Mii de case trebuie scoase din zonele inundabile!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mii de case trebuie scoase din zonele inundabile!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile locale, în special cele de dinainte de 1989, au eliberat autorizaţii de construire fără să aibă un plan de urbanism şi fără să respecte planurile de apărare împotriva inundaţiilor, de multe ori eliberându-se autorizaţii de construire în zone inundabile. În alte cazuri oamenii şi-au construit mai întâi casele şi abia după aceea s-au dus la primărie pentru a obţine autorizaţie. Tocmai de aceea, în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi a prezentat, prin reprezentantul ei, Gheorghe Chicoş, o serie de propuneri privind îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi limitare a efectelor inundaţiilor asupra comunităţilor locale. Printre acestea se numără şi "Eliminarea autorizaţiilor de construcţie a locuinţelor în zonele inundabile". Practic, vorbim despre nu mai puţin de 3.400 de imobile amplasate în zone cu risc mare de inundaţii, în albiile mai multor cursuri de apă: Suhurlui, Tecucel, Chineja sau Călmăţui. "Această propunere se va transforma într-o hotărâre a Colegiului Prefectural, care va trebui respectată cu sfinţenie de primari", spune Vasile Pârlog, director în cadrul Prefecturii Galaţi.

Centrul Tecuciului ar trebui mutat

Situaţia cea mai cruntă pare să fie la Tecuci, acolo sunt inventariate de cei de la SGA Galaţi aproape 1.400 de astfel de locuinţe amplasate în zone cu risc de inundaţii. Primarul ştie ce înseamnă inundaţiile, pentru că a trecut printr-un dezastru în 2007, dar nu vede cum se va putea rezolva această problemă. "Nu ştiu ce situaţie au cei de la SGA, dar eu vă spun că, dacă este după ei, va trebui să mutăm tot centrul oraşului. În plus, nu ştiu cum vor respecta dreptul la proprietate, pentru că oamenii au acte de proprietate. Nu ştim dacă au avut autorizaţii de construcţie, pentru că sunt clădiri foarte vechi, unele chiar istorice, şi nu mai există aceste acte", spune primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain.

Şi în Slobozia Conachi sunt inventariate 275 de astfel de locuinţe. "Din ceea ce ştiu eu sunt multe case care au curţile în zonele cu risc de inundaţii. Casele nu sunt expuse acestui risc. Chiar şi aşa, dacă vom fi obligaţi să le mutăm, o vom face, pentru că avem un cartier nou în care le putem da oamenilor terenuri să-şi facă alte case", spune la rândul lui edilul din Slobozia-Conachi, Ion Neculau.

Reprezentanţii SGA Galaţi nu au putut preciza clar când vor trece la aplicarea acestei măsuri şi nici cât va dura implemetarea ei, dar au promis că o vor supraveghea atent.

Citit 4246 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2012 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.