare curind profesionisti responsabili ca re sa se expuna in "serparia"actuala ,pentru rezolvarea unor astfel de probleme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 26 Mai 2012 07:55
  Inteleg ca au fost analizate numai zonele ne indiguite .Nu stiu daca cei de la SGA cunosc proiectele de regularizai din cadrul lucrarii "Amenajare complexa hiroameliorativa Campia Covurlui " , abandonat in '90-'91 ,desi vazand numele reprezentantului ,cred ca le cunosc.Daca acele proiecte erau finalizate , acum Chineja era regularizata, inclusiv polderul Fotesti , evitate astfel inundarea localitatilor de la Beresti la Galati ,a cailor de comunicatie si a celor doua incinte din Brates . Daca era terminat barajul Suhurlui si regularizarea vaii Suhurlui de la satul Suhurlui la confluienta cu Siretul , inclusiv mutarea confluientei in aval pe Siret , erau aparate toate localitatile din zona ,inclusiv Piscu si Vames,DN25 etc , acelasi lucru si cu valea Calmatui.Toate aceste proiecte , realizate pana in 1991 , in procent de cca 50% ,sau sistat iar lucrarile acum sunt distruse ,ca dealtfel aproape intrega amenajare ,oare cine v-a da socoteala si cand ? Cat despre Tecucel , solutia nu este in oras , solutia este regularizarea debitului in amonte prin unul sau mai multe baraje cu rol numai de atenuare a viiturilor .Situatia este cu atat mai ingrijoratoare avand in vedere neglijarea si chiar distrugerea lucrarilor de combatere a eroziuniei solului . Modul de gandire si aplicare a legii 18/1991 ,fara a tine seama de lucrarile hidroameliorative , fara a face posibila realizarea lucrarilor agricole specifice zonelor colinare si de deal (araturi si culturi pe curba de nivel ,de ex ) creaza si va crea mari proble din punctul de vedere al distrugerii solului si a inundatiilor. Asa cum este gandit sistemul actual de subordonare ,cu raurile la mediu si izvoarele (bazinele hidrografice ) la agricultura mnu se v-a face niciodata o protectie a mediului corespunzatoare iar inundatiile nu vor purea fi evitate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alegătorul de azi
  Vineri, 25 Mai 2012 21:42
  Inainte de 1990 se realizase o îndiguire protectoare aproape pentru toate zonele inundabile. Aceste diguri ori au fost lăsate de izbeliște, ori au fost rase de oameni. Omul e dușmanul omului. Restul propagandă electorală (= momeală pentru naivi, alături de o dușcă sau 2-3 kg de alimente alterate).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platitorul de panouri publicitare
  Vineri, 25 Mai 2012 14:36
  Pentru cei doi tantalai,
  Voi nu intelegeti ca cel ce ar trebui sa ia masuri nu stie ce masuri sa ia ? Inundatii recente in Tecuci au mai fost, au promis marea cu sarea si uitati rezultatele celor pe care i-ati votat cu 2 maini. Stati cu ovreul pe cap pana va va ingropa de vii.
  Ionut66, tot asa de sigur ai fost si in 2007 ? sau erai in scutece pe atunci?
  Tatza sica, nu tia zis clar Fritzinstain asta primar ca nu stie ? daca nici primarul pe care il votezi nu stie, vrei sa stie Basescu? Cred ca a venit vremea sa mai votati si pe alta cineva, nu credeti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de sica
  Vineri, 25 Mai 2012 14:03
  era de asteptat ca odata cu aceste ploi sa fie iar probleme in aceste zone inundabile. Intrebarea mea este de ce nu se ia nici o masura pentru prevenirea acestui dezastru?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionut66
  Vineri, 25 Mai 2012 14:01
  Sunt sigur ca se vor ocupa si de aceasta problema.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pazvante
  Vineri, 25 Mai 2012 13:32
  Eduard Finkelstain asta, aia nu stie si nici ailalta insa sa minta si sa fure se pricepe de minune. Daca erau mai multi
  Fenkelstaini in Tecuci sa vedeti ce repede ar fi stiut. Asta de iazuri care sa capteze apa in caz de inundatii nu o fi auzit ? De diguri nu o fi auzit ? Da te transee sau tevi subterane de evacuare a apei, oare stie ce-i aia ?
  Tecuciul este construit de peste 300 de ani inainte ca Fenchestanii sa se fi aciuat pe aceste meleaguri si a rezistat oare chiar sa fie nevoie sa fie mutat sau a gasit taranii prosti pe acolo si acum ii imbrobodeste el cum vrea pentru a justifica incompetenta lui?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.